NATO interceptează avioane militare ruseşti efectuând cercuri "neobişnuite" în jurul Europei

default

Dimensiune font:

| 31-10-2014 12:10

NATO a anunțat miercuri că a interceptat un mare număr de avioane militare rusești zburând aproape de spațiul aerian european în ultimele două zile, într-o serie de incidente "neobișnuite" în care bombardiere rusești efectuând cercuri în jurul Europei au ajuns până în apropiere de Portugalia, comentează Washington Post.
 

 

Avioanele — cel puțin 19 în total — au vrut să amintească puterea forțelor aeriene ruse într-un moment al celor mai proaste relații dintre Occident și Rusia de la Războiul Rece, notează cotidianul american. Aviația militară rusă și-a crescut semnificativ activitatea în Europa de la începutul conflictului în Ucraina mai înainte în acest an, cu NATO interceptând avioane mai mult de 100 de ori în 2014. Dar un oficial NATO a remarcat că amploarea celor mai recente incidente este cea mai provocatoare din acest an.

Peste Oceanul Atlantic și de Nord, Marea Neagră și Marea Baltică, bombardiere rusești și avioane de luptă au fost detectate zburând în spațiul aerian internațional, a declarat NATO. Nu au existat incursiuni în spațiul aerian național, o încălcare a suveranității ce ar fi amplificat în mod semnificativ gravitatea celor patru incidente, dintre care trei au avut loc miercuri.

"Activitatea a ajuns la un nivel neobișnuit", a declarat locotenent-colonelul Jay Janzen, un purtător de cuvânt al comandamentului militar NATO din Mons, Belgia. "Zborurile pe care le-am văzut în ultimele 24 de ore, amploarea acestor zboruri și unele dintre planurile de zbor sunt cu siguranță neobișnuite", a remarcat el.

Oficialii americani consideră zborurile ca un spectacol de forță al guvernului lui Putin. "Este preocupant deoarece acționează în direcție greșită", a declarat un oficial american din cadrul Apărării, vorbind cu condiția anonimatului întrucât nu a fost autorizat să discute în public despre activitatea aeriană. "Acest lucru nu ajută la dezescaladarea situația din Ucraina. Nu ajută la îmbunătățirea relațiilor dintre NATO și Rusia. Nu ajută pe nimeni", a notat el.

Incidentele de dimensiuni mai mici au crescut de asemenea în acest an, aproape triplu față de aceeași perioadă din 2013, a mai declarat Janzen.

În cel puțin unul din cele patru incidente, avioanele au oprit transponderele lor și nu au anunțat planurile de zbor controlorilor de trafic aerian civil. Aceasta înseamnă că controlul traficului aerian civil nu le poate urmări, putând crea un risc pentru avioanele civile, notează Washington Post.

Acest incident a avut loc în jurul orei 3.00 dimineață miercuri în Europa de Vest, când patru bombardiere nucleare strategice Tu-95 cu rază lungă de acțiune și patru avioane-cisternă inteligente Il-78 au zburat peste Marea Norvegiei. Avioanele de luptă norvegiene F-16 le-au interceptat. Șase dintre avioane s-au întors în Rusia, dar două dintre bombardierele au ocolit coasta Norvegiei, au zburat peste Marea Britanie — trimițând avioanele de luptă Typhoon pe urmele lor — și în cele din urmă au efectuat un cerc în vestul Spaniei și Portugaliei, atrăgând avioanele portugheze F-16. Apoi, cele două bombardiere se pare că s-au întors în Rusia, a spus Janzen.

Bombardierele Tu-95 nu sunt observate frecvent aproape de Europa, a remarcat Janzen. Nici avioanele de luptă MiG-31 care au fost interceptate împreună cu alte aparate deasupra Mării Baltice în două incidente separate marți și miercuri. Nu a fost imediat clar dacă cele două incidente de deasupra Mării Baltice au reprezentat același grup de șapte avioane care au intrat și plecat de la o bază militară rusă din Kaliningrad.

Nu a existat o reacție imediată din partea guvernului rus.

Avioane de luptă din Norvegia, Marea Britanie, Portugalia, Turcia, Germania, Danemarca, Finlanda și Suedia s-au implicat în a răspunde avioanelor rusești, a spus Janzen. Finlanda și Suedia nu sunt membre NATO și se abțin de mult timp de a adera la alianța defensivă, care a fost formată după Al Doilea Război Mondial ca un bastion împotriva Uniunii Sovietice.

Dar incidente militare cu Rusia în acest an au făcut cele două țări să înceapă să-și reevalueze pozițiile. Cel mai recent, armata suedeză a petrecut mai multe zile săptămâna trecută căutând pe un teritoriu vast un vas subacvatic neidentificat suspectat a fi rusesc. Luna trecută, Suedia a declarat că două avioane militare rusești i-au încălcat spațiul aerian.

Un sondaj de opinie Novus publicat marți arăta pentru prima dată că mai mulți suedezi sunt pentru aderarea la NATO decât care i se opun.

Cea mai recentă violare a spațiului aerian NATO a fost săptămâna trecută, când un avion spion rusesc a pătruns aproape 600 de metri în spațiul aerian eston. În acest an, NATO și-a mărit patrulele aeriene în țările baltice de la patru la 16 jeturi, o măsură din cea mai nouă confruntare între cele două puteri militare.

Incidentele par să fi ajuns să calce pe nervi armatele europene în această săptămână. Avioane de luptă britanice au pornit miercuri pe urmele unui avion cargo civil pentru a-l forța să aterizeze pe un aeroport din Londra după ce acesta a încetat să mai răspundă la apelurile radio de la controlorii de trafic aerian în timp ce zbura peste capitala britanică. Aceasta a provocat o explozie supersonică auzită într-o mare parte din sud-estul Angliei, amintește Washington Post.

rtv.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei