„Iaşi, open for business”

default

Dimensiune font:

| 29-03-2013 05:03

* cel mai important eveniment de business al Iaşului a adus în acelaşi loc sute de ambasadori, directori de multinaţionale şi corporaţii, miniştri sau parlamentari * Gala „Ambasadorii Iaşului”, manifestare exclusivistă desfăşurată la Bucureşti, a fost o bună ocazie pentru autorităţile locale de a intra în contact cu potenţiali investitori

Mediul de afaceri ieşean şi proiectele autorităţilor locale au fost promovate la cel mai înalt nivel în această săptămână. Oportunităţile de investiţii şi businessul ieşean au intrat pe agenda ambasadelor, corporaţiilor, companiilor multinaţionale, investitorilor străini şi români, companiilor de audit şi, nu în ultimul rând, pe masa Guvernului şi a Parlamentului. În proiectul intitulat Gala „Ambasadorii Iaşului” au fost atrase Primăria, Consiliul Judeţean şi Camera de Comerţ. Evenimentul a avut loc marţi seară, la Bucureşti, fiind prezenţi aproximativ 300 de reprezentanţi ai categoriilor profesionale sus-menţionate.
Timp de câteva ore, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cristian Adomniţei au avut ocazia să prezinte în faţa unei audienţe exclusiviste cele mai importante proiecte ale oraşului şi judeţului, cu scopul de a promova resursele Iaşului şi în încercarea de a atrage investitori străini. În acelaşi timp, şase reprezentanţi importanţi ai businessului local, din diverse domenii de activitate, şi-au făcut publică oferta în speranţa de a încheia noi parteneriate de afaceri.


Adomniţei: „Iaşi, open for business”


În prezentarea făcută în faţa asistenţei, şeful CJ Iaşi a trecut în revistă cinci proiecte importante ale judeţului: modernizarea aeroportului, parcul industrial de la Miroslava, centrul intermodal de marfă, sistemul de management al deşeurilor şi clusterul IT. „Veţi găsi la Iaşi cea mai debirocratizată administraţie publică, veţi putea observa, sper, rapiditatea eliberării actelor administrative necesare pentru implementarea oricărei investiţii. Iaşul este astăzi oraşul cel mai emergent din punct de vedere economic din ţara noastră. Iaşul nu înseamnă doar istorie, artă, cultură şi educaţie, Iaşul înseamnă multă viaţă, energie, energie, viitor şi profit. Vrem să reafirmăm Iaşul şi să fim în evaluările dvs. şi a clienţilor dvs”, şi-a început Cristian Adomniţei alocuţiunea. Preşedintele CJ a adăugat că, printre altele, Iaşul oferă investitorilor „resursă umană de înaltă calificare, tinereţe şi dinamism, infrastructură de business şi oportunităţi de investiţii”. „Universităţile reprezintă coloana principală a comunităţii noastre, acestea sunt motorul care alimentează companiile cu resursă umană înalt calificată”, a precizat Adomniţei. Şeful CJ Iaşi a mai vorbit despre infrastructura din sănătate, aşezarea strategică a Iaşului la graniţa estică a Uniunii Europene şi transformarea judeţului într-un pol agroindustrial. „Singura remarcă pe care o mai pot face, corolar la tot ce am spus, Iaşi open for business”, a concluzionat Adomniţei.


Nichita: „Iaşul a fost un oraş încremenit în proiect”


Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a prezentat investitorilor şi diplomaţilor proiectele pe care municipalitatea locală le implementează pentru dezvoltarea infrastructurii. Nichita a subliniat că finanţarea este asigurată din granturi (7 milioane euro), credite bancare (90 milioane euro) şi fonduri europene (250 milioane euro). „Investiţiile municipalităţii în primii 14 ani, de după Revoluţie, au fost zero. În 2003, Iaşul era un oraş încremenit în proiect, apatic, îi lipsea o viziune de dezvoltare pentru viitor. Era un oraş închis investitorilor”, a spus Nichita. Primarul a susţinut că, în ce priveşte fondurile europene disponibile în perioada 2007 - 2013, Primăria are un grad de contractare de 97% şi un grad de implementare de aproximativ 66%. „Am reuşit, în ultimii ani, să creăm exemple de bună practică în ceea ce înseamnă parteneriatul public-privat. Investiţia cea mai importantă este Palas. O asociere în participaţiune între primărie şi investitor, un proiect de 265 milioane euro”, a precizat Nichita. El a invocat şi strategia „Orizont 2020”, ca punct de referinţă în dezvoltarea oraşului. Două obiective majore menţionate de Nichita constau în obţinerea statutului de capitală regională şi cel de capitală culturală europeană. „În 2004, bugetul era de 80 milioane euro, iar în 2013 este de 200 milioane euro. Creşterea de 2,5 ori a bugetului a fost posibilă datorită proiectelor şi investiţiilor derulate”, a susţinut primarul.


Fenechiu: „Mediul de afaceri nu este mai prietenos decât în alte zone ale ţării”


Printre vorbitori s-a numărat şi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Într-un scurt discurs, liberalul a punctat că Iaşul poate deveni un centru economic important al ţării în situaţia în care se implementează toate investiţiile stabilite de autorităţi. „Mai avem foarte multe făcut. Mediul de afaceri ieşean nu convinge mai mult decât alte zone din ţară şi nu este mai prietenos decât alte zone din ţară, aşa încât să convingem investitori puternici să aleagă Iaşul în detrimentul unor alte localităţi. Trebuie să muncim în continuare să facem acest lucru pentru că dacă nu se va-ntâmpla astfel, nu vom reuşi sub nicio formă să realizăm ceea ce ne dorim”, a spus Fenechiu.
Un alt reprezentant al Guvernului care a luat cuvântul a fost vicepremierul Daniel Chiţoiu. Ministrul Finanţelor Publice a subliniat că Guvernul va oferi sprijin investitorilor care vor să vină la Iaşi, el trecând în revistă măsurile de natură fiscală pe care Executivul le-a adoptat deja sau urmează să le aprobe în a doua parte a anului. „Sunt proiecte şi investiţii de anvergură. Iaşul este primul oraş din prima regiune care vine şi ridică la fileu, cum se spune, oportunităţile şi proiectele pentru acest judeţ. Din punct de vedere al businessului, eu cred că proiectele sunt fezabile şi sunt profitabile pentru ambele părţi”, a mai spus Chiţoiu. (Alex Andrei)

Cine a participat la gală
Dintre cei 298 de participanţi, 46% au reprezentat mediul de afaceri, 26% administraţia locală şi centrală, 9% ambasadele prezente în România, iar restul au fost reprezentanţi ai unor domenii precum educaţie, artă şi cultură, sănătate şi societatea civilă. Din partea Guvernului au fost prezenţi cinci miniştri (Relu Fenechiu, Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Mihnea Costoiu şi Rovana Plumb) şi alţi 38 de reprezentanţi la nivelul secretarilor de stat sau consilieri din diverse cabinete ministeriale. Mediul de afaceri a fost reprezentat de 137 de persoane, iar, în cazul a 21 de corporaţii, prezenţa a fost asigurată la cel mai înalt nivel, respectiv managerul general din România. La eveniment au participat ambasadori din ţări precum Statele Unite, Olanda, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Palestina, Qatar, Libia, Danemarca, Cuba, Republica Moldova, Kuweit şi Tunisia. În acelaşi timp, alte misiuni diplomatice ale unor ţări precum Belgia, Brazilia, Italia, Arabia Saudită, Egipt, China, Serbia şi Spania, au fost reprezentate de diplomaţi pe partea economică. Printre multinaţionalele care au onorat invitaţia organizatorilor, se numără Chevron (directorul Tom Holst), Ford România ( Zoltan Brassai), HP (Radu Enache), Kaufmann Group (Adrian Kaufmann), Microsoft România (Sorin Eftene), Oracle (Sorin Mândruţescu), Philips (Daniel Muşat), TIAD (Aykut Akbulut) şi Deplhi Diesel (John Hutson).

Prezentări susţinute de oameni de afaceri


Prima prezentare din partea mediului de afaceri ieşean a fost făcută de directorul Antibiotice SA, Ioan Nani. „Antibiotice exportă anual 24% din cifra de afaceri. Am reuşit să ajungem în SUA, suntem prezenţi în Australia. Vă daţi seama câte eforturi şi investiţii au fost necesare pentru a avea aceste parteneriate în 60 de ţări ale lumii”, a spus directorul Antibiotice. Acesta a subliniat că, în situaţia în care Guvernul va asigura o finanţare de 30 milioane euro, precum au existat deja unele promisiuni de sprijin ale premierului Victor Ponta, pentru noi investiţii, capacitatea de producţie a Antibiotice va deveni cea mai mare afacere din ţară din industria farmaceutică. Din sectorul IT, o prezentare a făcut directorul Focality, Gabriel Mardarasevici. „Spre deosebire faţă de alte companii din Iaşi, noi ne-am focalizat pe o furnizare de soluţii cu valoare adăugată ceva mai mare. Acest lucru ne permite să penetrăm pieţele emergente. Am atacat pieţele din Albania, Serbia, Turcia şi, mai nou, avem proiecte în Tanzania şi Kenya”, a spus Mardarasevici. Alţi vorbitori din partea mediului de afaceri au fost Bogdan Piţigoi (Tester), Iulian Mandalagiu (Brickston) şi John Hutson (Delphi).

***
Unul dintre cele mai importante proiecte ale Iaşului se va semna în luna aprilie. Adomniţei a anunţat, în cadrul galei de la Bucureşti, lansarea celui de-al doilea cluster IT din ţară. „Avem parteneri deja câteva ministere, toate universităţile care au facilităţi de hardware şi software şi companii din Regiunea de Nord-Est”, a spus şeful CJ Iaşi.

***
Un alt anunţ în premieră făcut de autorităţile locale la Bucureşti a constat în demararea unor discuţii privind curse aeriene spre Barcelona, Istanbul şi Tel Aviv


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei