Motorul economic al Europei, principalul partener al firmelor ieşene
Dimensiune font:
Cele mai multe exporturi şi importuri au fost realizate spre şi dinspre companii aflate în Germania * practic, o cincime din valoarea comerţului internaţional de la Iaşi a vizat parteneri din ţara landurilor
Activitatea firmelor din judeţul Iaşi în ceea ce priveşte comerţul internaţional este în creştere. Potrivit datelor transmise de Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi, în primele zece luni ale anului trecut, atât importurile, cât şi exporturile şi-au majorat valoarea faţă de perioada similară a anului 2015. Astfel, exporturile au ajuns la o valoare de 678,4 milioane de euro, cu 6,1% mai mari faţă de primele zece luni din 2015, în timp ce importurile au depăşit valoarea de 650 de milioane de euro, cu 7,3% mai mari.
Bani de la stat pentru făbricuţe private
„În perioada 1.I - 31.X.2016 a fost înregistrat un excedent comercial de 28,3 milioane de euro“, reiese din datele DJS Iaşi. Aproape 73% din valoarea bunurilor exportate şi importate au provenit din ţări ale Uniunii Europene. Mai exact, 494 milioane de euro au provenit din bunuri exportate în spaţiul comunitar, în timp ce valoarea importurilor în această zonă a fost de 465 milioane de euro.
Top 5 parteneri
Importanţa partenerilor economici din spaţiul comunitar se observă şi la nivelul principalelor legături comerciale. Astfel, în ceea ce priveşte exporturile, pe primele două locuri se află parteneri din Germania (18,3%) şi Franţa (12,3). Abia pe locul al treilea apare un alt partener care nu face parte din UE, respectiv Coreea de Sud, unde au ajuns în jur de 11% dintre bunuri. Câte 6% din valoarea exporturilor a provenit din Cehia şi Polonia. La nivelul importurilor, pe primul loc s-au aflat, de asemenea, Germania (16%) şi Franţa (13,9%). Urmează apoi Italia (10,43%), Republica Moldova (7,92%) şi Turcia (6,36%). „Pe grupe de produse, ponderi mai importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de: maşini, aparate şi echipamente (60,0% la export şi 39,6% la import), metale comune şi articole din acestea (8,6% la export şi 13,7% la import), produse ale industriei uşoare (12,6% la export şi 11,1% la import) şi produse ale industriei chimice (7,6% la export şi 12,5% la import)“, se arată în analiza statisticienilor ieşeni.
Deşi la nivelul primelor zece luni se înregistrează o creştere atât la nivelul exporturilor, cât şi importurilor, nu acelaşi lucru reiese din analiza datelor aferente doar lunii octombrie. Astfel, valoarea exporturilor a fost de 62,7 milioane de euro, cu 11,3% mai mică faţă de luna similară a anului precedent. În ceea ce priveşte importurile, valoarea lor a ajuns la 72,1 milioane de euro, doar cu 1,4% mai mare. „Soldul operaţiunilor de comerţ internaţional în luna octombrie 2016 a fost de -9,3 milioane de euro“, se arată în analiza DJS.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau