Neglijaţi de părinţi, violaţi şi lăsaţi să ardă de vii în case!

default

Dimensiune font:

| 31-05-2017 05:00

Zeci de copii din judeţul Bacău au murit sau au fost marcaţi pe viaţă din cauza nepăsării propriilor părinţi * autorităţile au demarat anchete şi au încercat să afle cauzele, dar instituţiile par depăşite de situaţie, nefiind capabile să prevină astfel de situaţii * UNICEF a demarat un proiect-pilot chiar în judeţul Bacău, proiect ce prevede „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităţii”

În ultimele luni, mai mulţi copii din judeţul Bacău au trecut prin clipe de nedescris, unii dintre ei pierzându-şi nu doar inocenţa, ci chiar şi vieţile şi aşa fragile.

Autorităţile încearcă să stopeze acest fenomen, al neglijării micuţilor de către părinţi plecaţi la muncă prin străinătate sau de cei care îşi abuzează propriile odrasle, dar, de cele mai multe ori, instituţiile statului nu pot decât să constate nişte incidente oribile, fără a putea interveni în vreun fel.

Arşi de vii în propria casă

La începutul acestui an, trei fraţi cu vârste cuprinse între patru luni şi doi ani au murit, în urma unui incendiu produs în casa în care locuiau din comuna Parava. Căpitanul Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, a declarat atunci că la faţa locului au fost direcţionate două echipaje ale Secţiei de Pompieri din Adjud, dar şi echipajul SMURD din Sascut.

De asemenea, tot în urmă cu câteva luni, în satul Slobozia Nouă, comuna băcăuană Stănişeşti, trei copii cu vârste cuprinse între 7 şi 9 ani au murit arşi de vii în casă. Nenorocirea s-a petrecut după ce părinţii lor au plecat de acasă şi i-au lăsat pe copii dormind. Cel mai probabil, înainte de a pleca, părinţii au lăsat aprinsă o candelă sau o lumânare, care a provocat incendiul.

La ora 7.55 a fost lichidat incendiul şi, ulterior, când au intrat colegii în ceea ce mai rămăsese din casă, au fost găsite trupurile minorilor de 6, 8 şi, respectiv, 9 ani. Părinţii erau plecaţi de la domiciliu”, a spus atunci Andrei Grecu.

În doar primele trei luni din acest an, incendiile din judeţul Bacău au făcut mai bine de jumătate din toate victimele înregistrate pe parcursul întregului an 2016. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, până la ultima tragedie, şapte persoane au murit în incendiile din judeţ, în condiţiile în care, pe întreg parcursul anului trecut, incendiile au făcut 13 victime. Dintre cele şapte persoane moarte de la începutul acestui an, cinci au fost copii cu vârste cuprinse între patru luni şi doi ani şi opt luni.

De remarcat este faptul că „luna neagră” a fost februarie, când cei trei fraţi din Parava au ars de vii în casa cuprinsă de foc, iar alţi doi copii, un băiat de nouă luni şi o fată de doi ani, din comuna Valea Seacă, au murit intoxicaţi cu fum, în urma unui incendiu care a ars mocnit în casă.

Bănuit că şi-a violat băieţelul de doar un an!

În urmă cu câteva săptămâni, un bărbat de 26 de ani, tatăl a patru copii, a fost reţinut pentru că şi-ar fi violat singurul băieţel, în vârstă de doar un an şi două luni. Vecinii l-au văzut pe micuţ plângând în hohote şi i-au spus mamei, care l-a dezbrăcat de hăinuţe, descoperind că băieţelul sângerează.

Am văzut că plângea, aproape că urla de durere, nu alta. I-am dat o bomboană, dar tot nu a tăcut şi, atunci, i-am spus mamei că ceva este în neregulă cu copilul”, a spus una dintre vecine.

Când şi-a dat seama despre ce este vorba, femeia şi-a luat copilul în braţe şi a plecat cu el într-un suflet la spital. Acolo, medicii au confirmat violul şi au anunţat Poliţia, iar bărbatul a fost reţinut. „Am fost sesizaţi despre această faptă şi, pe baza certificatului medico-legal şi a altor probe, poliţiştii l-au reţinut pe suspect pentru 24 de ore, sub acuzaţia de viol”, a afirmat atunci Cătălina Creţu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei băcăuane.

Ulterior, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău, împreună cu poliţiştii, au mers la locuinţa familiei, de unde au luat-o şi pe fetiţa cea mare, în vârstă de patru ani. Însoţită de bunica paternă, fetiţa a fost dusă şi ea la spital.

În cazul băieţelului a fost confirmat violul şi există suspiciunea că şi cele două fetiţe, de doi şi patru ani, ar fi fost şi ele abuzate. Fetiţa mai mică va rămâne internată la Pediatrie, pentru că suferă de alte afecţiuni, iar pe fata mai mare am preluat-o noi şi este internată în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Copii. Cele două vor fi şi ele investigate medico-legal şi, în funcţie de rezultat, vom stabili dacă vor rămâne sau nu în familie”, a menţionat Marian Vatamanescu, reprezentantul DGASPC Bacău.

A murit de anemie în spital

Tot în urmă cu câteva luni, un copil nevinovat din comuna Agăş şi-a pierdut viaţa la spital. După aflarea rezultatului necropsiei, cel de edem pulmonar acut şi anemie severă, poliţiştii au întocmit un dosar penal de ucidere din culpă şi au început să audieze toate persoanele implicate.

Este vorba despre părinţii lui Andrei, care vor trebui să dea explicaţii cum de a ajuns copilul lor în această situaţie-limită şi cum s-a întâmplat ca, la vârsta de cinci ani, să arăte ca unul de doi ani, dar şi medicii de la Spitalul din Comăneşti care s-au ocupat de transportul micuţului.

Conform datelor preliminare, doctorii au cerut o ambulanţă fără medic, în condiţiile în care viaţa pacientului era în pericol iminent, şi l-au urcat în maşină fără cel mai simplu instrumentar medical, cum ar fi o linie venoasă, adică o branulă de 2 lei, şi un set de perfuzie, care costă doar... 3 lei! Lipsa acestui instrumentar minim, precum şi faptul că pacientul intrase în stop cardio-respirator au determinat-o, de fapt, pe asistenta din ambulanţă să solicite ca pacientul să se oprească la Spitalul Judeţean Bacău pentru asistenţă medicală de urgenţă.

Este posibil ca medicii de la Comăneşti să nu îi fi putut aplica branula, dată fiind starea pacientului”, a declarat atunci dr. Adrian Colibaba, directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bacău.

La rândul său, Marian Vatamanescu, șeful DGASPC Bacău, a spus că instituţia a demarat o anchetă în acest caz. „La domiciliu au fost identificați părinții împreună cu cei doi minori (de 10 și 16 ani) în condiții bune de locuit. Părinții și-au asumat (prin declarație scrisă în fața specialiștilor DGASPC Bacău, autorităților locale și agenților Postului de Poliție) întreaga responsabilitate pentru viața, integritatea și sănătatea celor doi copii. Prin urmare, cazul celor doi copii rămâne în atenta monitorizare a autorităților locale și se vor face propuneri în fucție de evoluția acestuia, urmând a transmite către DGASPC Bacău rapoartele aferente”, a menţionat atunci Vatamanescu.

I-a înfipt nepoţelului o foarfecă în cap

Tot recent, un copil în vârstă de patru ani a ajuns la spital în stare critică, după ce propriul bunic l-a rănit cu o foarfecă. În urma incidentului tragic, bărbatul a susţinut că a aruncat unealta de tăiat via spre soţia lui şi că nu ar fi vrut să-l rănească pe băieţel.

Incidentul a avut loc în comuna Letea Veche, din judeţul Bacău. Cei doi bătrâni, soţ şi soţie, curăţau via, iar nepotul lor, în vârstă de patru ani, se juca pe lângă ei.

Bunicul a declarat că a rugat-o pe nevasta lui să meargă să-i cumpere ţigări, iar, când femeia nu a vrut, ar fi aruncat foarfeca de vie spre ea, dar a nimenti băieţelul.

O ambulanţă l-a transportat pe copil la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău, unde medicii l-au operat. În urma incidentului, poliţiştii au demarat o anchetă şi în acest caz, bunicul fiind cercetat de oamenii legii.

UNICEF: „Jumătate dintre minori trăiesc în sărăcie lucie”

Aproximativ 300.000 de copii din România, dintr-un număr de patru milioane, nu merg în prezent la şcoală, iar jumătate dintre minorii trăiesc într-o sărăcie lucie sau sunt la limita subzistenţei, arată un studiu realizat de UNICEF România.

Rata părăsirii timpurii a şcolii este de 19%, rata tinerilor şi adolescenţilor aflaţi în afara sistemului de educaţie, formare sau ocupare este de aproximativ 18%, iar numărul copiilor aflaţi în afara sistemului de educaţie a ajuns la aproape 300.000. Studiul realizat a scos la iveală faptul că, din păcate, aproximativ jumătate dintre copii sunt expuşi riscului de sărăcie, 60.000 sunt separaţi de familiile lor, iar 10% dintre sarcini sunt înregistrate la adolescente”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Pentru a contracara efectele sărăciei şi a reduce rata abandonului şcolar, UNICEF România, în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi cu susţinerea autorităţilor locale din judeţul Bacău, a lansat în anul 2014 proiectul-pilot „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităţii – Servicii Comunitare pentru Copii”, cu finanţare prin fonduri norvegiene şi din resurse UNICEF, în speranţa că micuţii din judeţ vor beneficia măcar de condiţii de trai şi de o educaţie un pic mai bune. Ciprian NEDELCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei