Cine se mai teme de interceptări? EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 16-03-2016 05:35

Curtea Constituţională a pus, printr-o decizie explozivă, mariajului dintre procurori şi SRI în ce priveşte ascultarea telefoanelor românilor * personalităţi ale Iaşului au fost interceptate purtând discuţii savuroase despre afaceri ilegale sau amante * şi cel mai cunoscut clan al Moldovei, Corduneanu, a picat în plasa interceptărilor

 De ceva vreme, interceptările sunt arma principală a procurorilor, mai ales în cazul DNA, care acţiona cu mâna nevăzută a SRI. Acum, Curtea Constituţională a pus tunurile pe băieţii cu ochi albaştri, iar procurorii trebuie să-şi schimbe urgent tactica. În timp ce ei se gândesc la noi sedii şi la oameni suplimentari, soarta dosarelor construite pe ascultarea telefoanelor e în cumpănă.
„Dumnezeu să ne judece!”
Un important om al legii ieşean, chiar fost procuror DNA, a ajuns în postura de acuzat şi din cauza telefoanelor ascultate. Potrivit DNA, în intervalul noiembrie 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat vânzarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu aşa ceva. În mai-iunie 2014, mai spun procurorii, când o rudă era internată în spital, el a cerut unui medic să depună toate diligenţele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”. I-a clasat dosarul lui Dan Tesloianu, apoi a făcut afaceri ilegale cu tablouri cu el. Mai mult, Eva a minţit în declaraţia de avere. Anchetatorii au interceptat convorbirile şi mesajele procurorului. Medicul Tesloianu îi trimitea SMS-uri indignate, arătând că şi-a achitat datoria: „Poţi fi sigur că nu te voi mai deranja! Dumnezeu şi cei de lângă el cred că eşti de acord să ne judece! În rest, cred că nu e foarte mare tupeu şi este absolut corect să rog să îmi aducă Ionuţ lucrările mele înapoi, mai puţin V. Popescu, Negely şi Băeşu! În ceea ce priveşte ajutorul, cred că a fost reciproc şi tu însuţi, vara trecută, în faţa unui spital, ai afirmat că nu mai am nicio datorie!”
Negocieri cu jocuri psihologice
Eva îşi lua măsuri de precauţie ca să nu se facă nicio asociere între numele său şi tranzacţii. Nepotul Ioan era instruit ca emailurile pe care procurorul i le transmitea şi care cuprindeau poze ale unor picturi să fie „curăţate" de mail-ul lui Eva. Procurorul a fost înregistrat la greu când discuta cu nepotul diverse tactici de negociere sau finalizarea unor tranzacţii. Într-o conversaţie, e vorba despre predarea unor tablouri:

„Eva Emilian: Ionuţ, dar nu le-a pupat când le-a văzut, s-a revăzut cu ele după atâta timp?
Eva Ioan: Măi, era bucuros, că m-a întrebat unde sunt. Era bucuros când i-am zis că le aveam, dar le am în maşină şi era bucuros, deci s-a văzut la faţă. Şi mi-a dat şi ăia, restul.
E.E.: Da, să-ţi cauţi maşină.
E.I.: Îi iei tu? Vrei să ţi-i dau ţie, că-s în lei?
E.E.: Bun. Vorbim. Teoretic n-am... hai că discutăm.
E.I.: Bine. Vorbim atunci.
E. E.: Dar de fapt tu nu i-ai dus nimica, nu?
E.I.: Ba am la mine marina.
E.E.: A, i-ai arătat-o?
E.I.: Da şi a zis că... i-am explicat că.. Nu i-am dat-o, că mi-a zis să o duc diseară la cabinet.
E.E.: Bravo! Bine. Ai fost cum trebuie, da”.
Procurorul era antrenat în jocuri psihologice.
„E. I.: Emil, mă auzi?
E.E.: Da.
E. I.: M-a sunat Tesloianu şi a zis dacă pot să-i las lucrarea aia şi se mai gândeşte la ea.
E. E: Lasă-l să se gândească.
E.I.: Deci nu i-o las, da? Că eu acuma ies de la spital şi mă duc să-i las alea ale lui.
E. E.: Lasă-i-o, că eu îţi spun că o va lua.
E.I. Păi îi las sau nu lucrarea?
E.E: Las-o.
E.I.: Da?
E. E.: Îi spui: domle, o las dar la preţul la care vreţi d-voastră, în niciun caz!
E.I.: Nu. El a zis că-i scad, că dacă face expertiză, nu ştiu. Că măcar să scad expertiza.
E.E.: Spune-i că facem noi expertiză cu 2 milioane jumate”.
Altădată, Eva îşi sfătuia nepotul: “Lasă-l să fiarbă”.
Amorul ghebos al primarului, motiv de dosar penal
Nici chiar primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, nu a scăpat de urechile ascuţite ale procurorilor şi agenţilor SRI. Anchetatorii au stabilit că, în perioada ianuarie-aprilie, primarul, abuzând de funcţie, i-a determinat pe şefii Poliţiei Locale, dar şi pe alţi funcţionari, să facă verificări în baze de date, să folosească ilegal informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la ele, pentru a-şi supraveghea amanta, pe Adina Samson, cea care l-a şi denunţat. Primarul discuta despre iubită, iar procurorii au interceptat îndemnurile sale la discreţie pentru poliţiştii locali care a o supravegheau abuziv:
„Ştefan Avîrvarei: Să trăiţi!
Nichita: Deci maşina o rămas ca să facă revizia acolo, totu-i în regulă, o plecat Costel Chişcă ca să se asigure, schimbă cauciucurile.
Aîrvarei: Perfect.
Nichita: Povestea este că în timpul ăsta nu ştim alte lucruri, ştii?
Avîrvarei: Da n-o rămas acolo?
Nichita: Doar maşina, ea o plecat.
Avîrvarei: Nu s-o fi dus la spital?
Nichita: Nu merge la spital azi, nu ştiu de unde puteţi să preluaţi, ori de acasă, ori... pentru după amiază. O fi prin oraş, nu ştiu.
Avîrvarei: Să încercăm să preluăm deci.
Nichita: Da, discret şi elegant”.
Primarul era absurd de gelos. Într-o altă discuţie, era supărat că în zona unde era Adina sunt mai multe autoturisme:
„Hliboceanu: Da, sunt două care le-am mai văzut şi ceva nou, am să mă duc acuma direct să le...
Nichita: Ceva nou?
Hliboceanu: Încă trei, altele, să văd...
Nichita: Vezi dacă ies de acolo bărbaţi ceva!
Hliboceanu: Da, da, da, păi rămân de acum până...
Nichita: Da, rămâi, deci, eu îs în Primărie şi aştept de la tine... imediat cum se pleacă de acolo.
Hliboceanu: Da, da, da.
Nichita: Pentru că ei stau de la ho, ho, ho. Spiritism acolo, ce dracu fac? (...) Şi nu se poate vedea nimic în rest?
Hliboceanu: Mai încercăm peste gard să mai vedem.
Nichita: Un şef de post să meargă pe acolo să vadă ce este? C-o problemă... nici nu ştiu cum. (...) Da, probabil că e vreo şedinţă masonică cu femei, nu ştiu, dar nu cred că-i masonică, că de obicei ăştia sunt înregistraţi, ei vorbesc, invită mai multă lume...
Hliboceanu: Nu, nu-i genul ăsta, e ceva spiritism, ghicit, prezis viitor”.
Poliţiştii erau atenţi şi dacă s-a aprins lumina sau televizorul în dormitor.
Al Qaeda de Iaşi îşi punea pile la judecători
Interceptări savuroase s-au făcut şi în dosarul interlopilor acuzaţi de trafic de influenţă, într-o reţea după tipicul Al Qaeda. Au fost daţi pe mâna judecătorilor Tiberiu Cristodorescu, Gheorghe Clapon, Constantin Corduneanu, Vasile Călin şi Gheorghe Rusu, soţia lui Clapon, Tatiana, precum şi Silviu Gâtlan. Potrivit anchetatorilor, Cristodorescu şi Clapon, cu ajutorul lui Rusu, au primit de la Mihaela M., condamnată la 7 ani de puşcărie pentru trafic de persoane, 40.000 de euro pentru a-i uşura pedeapsa. Călin şi Constantin Corduneanu au încercat s-o convingă să nu facă denunţ, iar Tatiana şi Gâtlan au minţit anchetatorii. Clapon îi descifra Mihaelei atitudinea judecătorului Dan Anton: „El aşa face. El stă numai şi se uită (...) Stilul ăsta... aşa-i place lui. Întreabă de nişte chestii care nu aveau nicio legătură, m-ai înţeles. Mai mult, erau lucruri în dosar şi tu îmi spui că ăsta n-o citit dosarul. Ăsta este jocul lor, ca să lase impresia asupra procurorului că de aicea o să fie exact cum vrea dânsul. El nu poate, în instanţă, în faţa procurorului, să-ţi dea motive să scoţi la iveală anumite tendinţe... Asta-i meseria lor, s-o facă pe-a proştii”.
La un moment dat, Mihaela şi-a cerut banii înapoi: „Dacă nu, luni dimineaţă, pe sănătatea mea dacă nu mă duc pe scările tribunalului şi-i spun lui Anton: Bunicuţ, ai luat 40.000 ale mele?”
Ministerul Justiţiei a elaborat, pe baza deciziei Curţii Constituţionale, o ordonanţă care modifică atât Codul de Procedură Penală, cât şi Legea DIICOT, Legea SRI şi Legea privind organizarea judiciară. Aceasta prevede detaşarea de ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, sub directa conducere şi controlul nemijlocit al procurorilor, pentru interceptări. Rămâne de văzut în ce măsură hotărârea Curţii Constituţionale va întoarce roata sorţii atât pentru dosarele ajunse deja pe rolul instanţei, cât şi pentru cele încă în lucru la procurori. Cristina CZELLER

Ce mai spune ordonanţa
SRI nu poate efectua acte de cercetare penală, nu poate lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest. Agenţii SRI pot fi desemnaţi totuşi organe de cercetare penală, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.

* * *
„Eu sunt şmecherul ţării ăsteia” - Constantin Corduneanu

* * *
„A existat o decizie CSAT care a permis procurorilor să autorizeze ei înşişi interceptările, deşi această competenţă trebuia să aparţină exclusiv judecătorilor” – Dana Gârbovan, preşedintele UNJR

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei