Îngrijorarea mediului de afaceri după anularea curselor Tarom
Dimensiune font:
În cadrul dezbaterii pe proiectul de buget al Iaşului de ieri, de la Camera de Comerţ şi Industrie, şeful forului economic şi-a arătat îngrijorarea privind anularea curselor operate de Tarom de la Iaşi spre Italia şi Germania * decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât firmele din Germania sunt pe primul loc în topul partenerilor de afaceri ai companiilor din capitala Moldovei
Vestea că Tarom nu va mai opera curse spre Italia, dar mai ales spre Munchen, Germania, nu a rămas fără ecou la nivelul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. În cadrul dezbaterii pe proiectul de buget al Iaşului, şeful CCI, Paul Butnariu, şi-a arătat îngrijorarea pe acest subiect. „Atunci când au lansat cursa spre Munchen, am trimis 3.000 de mailuri către partenerii noştri prin care le spuneam de această oportunitate. Acum ce să facem? Să trimitem mail-uri prin care să le spunem că nu mai este cursa?“, s-a întrebat retoric şeful CCI, vizibil nemulţumit de veste.
Acesta a menţionat că a aflat din presă de această decizie a companiei aeriene şi că va solicita un punct de vedere oficial. „Cursele spre Italia sunt acoperite şi de alţi operatori, dar cea directă spre Munchen era foarte importantă pentru că acolo este un hub economic transcontinental. Era vitală pentru mediul de business“, a punctat Paul Butnariu. Decizia de a renunţa la această cursă fără o explicaţie oficială din partea Tarom a fost pusă, de cei prezenţi la dezbatere, pe seama precarităţii flotei şi a serviciilor oferite de compania aeriană. Zeci de ieşeni au descoperit că mai multe curse spre Roma, Torino, Bologna sau Munchen nu mai sunt operate direct, ci cu escală începând fie din luna martie, fie din mai. Oficialii companiei Tarom nu au prezentat un punct de vedere prin care să informeze clienţii cu privire la aceste modificări şi să explice de ce se retrag de pe Aeroportul din Iaşi.
Paradoxul economiei ieşene
Pe de altă parte, în lipsa unei autostrăzi care să asigure conectivitatea Moldovei la alte zone ale ţării şi regiunilor din Uniunea Europeană, firmele din Iaşi continuă să facă performanţă. În primele 11 luni ale anului trecut, valoarea exporturilor şi importurilor derulate de firmele ieşene a fost în creştere. Astfel, bunurile valorificate peste hotare au avut o valoare de peste 7,5 milioane de euro, în creştere cu 7,2% faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce valoarea importurilor a ajuns la 7,2 milioane de euro, în creştere cu aproape 8%. Cea mai mare pondere în comerţul internaţional a fost derulat cu parteneri din Uniunea Europeană.
Ţările partenere situate pe primele 5 locuri în derularea exporturilor au fost: Germania (18,88%), Franţa (12,80%), Coreea de Sud (10,24%), Cehia (6,45%) şi Polonia (6,10%), iar în derularea importurilor au fost: Germania (15,90%), Franţa (13,95%), Italia (10,38%), Republica Moldova (7,94%) şi Spania (4,95%).
„Pe grupe de produse, în perioada 1.I-30.XI.2016, ponderi mai importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de: maşini, aparate şi echipamente (60,1% la export şi 39,7% la import), metale comune şi articole din acestea (8,6% la export şi 13,8% la import), produse ale industriei uşoare (12,3% la export şi 10,8% la import) şi produse ale industriei chimice (7,8% la export şi 12,5% la import)“, reiese din analiza Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau