Sanatate
Beneficiile taratelor de grau#1
swipe pentru navigare

Beneficiile taratelor de grau

A+ a-

Taratele de grau sunt un aliment-medicament ieftin si eficient, cu efecte de durata pentru sanatate. Ele contin fibre vegetale (celuloza), vitamine (complexul B), acizi nucleici, minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan), glucide, proteine si enzime. Toate acestea contribuie eficient la ajutorul dat stomacului pentru a digera alimentele imediat ce sunt consumate si astfel usureaza semnificativ procesul de tranzitie al alimentelor.

 

Cum te ajuta taratele de grau
Consumul indicat este in cure de 2-3 luni, zilnic, cate 1-2 lingurite amestecate cu alte alimente. Efectele incep sa se observe dupa 14-21 de zile, chiar si de catre cei sanatosi, care, recurgand la o astfel de cura, vor constata ca devin mai energici si se simt mai bine.

 

Consumul de tarate de grau mai este indicat in colite, litiaza biliara, dispepsii, obezitate (deoarece dau senzatia de satietate), precum si in profilaxia cancerului de colon (caci impiedica stagnarea bolului alimentar in intestinul gros, stagnare care modifica flora microbiana, ducand la transformarea sarurilor biliare in substante cancerigene).

 

Pe langa faptul ca te ajuta sa slabesti, taratele pot vindeca anumite boli de piele, avitaminoze, litiaza biliara, constipatia, bolile nervoase si te pot ajuta sa ai mai multa energie.

 

O alta metoda pentru cura pe baza de tarate este administrarea acestora in fiecare zi, cate o lingura cu apa si miere.

 

O alta dieta se bazeaza pe efectul laxativ si stimulent al peristaltismului intestinal al taratei de grau combinate cu apa. Dimineata, cu o ora inainte de micul dejun, se bea o cana de apa in care s-a pus la macerat, de seara, 1 lingura de tarata proaspata. Dupa ce s-a baut apa cu tarate, se consuma si ceea ce a ramas pe fundul canii. 

 

Borsul de tarate, un leac miraculos
O alta varianta de consumare a taratelor este asa-numitul bors de tarate, care se consuma de 3 ori pe zi, dupa mese, 1-2 pahare, timp de 1-3 luni, de preferat primavara. Acest preparat este fortifiant, stimulent nervos si endocrin, antiseptic, antihipertensiv, diuretic, depurativ si ajuta digestia, dar trebuie consumat cu prudenta de catre persoanele cu aciditate gastrica ridicata.

 

Consumul borsului de tarate este indicat in hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tromboza, varice, flebite, arterite, afectiuni hepatobiliare, nevroze, stari depresive, insomnii, stres, astenii, afectiuni digestive, litiaza urinara oxalica si fosfatica, tuberculoza, intoxicatii alcoolice si tabagice, cafeinism, diabet zaharat si hiperglicemii.

 

Modul de preparare al borsului de tarate
Se pun intr-un vas tarate de grau amestecate cu 1-2 pumni de tarate de porumb, pana se umple 1/4 din volumul sau. Se umezesc apoi bine cu putina apa rece, dupa care se toarna apa clocotita pana ce se umple trei sferturi din volumul vasului. Se amesteca cu un facalet si apoi se adauga huste (tarate acrite de la bors). In lipsa hustelor se umezesc la inceput taratele cu bors in loc de apa rece. Dupa ce se amesteca bine se acopera cu o panza curata si se lasa sa stea la cald. Dupa 24 de ore borsul este gata. Cantitatea ce trebuie consumata se strecoara inainte de intrebuintare. Se poate adauga si miere pentru cei care sunt mai pretentiosi si carora nu le place gustul de tarate.

Autor: Nadina