Farul Vechi din Sulina
Dimensiune font:
Construit undeva la începutul secolului XIX de către autoritățile otomane, Farul Vechi din Sulina este alcătuit dintr-un turn circular și o cupolă care adăpostește mecanismul de iluminat, în jurul căruia era amenajată o platformă de circulație.
Astăzi, lumina fixă albă este vizibilă de la 15 mile marine. Pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial, farul din Sulina era principalul semnal de navigație din zona Deltei Dunării. Între anii 1923 și 1978 au fost prelungite cele două diguri în mare, astfel că distanţa între gura Sulinei şi farul din oraș era considerabilă, motiv pentru care s-a decis construirea unui alt far. Acesta din urmă a fost ridicat între anii 1978 și 198, pe digul din sud.
În prezent, farul din Sulina se găseşte la o distanță de 2,5 km față de malul mării, fiind implicit un martor important al transformării liniei de coastă.
Din 2001, farul a intrat în administrarea ICEM Tulcea și a fost transformat în muzeu. Astăzi, aici este amenajată o expoziție în cele două săli de la parterul complexului. Expoziția constă în fotografii și documente care înfățișează atât istoria Sulinei, cât și viața a două personalități marcante pentru acest oraș, scriitorul Jean Bart și dirijorul George Georgescu.
Dacă veniți la Sulina, nu puteți rata plaja omonimă care este modernizată și amenajată la standarde optime, având în dotare și locuri de joacă, punct de salvamar, grupuri sanitare şi două pasarele, amplasate la doar 50 de metri de ţărm. Demn de ştiut e şi faptul că plaja Sulina are cel mai fin nisip de pe litoralul Mării Negre, fiind, de altfel, şi cea mai mare porţiune de acest fel.
De asemenea, nu puteți rata pădurea Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din lume și cea mai veche rezervație naturală din România. Un aspect ciudat, ce poate fi constatat aici, este modul în care copacii s-au dezvoltat, respectiv au trunchiurile aplecate și contorsionate, fiind şi singura zonă din Europa unde cresc liane.
Dacă sunteţi curioşi, puteţi vizita şi cimitirul maritim de la Sulina. Acesta este, de fapt, un complex format din trei cimitire: unul musulman, unul creștin și unul evreiesc.
Sulina deține statutul de Zonă de interes național, astfel că în luna iulie a fiecărui an, aici este găzduit Festivalul Concurs Național de Interpretare și Creație Muzicală Sulina. Vă invităm să vizitați Farul Vechi din Sulina și acest colț de poveste pentru a vă bucura de nisipul auriu și valurile Mării Negre.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 6668
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau