Geamia „Gazi Ali Pașa” din Babadag
Dimensiune font:
Construită în anul 1610, Geamia „Gazi Ali Pașa” este situată pe șoseaua principală ce leagă Tulcea de Constanța. Astăzi, în curtea geamiei putem găsi casa parohială precum și mormântul în care își duce somnul de veci ctitorul acesteia.
Geamia a fost construită pe vremea sultanului Mehmet al III lea. Istoria nu a fost tocmai blândă cu acest lăcaș, căci a fost incendiat în timpul Războiului ruso-turc din 1876. Ulterior, geamia a suferit modificări, acoperișul și plafonul au fost schimbate, iar pe părțile laterale ale clădirii au fost amplasate uși suplimentare, fiind construit și un minaret.
Puțini știu că geamia a funcționat pe post de muzeu până în anul 1989, urmând ca din anul 1990, imediat după căderea comunismului, aici să înceapă lucrările de resturare. În partea de răsărit a geamiei se găsește monumentul funerar al lui Gazi Ali Pașa. Clădirea este o construcție de formă hexagonală, zidăria fiind realizată în stil românesc, placată cu asfalt și întărită cu pietriș. În partea nordică a monumentului funerar, poate fi admirată o clădire cu două etaje, refăcută din temelie. Etajul de sus a fost construit cu scopul de a fi folosit pe post de locuință a imamului și orânduit ca atare.
Dacă tot vă aflați la Babadag, vă recomndăm să vizitați și dealul Koyun Baba. Pe vârful țuguiat al acestui deal, copacii s-au tras în lături și au lăsat locul unei poienițe în care credincioșii musulmanii l-au îngropat acum jumătate de veac pe profetul Koyun Baba. Aici este locul în care Tatăl Oilor, așa cum se traduce numele de Koyun Baba, a găsit soluția pentru a opri șuvoiul distrugător care amenința Babadagul. Legendele vorbesc despre cum dregătorii din împrejurimi au încercat să arunce pietre și pământ pe fundul fântânii naturale, dar, cu toate acestea, șuvoiul era de neoprit. Văzând că nu mai e nimic de făcut, marele Koyun Baba a venit cu ideea de a folosi lâna oilor pe post de burete, pentru ca apa să îşi urmeze cursul spre peșterile pământului, lăsând oamenii să își ducă traiul în liniște. Lâna a fost cărată cu mii de căruțe pe dealul abrupt și a fost aruncată pe fundul craterului, rezultatul fiind unul favorabil.
O altă legendă ne vorbește despre un sfânt musulman, Sari Saltuk Baba, un propăvăduitor al religiei mahomedane din anii 1300. Acesta i s-a arătat în vis unui păstor din Asia, cerându-i acestuia să vină în ținuturile dobrogene pentru a-i căuta mormântul. În acel moment, păstorul Koyun Baba și-a lăsat gospodăria și a venit la țărmul Marii Negre din România. Cu toate că trecuseră secole de la moartea lui Sari Saltuk, păstorul i-a găsit mormântul la Babadag, devenind un sfânt la rândul său. Vă invităm să vizitați Geamia „Gazi Ali Pașa” din Babadag pentru a cunoaşte istoria și povestea unui monument important pentru una dintre marile religii ale lumii.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 6658
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau