Când va fi tras la răspundere cel care a distrus biserica de la „Socola”?

default

Dimensiune font:

| 29-03-2017 05:45

O biserică monument este păstorită, în continuare, de cel care a distrus complet estetica lăcaşului de cult şi toată istoria pe care o poartă acest edificiu spiritual * părintele Iustin Neagu, cercetat pentru intervenţiile ilegale la structura Bisericii „Schimbarea la faţă” din incinta Institutului de Psihiatrie„ Socola” refuză orice dialog cu privire la abuzurile începute în 1994 * Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi nu a primit nici până astăzi explicaţii privitoare la modul în care s-a lucrat la acoperişul şi exteriorul clădirii, dar şi la pictura despre care însuşi preotul recunoaşte că nu a fost autorizată * chiar dacă a împlinit vârsta de pensionare, acesta slujeşte în continuare la Biserica „Socola”, refuzând să plece de acolo


După ani buni de la intervenţiile neautorizate în structura Bisericii „Schimbarea la faţă” a Mănăstirii „Socola” părintele Iustin Neagu refuză în continuare să ofere explicaţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi pentru lucrările făcute. Fără avizul acestei entităţi, faţa bisericii care linişteşte sufletele bolnavilor internaţi la Institutul de Psihiatrie „Socola” a luat o altă înfăţişare, încălcând flagrant statutul monumentelor istorice. Deşi susţine că a avut intenţii bune, părintele Iustin Neagu a schimbat elemente din acoperiş în totalitate, pierzând astfel din identitatea istorică a lăcaşului de cult. Lucrările nu s-au făcut niciodată cu acordul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi, spune directorul Virgil Băbîi. „Noi nu am dat niciodată avizul pentru lucrări şi nici nu s-a primit un aviz de la Ministerul Culturii”, arată directorul DJC Iaşi.

Lucrările de reabilitare a bisericii au început în 1994, an care a coincis cu sosirea preotului Iustin Neagu şi s-au terminat 14 ani mai târziu. În tot acest timp s-au făcut lucrări ce au schimbat complet faţada şi acoperişul Bisericii „Schimbarea la faţă” „Socola”. În perioada respectivă, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi face o verificare la sânge a lucrărilor, adunând probe şi fotografii pentru o acţiune penală. „Am fost acolo şi am făcut verificări la modul în care s-au făcut intervenţiile, am făcut constatări şi am sesizat organele de anchetă. Structura acoperişului a fost schimbată cu totul. Nu am primit nici acum un rezultat al acestui demers”, a precizat Virgil Băbîi. Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, monument de patrimoniu UNESCO, se află în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie „Socola” şi a suferit mai multe transformări după 1994.

 

Părintele Iustin refuză explicaţiile

Lucrările la Biserica Socola au avut urmări neplăcute pentru preotul Iustin Neagu, numele lui făcând obiectul unei ample anchete, fără a avea un deznodământ cunoscut. Contactat de redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, părintele Iustin a refuzat dialogul pe această temă. Preotul ne-a direcţionat către alte persoane, deşi ancheta deschisă îl privea în mod direct.

Recent, părintele Iustin Neagu a împlinit vârsta de pensionare, şi cu toate cele legate de reabilitarea nelegală a Bisericii „Schimbarea la faţă” slujeşte acolo în continuare. Directorul Institutlui spune că a preluat conducerea institutului de doi ani şi este mulţumit de serviciile preotului Iustin Neagu, însă nu îşi poate asuma cele întâmplate în perioada reabilitării bisericii. „Nu pot să mă pronunţ cu privire la ce s-a întâmplat pe perioada în care s-au făcut lucrările de reabilitare. Sunt de doi ani manager şi am preluat lucrurile aşa cum sunt. Pot spune însă că sunt mulţumit de modul în care părintele slujeşte la biserica noastră”, a precizat dr. Gabriel Orişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”. De altfel, în luna ianuarie a acestui an, spitalul a decis să continue colaborarea cu părintele Iustin Neagu, prin încheierea unui contract de voluntariat. „Pentru că acesta a îndeplinit condiţiile legale cumulative de cotizare şi vârstă a pensiei, singura modalitate legală pe care am găsit-o pentru a-l păstra la noi a fost să încheiem un contract de voluntariat cu acesta”, a arătat dr. Gabriel Oprişanu.

 

Cum a ajuns preotul Iustin Neagu la Socola

Părintele Iustin Neagu, născut în localitatea Ghijasa de Jos, judeţul Sibiu, s-a călugărit în 1979. Mai apoi, în 1985, a devenit preot la Neamţ, slujind vreme de şase ani, iar mai apoi a ţinut slujbe la Catedrala Metropolitană din Iaşi. În 1994 a venit la Iaşi, perioadă în care se ocupa de bolnavii mai multor spitale ieşene, dar a rămas în final la unul singur, în calitate de preot paroh la Biserica „Schimbarea la faţă” Socola. În debutul lucrărilor de reabilitare, preotul a cerut construirea unei clopotniţe, ca urmare a fisurilor produse de clopotul prea mare pentru structura existentă. Lucrările s-au demarat cu acordul Înalt Prea Sfinţitului Daniel, însă, procedural, nu au fost respectate legile monumentelor istorice, care a atras de la sine atenţia instituţiilor abilitate. Ba, mai mult, preotul Iustin Neagu a recunoscut că în timpul lucrărilor, vreme de aproape opt ani, nicio instituţie nu l-a verificat, deşi nu avea aviz pentru realizarea picturii, totul fiind făcut după ochi. În timpul cercetărilor, specialiştii au descoperit că a fost desfiinţat cimitirul medieval din jurul bisericii, în care se aflau pietre funerare cu numele cadrelor didactice care au predat la Seminarul Teologic aflat aici.

 

Exterior placat cu gresie

Biserica „Schimbarea la faţă” are un trecut istoric bogat, dar care a fost tencuit cu nepricepere de cei care au lucrat cu acordul părintelui Iustin Neagu. Reconstrucţia şi consolidarea începute în 1994 - 1995 au schimbat cu totul înfăţişarea bisericii, arată experţii care au evaluat lucrările.

După intervenţia constructorilor, a rămas doar turla de deasupra naosului, iar în exterior pereţii au fost placaţi în întregime cu gresie. În plus, forma acoperişului a fost schimbată complet. Înainte de aceste lucrări, biserica zidită din piatră şi cărămidă avea o decoraţie exterioară tradiţională, acoperită mai apoi de lucrările demarate în 1994 - 1995. Aici exista o stampă realizată de Gheorghe Asachi, schiţând reunirea unor unităţi militare din Principatele Unite, în 1859, în faţa Socolei şi care reda imaginea de atunci a mănăstirii, cu zidurile şi turnurile sale. Istoria arată că biserica a fost construită în jurul anului 1560 de către domnitorul Alexandru Lăpuşneanu, fiind o mănăstire de călugăriţe. În 1803, călugăriţele au fost mutate după ce lăcaşul a devenit seminar teologic, fiind aduşi călugării de la Agapia pentru înfiinţarea şcolii de preoţi. În acel an, cu prilejul deschiderii seminarului, biserica a suferit mai multe modificări, fiind extins pronaosul, s-a ridicat o a doua turlă, care a devenit clopotniţă. O nouă intervenţie în structura clădirii s-a făcut în 1827, iar pridvorul a fost adăugat în prima jumătate a secolului al XIX-lea. 

 

Jaf la drumul mare cu monumentele istorice EXCLUSIV


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei