Bombă ecologică la doi paşi de Iaşi
Dimensiune font:
* administratorii fermei de porci care funcţionează sub umbrela firmei Suin Mixt din localitatea Scobâlţeni, Podu Iloaiei, sunt arătaţi cu degetul de localnici că poluează mediul şi afectează pânza freatică * localnicii susţin că familia fostului primar din Podul Iloaie, Mihai Alexa, deversează pe câmp dejecţiile provenite de la cei 2000 de porci ai fermei, situaţie în urma căreia aerul devine irespirabil, calitatea apei din fântâni este alterată iar drepturile omului încălcate
Din anul 2006, atunci când fraţii Lucian şi Cătălin Alexa, fii fostului primar din Podul Iloaiei, Mihai Alexa, au reuşit să acceseze fonduri SAPARD şi să pună pe picioare, alături de tată lor, ferma Suin Mixt din localitatea ieşeană Scobâlţeni, oraşul Podul Iloaiei, pentru localnicii din zonă a început calvarul. Oamenii susţin că pe timpul verii, administratorii fermei deversează dejecţiile de la cei 2000 de porci, câţi numără ferma, pe câmpurile din jur, iar aerul devine irespirabil. „Eu m-am mutat aici în urmă cu 3 ani şi în fiecare vară trebuie să închidem uşile pentru că miroase foarte urât. Practic nu poţi să respiri. Ţi se apleacă nasul numai când ieşi afară. Speli rufe, le apretezi şi tre sa le usuci în casă, la sobă, că dacă le pui afară la uscat, când le bagi în casă miros a porc”, ne-a spus o gospodină din Scobâlţeni. Localnicii mai susţin că situaţia este cunoscută şi de reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control în această speţă, dar de la control până la măsură, lucrurile se reglează într-o manieră specific românească. Mai mult, pentru ca ceea ce se întâmplă în interiorul fermei să nu facă obiectul bârfei zilnice a locuitorilor din Podul Iloaiei, surse apropiate de Mihai Alexa susţin că nici un angajat nu provine din zonă, aceştia fiind aduşi tocmai de la Roman. „El (n.r. Mihai Alexa) are acolo un bazin pentru stocarea dejecţiilor, dar nu mai are contract cu ApaVital. Ca să facă economii, pe timpul verii aruncă acele dejecţii pe câmp, fără să mai aplice şi neutralizanţi de miros. Când aruncă aceste dejecţii pe câmp nu putem respira în case, noi care stăm în centru, darmite cei din Scobâlţeni. Practic te ustură ochii de la miros. Au venit odată cei de la Garda de Mediu, cică în control, cu Alexa în maşină, şi-au luat dreptul şi proştii au rămas în aceiaşi duhoare de porci”, ne-a spus Valentin Lupaşcu, un localnic din Podul Iloaiei.
„Nu i-am pus eu să-şi facă sat lângă fermă”
Faţă de calvarul prin care trec locuitorii din Podul Iloaiei s-au sesizat şi ecologiştii ieşeni care susţin că administratorii fermei din Scobâlţeni încalcă un articol fundamental din Constituţie şi pun în pericol sănătatea localnicilor prin faptul că substanţele deversate se infiltrează în pânza freatică. „Acele substanţe se infiltrează în sol şi sunt nocive, mai ales ureea, pentru pânza freatică. În mod normal, dejecţiile se pun pe un pat de apă şi se deversează controlat, într-o anumită cantitate. Prin ceea ce se întâmplă acolo se încalcă articolul 35 din Constituţie, prin care se recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat”, a declarat Constantin Pâslaru, preşedintele Partidului Ecologist Român, filiala Iaşi. Contactat telefonic, Mihai Alexa a pus interesul porcului înaintea problemelor pe care le-a iscat la nivelul unei întregi comunităţi. În opinia acestuia, vinovaţi sunt localnicii că şi-au construit case lângă ferma poluatoare, nicidecum modul în care acsta îşi gestionează deversările. „Avem autorizaţie pentru tot ce se întâmplă la fermă. În lunile august şi septembrie aruncăm din aceste dejecţii pe câmp, dar avem studii de captare a terenului, avem specialişti care monitorizează toată această operaţie şi avem şi contract cu ApaVital. Nu putem să stricăm ferma, dacă îi miroase cuiva. Dacă e porc, a ce vor să miroase? Trebuie să fie şi oamenii înţelegători că avem toate instalaţiile necesare care să reţină mirosul din acel bazin, dar atunci când bate vântul nu putem să-l oprim. Dacă ei şi-au construit case după ce am făcut ferma, acum ce ar trebui să fac cu această fermă pe fonduri europene? Ar trebui să nu mai producem carne, că le miroase lor urât. Lor nu le miroase urât în gospodării de la veceuri? Nu am cum să schimb porcul. Aşa e animalul!”, a declarat Mihai Alexa. Faţă de atitudinea acestui fermier ieşean, părerile sunt de prisos, în schimb anumite controale s-ar impune pentru diminuarea efectelor nocive asupra sănătăţii localnicilor din Podul Iloaiei.
Nelu Păunescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau