Peştera Sfântului Andrei
Dimensiune font:
Loc de pelerinaj pentru creştinii ortodocşi, schitul din grota care, după cum spune tradiţia, l-ar fi adăpostit pe Sfântul Apostol Andrei în timpul şederii sale la Dunărea de Jos, se află în dreptul localităţii Ion Corvin, la 80 de kilometri sud-vest de Constanţa, pe şoseaua Constanţa – Cobadin – Admaclisi – Băneasa.
O legendă a locurilor povesteşte despre un Mare Lup Alb, care ar fi cutreierat meleagurile unde astăzi este România. Pe oriunde trecea, impunea respect, şi nu trecu mult timp, până când toate haitele de lupi începură să îl urmeze şi să îi dea ascultare. Legenda mai spune că lupul alb a luptat împreună cu ceilalţi lupi alături de daci în războaiele lor împotriva barbarilor. Lupul a fost întotdeauna considerat simbol al dacilor, legendele spunând că fără ajutorul Lupului Alb, Sarmizegetusa ar fi căzut mai devreme pe mâinile duşmanilor. Se mai spune că, Zalmoxis, văzând dârzenia lupului, l-ar fi transformat în om, cunoscut de către noi ca Sfântul Andrei. Poate tocmai din această cauză este supranumit ocrotitorul României şi considerat primul care a împărtăşit pe aceste meleaguri credinţa creştină.
Istoria consemnează că Sfântul Andrei era fratele Sfântului Apostol Petru, ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Venit în Dobrogea de astăzi pentru a propovădui creştinismul acesta se retrage în peştera binecunoscută cu alţi doi ucenici. După ce termină misiunea de pe aceste meleaguri, pleacă spre Patras, Grecia, unde este răstignit.
O veche baladă românească menţionează peştera sfântului Andrei: „Colo pe grindei,/ Crâng de alunei,/ Val de arţărei,/ Sfânta mănăstire,/ Loc de tăinuire,/ Şi tămăduire,/ Se piteşte-n tei,/Casa lui Andrei...”.
Nu se ştiu multe lucruri despre peştera Sfântului, ea fiind descoperită destul de târziu, în anul 1918, de către avocatul Jean Dinu, care ajunge acolo în urma unui vis pe care l-a avut în repetate rânduri. După ce îndepărtează vegetaţia şi curăţă sfânta peşteră, acesta construieşte acolo câteva chilii. Nu durează mult, şi vestea acesteia se răspândeşte, oprindu-se aici şi primii călugări. Este sfinţită în anul 1943 de către Episcopul Chesarie Păunescu.
Din păcate, venirea comunismului întrerupe viaţa de obşte abia începută, astfel că, peştera Sfântului Andrei devine pentru 45 de ani o simplă grotă. Abia după anii 1990, schitul prinde din nou viaţă.
În anul 1993, încep lucrările de amenajare ale peşterii. Turla, construită iniţial în prima perioadă de restaurare a peşterii, a fost înălţată cu circa 5 metri deasupra pământului şi completată de un zid netencuit din cărămidă. Peştera are forma unei biserici, cu naos şi pronaos săpat în stâncă. Aici se mai poate vedea icoana Sfântului şi patul pe care se presupune că şi-ar fi petrecut nopţile Sfântul Andrei. Credincioşii petrec şi ei aici nopţile, în speranţa că Sfântul îi va ajuta.
Lucrările la Aşezământul monahal au început cu un an mai devreme, 1992, când au fost ridicate mai multe chilii ecumenice, trapeza şi corpul chiliilor cu cerdac. La 14 iulie 1994, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, schitul devine mănăstire.
Prin strădania călugărilor şi a stareţilor, au fost construite alte două biserici în apropierea peşterii. Cea mai mică, construită între 1994 – 1995, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului păstrează în interiorul ei degetul Sfântului Andrei, în mijlocul unei cruci în formă de X, adus de la Mitropolia Trifiliei din Grecia. Cea mai mare a fost finalizată în anul 2000. Astăzi, sub numele de Peştera Sfântului Andrei este cunoscut întreaga aşezare monahală.
Nu departe de peşteră se află şi un izvor, despre care se spune că ar fi apărut după ce Sfântul Andrei ar fi lovit stânca cu toiagul său pentru că acolo nu era nici măcar un firicel de apă.
Zeci de mii de pelerini vin anual la peştera Sfântului Andrei, cunoscută şi ca Bethleemul românilor. Aici sunt săvârşite zilnic cele şapte ceasuri, Sfânta Liturghie, Moliftele Sfântului Vasile cel Mare şi se citesc rugăciuni pentru cei bolnavi.
În speranţa că descrierea noastră v-a făcut curioşi, vă invităm să vizitaţi Peştera Sfântului Andrei, un loc plin de spiritualitate care vă va da putere să treceţi peste problemele de zi cu zi.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 5006
Sursa foto: ro.wikipedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau