Maraton de teatru la Fălticeni

default

Dimensiune font:

| 16-08-2017 05:39

 În perioada 21-27 august, la Fălticeni se desfăşoară Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Gr. V. Birlic”. Anul acesta, festivalul a ajuns la cea de-a VII-a ediţie. Mai jos regăsiţi evenimentele concentrate pe zile, invitaţii speciali, dar şi concursurile la care vor participa trupele de teatru din ţară şi din străinătate. Intrarea la festival este liberă.

„Teatrul nu este viaţă în miniatură, ci viaţă mărită enorm, viaţă exagerată înfiorător”, este maxima lăsată de jurnalistul american H. L. Mencken, iar la Fălticeni viaţa este petrecută la cote maxime de şapte ani încoace, prin Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Gr. V. Birlic”. În perioada 21-27 august, „peste 30 de nume importante ale culturii din România, Republica Moldova şi Ucraina vor participa la evenimentele organizate în inima Fălticeniului, acasă la cel care a fost marele actor Grigore Vasiliu Birlic, în memoria căruia se organizează evenimentul ajuns la cea de-a VII-a ediţie”, spun reprezentanţii Asociaţiei Fălticeni Cultural, organizatoarea festivalului.

Invitaţii speciali de anul acesta

Printre invitaţii de onoare ai festivalului, anul acesta se numără Draga Olteanu-Matei, Adela Mărculescu, Magda Catone, Claudiu Bleonţ, Părintele Constantin Necula, Bogdan Stanoevici, Dan Tudor, Ileana Popovici, Vlad Rădescu. Din juriu fac parte Ileana Popovici, Vlad Rădescu, Lorette Enache, Gheorghe Balint şi Radmila Popovici. Aceştia vor delibera cele mai bune trupe de teatru, dintre cele zece înscrise în concurs, din Republica Moldova, Râmnicu Sărat, Piatra Neamţ, Osica de Sus, Galaţi, Paşcani, Focşani, Iaşi şi Sebeş. „Din program mai fac parte concursul pentru trupele de teatru din ţară, spectacolele invitate din teatrele şi instituţiile de cultură din ţară şi străinătate, cinemateca de noapte, lansări şi prezentări de carte, expoziţii, recitaluri artistice şi o excursie culturală”, anunţă organizatorii.


Grigore Vasiliu Birlic

Agerpres va întâmpina publicul şi invitaţii cu o expoziţie specială, care face parte din proiectul amplu „Descoperă arhiva fotografică Agerpres”. Agenţia Naţională de Presă deţine o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până astăzi. Atât arhiva de fotografie, cât şi cea de ştiri funcţionează în cadrul redacţiei Documentare-Arhivă, cu rolul de a pune în valoare acest patrimoniu de ştire scrisă şi de imagine. Expoziţia fotografică din cadrul Festivalului „Birlic” va putea fi vizitată pe toată durata desfăşurării evenimentului, în incinta Casei de Cultură din Fălticeni.

 

Programul celei de-a VII-a ediţii

Deschiderea oficială a Festivalului „Birlic”, a expoziţiei „Arhiva fotografică Agerpres” şi Parada costumelor de teatru împreună cu actorii de la „Funny Art –Iaşi” va avea loc de la ora 12.30, după primirea invitaţilor. De la 17.00, Ateneul din Iaşi va fi prezent cu spectacolul „Atenţie, aterizăm!”, în regia lui Daniel Onoae. De la 19.00 va avea loc întâlnirea de suflet cu Părintele Constantin Necula despre „Tinerii în Biserică”, iar de la 22.30, Cinemateca de noapte propune premiera filmului „Dimineaţa care nu se va sfârşi”, în regia părintelui Ciprian Mega.

Cea de-a doua zi, 22 august, începe cu repetiţia tehnică a trupelor participante în concurs, la sala de spectacole a Centrului Cultural „Gr. V. Birlic”, de la 9.00. De la 14.00 se joacă un alt spectacol a Ateneului din Iaşi, de data aceasta una pentru copii – Spectacolul „Peter Pan”, urmat de „Harap alb”, în regia lui Ovidiu Cuncea, de la 17.00, oferit de Trupa de teatru „Birlic”. Începând cu ora 19.00, va avea loc lansarea volumelor: „Reconstituiri cu Ileana Popovici”, de Radmila Popovici; „Carmen Stănescu – Dintr-un secol în altul, pe scenă”, de Ion Moldovan; „Bucuria credinţei” şi „Bucuria însingurării”, de Pr. Constantin Necula.

Invitate de onoare sunt Draga Olteanu Matei şi Adela Mărculescu, iar Radmila Popovici şi Trupa „Tandem” vor susţine un moment artistic. „Cel ales”, în regia lui Cristian Comeagă, este filmul celei de-a doua nopţi a festivalului, proiectat de la 22.30, în prezenţa invitatului Bogdan Stanoevici.

Cea de-a treia zi debutează cu concursul de interpretare a cinci trupe de teatru şi va continua, de la 17.00, cu premiera spectacolului „De-a baba oarba”, jucat de trupa „Birlic”, în regia lui Vlad Rădescu şi Cristi Constantinescu. Organizatorii anunţă că vârsta recomandată urmăririi spectacolului este peste 15 ani. Ultimul spectacol al zilei începe la ora 19.00, şi este despre „Un bărbat şi mai multe femei”, din distribuţia căruia fac parte Magda Catone şi Claudiu Bleonţ. În prezenţa celor doi actori va fi proiectat şi filmul „O vară de neuitat”, în regia lui Lucian Pintilie, de la ora 22.30.

Şi în cea de-a patra zi va continua concursul de interpretare a altor cinci trupe de teatru. De la ora 14.00 se va juca spectacolul pentru copii „Cartea cu jucării”, oferit de „Junior Art Alfaomega – Piatra Neamţ”.

Între orele 16.30 şi 18.30 se va desfăşura atelierul de teatru pentru participanţii la festival, în sala de sport a Colegiului Agricol. De la 19.00 se joacă spectacolul „Rencontres”, iar de la 22.30 va fi proiectat filmul „Ciprian Porumbescu”, în regia lui Gheorghe Vitanidis. Invitat la proiecţie va fi Vlad Rădescu.

Evenimentele ultimelor trei zile

Ziua de vineri, 25 august, va începe cu recitare de poezie şi monolog, reunite în cadrul unui concurs. De la 14.00, Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă”, Chişinău, susţine spectacolul pentru copii „Crăiţa florilor”, urmat de „O noapte furtunoasă”, de la 17.00, oferit de Teatrul Municipal „Dan Alecsandrescu”, Roman.

De la 19.00 va avea loc Gala decernării Premiilor Festivalului „Birlic”, unde va fi susţinut şi un recital: Jitar-Staşchevici Carolina (chitară/ vocal) şi Cudla Maria a lui Ion (solistă/ bandură) din Ucraina; Trupa „Tandem” (Daniela Curcan – vioară şi George Cotoroană – chitară/ vocal); Cvartetul „Passione”, Bucureşti.

Penultima zi o prezintă publicului pe Ana Maria Fasolă, care va juca spectacolul one man show „Te iubesc, tata!”, în regia Iulianei Moraru, de la 17.00. Ziua se va încheia cu spectacolul „Amor – comedie canină”, oferit de la ora 19.00 de „Cuibul Artiştilor – Bucureşti”.

În ultima zi, Ioana Ungureanu, Andra Gorgovan, Diana Costea şi Alexandra Diaconiţa joacă în spectacolul „Cameristele”, în regia lui Ion Mircioaga, de la 17.00. Ultimul eveniment al festivalului constă într-o întâlnire de suflet cu actorul şi regizorul Dan Tudor.

Trupe participante

Teatrul – Studio „InVers” – Chişinău (Basarabia), Trupa „Gong cARTe” - Râmnicu Sărat, Trupa „Teen Act” – Piatra Neamţ, Trupa „Inspira(r)t” – Osica de Sus, Trupa „Katharsis” – Galaţi, Trupa „Prometeu” – Paşcani, Trupa „Luminătorul” – Focşani, Trupa „Difanii” – Iaşi, Trupa „Colb” – Sebeş şi Trupa „Ghioceii” – Mingir (Basarabia).

Larisa LAZĂR 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei