Eşecul unei bresle

default

Dimensiune font:

| 05-04-2017 05:25

Şefii mediatorilor de la nivel naţional au părut mai degrabă interesaţi să facă bani din pregătirea viitorilor mediatori, decât să tranşeze problemele care privesc această breaslă * una dintre cele mai mari dificultăţi cu care se confruntă mediatorii este lipsa unui act normativ clar, care să reglementeze simplu şi concis această activitate * soluţiile nu par la îndemâna celor ce se ocupă de mediere, deşi au fost făcute nenumărate promisiuni în acest sens

În urmă cu câţiva ani, mai mulţi membri din cadrul sistemului judiciar românesc au decis să-şi schimbe traiectoria carierei şi să înfiinţeze breasla mediatorilor.

De la bun început, medierea se anunţa drept soluţia ideală pentru a simplifica munca magistraţilor şi a personalului auxiliar din cadrul Parchetelor şi al instanţelor. Însă, după cum s-a dovedit, lucrurile nu au stat deloc aşa.

Statistica loveşte puternic

Şefii mediatorilor din România au făcut o promisiune încă din start: breasla va ajuta la decongestionarea instanţelor de judecată şi a Parchetelor, prin diminuarea volumului de muncă al personalului angajat.

Totuşi, datele statistice oferite de Ministerul Justiţiei în fiecare an arată exact contrariul. Astfel, în fiecare an, numărul dosarelor care ajung pe rolul instanţelor de judecată ieşene este în continuă creştere. De exemplu, numărul cauzelor penale, civile sau comerciale care ajung pe rolul Judecătoriei Iaşi a depăşit demult cifra de 40.000.

În ceea ce privește bilanțul instituției, în cursul anul 2016, pe rolul Judecătoriei Iași s-au aflat 62.865 de dosare, cu peste 8.200 de cauze mai multe decât în anul 2015. La Secția Civilă au existat aproape 39.000 de dosare, iar la Secția Penală - peste 8.300. Dintre cele aproape 63.000 de dosare, magistrații au soluționat 45.370 de cauze”, a precizat judecătorul Cristina Vîlcu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iaşi.

Judecătoria Iaşi este doar un exemplu de instanţă ce întâmpină această problemă. La ultima şedinţă de bilanţ a Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, reprezentanţii instituţiei au constatat acelaşi lucru: volumul de muncă este în creştere.

În anul 2016, Parchetul a avut spre soluţionare 56.897 de cauze, dintre care 628 la urmărirea penală proprie şi 56.269 pe sectorul de supraveghere a cercetărilor. În urmărire penală proprie au fost înregistrate 628 de cauze, dintre care au fost soluţionate 354 de cauze (faţă de 232 - soluţionate în 2015), respectiv 101 fiind soluţionate pe fond, iar altele 253 fiind reunite, declinate sau înaintate spre preluare către unităţile superioare”, a transmis Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Interes pentru... cine nu şi-a plătit cotizaţia!

Pe data de 13 septembrie 2016, Consiliul de Mediere din România a publicat pe propriul site un anunţ prin care solicita membrilor să-şi achite cotizaţiile, aceasta fiind şi ultima postare actualizată din acea secţiune.

Reprezentanţii CPMJ au iniţiat punerea în aplicare a Hotărârilor O/30/08.08.2016 şi O/31/08.08.2016, emise de Consiliul de Mediere. În vederea evitării aplicării prevederilor hotărârilor menţionate, rugăm mediatorii care au restanţe financiare profesionale să facă demersurile necesare în vederea stingerii acestora”, spunea atunci Mugur Bogdan Mitroi, preşedintele Consiliului de Mediere din România.

Mai mult, pe site, sub acest mesaj, erau postate e-mail-uri trimise către organizaţiile din teritoriu, pentru actualizarea listei cu... restanţieri!

Din păcate, există unele piedici...”

Şeful mediatorilor ieşeni spune că medierea ar reprezenta, într-adevăr, o soluţie optimă pentru multe persoane, nu doar din sistemul judiciar, ci şi din cadrul justiţiabililor, dar că există unele piedici care, de-a lungul ultimilor ani, au împiedicat dezvoltarea acestei bresle.

În Corpul Profesional al Mediatorilor din Iaşi sunt înscrise peste 230 de persoane, însă puţine dintre acestea reuşesc să facă mediere propriu-zisă. Din datele pe care le deţin reiese că doar 40% dintre cazurile de mediere reuşesc. Motivele pentru această situaţie sunt multiple. În primul rând, a apărut decizia Curţii Constituţionale, care a precizat că nu mai este obligatorie informarea justiţiabililor asupra medierii. Nemaiputând să informezi justiţiabilul despre beneficiile medierii, acesta din urmă nu are cum să ştie despre ce este vorba, mai ales dacă nu are o pregătire în domeniu. Totuşi, din ce am înţeles acum există un nou proiect de lege care priveşte medierea şi care va ajunge în Camera Deputaţilor”, a declarat Radu Tărniceriu, preşedintele Camerei Mediatorilor din Iaşi.

Acesta a adăugat că există şi interese care nu sunt identice cu cele ale mediatorilor. Printre mediatori nu sunt doar foşti judecători, procurori, avocaţi sau notari, ci am întâlnit şi alte categorii sociale, cum ar fi preoţi, de exemplu. Chiar şi aşa, au existat de-a lungul timpului mai multe proiecte de lege întocmite de specialişti în drept, care să reglementeze această meserie. Însă aceste proiecte s-au blocat în Parlament. Din păcate, există unele piedici, unele interese care au făcut ca acele proiecte să nu treacă”, a adăugat Tărniceriu.

O soluţie ar fi la îndemâna Ministerului Justiţiei”

Şeful mediatorilor ieşeni a mai menţionat că soluţii ar putea fi găsite, dar că necesită efortul comun al mai multor instituţii. Cred că mediatorii ar putea fi preluaţi sub tutela Ministerului Justiţiei şi să reprezinte o meserie de sine stătătoare, la fel ca magistraţii sau notarii. De asemenea, de exemplu, în cazul unor cauze ce privesc falimentul unor companii, am putea beneficia de sprijinul lichidatorilor judiciari, care să informeze părţile că există soluţia medierii, în dauna unui proces îndelungat şi, probabil, costisitor în instanţele de judecată. Din păcate, justiţiabilii preferă de cele mai multe ori să meargă la judecată, decât să rezolve problema pe calea medierii”, a afirmat Tărniceriu.

Acesta a subliniat că instituţia centrală, respectiv Consiliul de Mediere din România, a făcut eforturi pentru a aduce la cunoştinţa cetăţenilor soluţia medierii: „Din ce ştiu, au fost făcute emisiuni în colaborare cu Televiziunea Naţională, dar pentru a acoperi o arie mai largă trebuie bani. Aşa cum vă spuneam, odată cu decizia Curţii Constituţionale nu mai există obligativitatea informării justiţiabililor de către instanţe în acest sens şi, atunci, aceştia nu au de multe ori de unde să ştie despre mediere.

O nouă propunere legislativă

În urmă cu câteva zile, conducerea Consiliului de Mediere din România a anunţat că există un proiect de act normativ care să reglementeze activitatea breslei, aproape de a fi aprobat.

Pe 28 martie 2017, propunerile de modificare și completare a Legii medierii, prin care încercarea de mediere devine o etapă prealabilă - obligatorie în litigiile în care medierea este posibilă -, au fost retrimise către Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, în vederea reanalizării. Proiectul de modificare a Legii nr. 192/2006 reprezintă o inițiativă a peste 50 de parlamentari și aceasta a fost adoptată, în forma ajunsă la Camera Deputaților, de către Senatul României. În acest moment, inițiativa este susținută de către deputații PSD-ALDE. După cum se vede, răbdarea, perseverența și solidaritatea mediatorilor, după o perioadă de doi ani de la alegerea actualului Consiliu de Mediere, începe să se concretizeze și sunt convins că, într-un timp foarte scurt, corpul mediatorilor din România se va bucura de oportunitățile ce îi vor fi oferite de către noua legislație în domeniu, a precizat Mugur Bogdan Mitroi, președintele Consiliului de Mediere din România.

Potenţiale beneficii ale medierii

Medierea face referire nu doar la cauzele civile sau comerciale, ci şi la unele dosare penale.

De asemenea, costurile unor şedinţe de mediere sunt mult mai reduse în multe cazuri, decât dacă justiţiabilii - persoane fizice ori juridice – ar merge în instanţele de judecată.

În plus, s-ar putea ajunge la un rezultat sau măcar la acelaşi rezultat într-un termen mult mai scurt, decât dacă ar fi vorba despre un proces, ce poate dura ani buni.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei