Portretul infractorului de la polul sărăciei
Dimensiune font:
Beau până îşi pierd minţile, apoi scot cuţitul, arată majoritatea scenariilor din familiile infractorilor din judeţul Vaslui * cei mai mulţi criminali sunt săraci, lipsiţi de educaţie, au până în 40 de ani şi provin din mediul rural * aceste trăsături au fost identificate de şeful poliţiştilor vasluieni, comisarul şef Mihai Carp, care conduce Inspectoratul de Poliţie de un deceniu
Comisarul şef Mihai Carp se află la cârma Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui din 2005. În toţi aceşti ani a întâmpinat diverse probleme cărora le-a făcut faţă cu brio. În interviul acordat ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, Mihai Carp descrie tiparul infractorului, povesteşte despre principalele tipuri de infracţiuni din judeţ şi modalităţile de combatere.
-- Cum stă la această oră judeţul Vaslui din punctul de vedere al criminalităţii? Putem vorbi de o escaladare în acest an a anumitor infracţiuni?
-- Suntem aproape la aceeaşi valoare ca şi în anul trecut. Avem aproximativ 13.000 de fapte penale sesizate, situaţie similară ultimilor cinci ani. În anul care s-a încheiat au fost sesizate mai puţine infracţiuni de omor, mai puţine infracţiuni de viol sau infracţiuni contra patrimoniului. Aspectul mai important decât scăderea evidenţiată în statistici este impactul asupra cetăţenilor al acestor fapte, dar şi rezultatele pe care le antrenează. Percepţia cetăţeanului este principalul barometru al aprecierii activităţii poliţiei.
-- În anii trecuţi, multe acţiuni comise cu violenţă au avut loc pe fondul consumului de alcool. Vă mai confruntaţi cu astfel de situaţii?
-- Situaţia nu s-a schimbat faţă de anii trecuţi. Infracţiunile cu violenţă care se comit în judeţ au ca punct de plecare consumul de alcool. Poliţiştii au constatat situaţii în care atât autorul, cât şi victima se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. Din analiza infracţiunilor de mare violenţă sesizate în anul 2014, putem concluziona că persoana predispusă la comiterea infracţiunilor de omor se încadrează în următorul tipar: este bărbat, cu vârsta cuprinsă între 19 şi 40 ani, preponderent din mediul rural, fără antecedente penale. De cele mai multe ori comite fapta asupra membrilor de familie sau a cetăţenilor din aceeaşi localitate, în locuinţă sau în locuri publice, pe fondul consumului de alcool.
-- Care sunt infracţiunile care predomină în mediul urban şi care în mediul rural? Există diferenţe în modul de a acţiona al infractorilor?
-- În mediul urban avem sesizate mai multe infracţiuni de tâlhărie decât în mediul rural. Peste 75% sunt fapte comise în mediul urban. Infractorii urmăresc să sustragă prin violenţă telefoane mobile, bani, bijuterii. În mediul rural se comit însă mai multe furturi din locuinţe şi anexe gospodăreşti, respectiv imobile nelocuite sau furturi de animale. Încercăm să prevenim astfel de fapte prin comunicarea directă cu cetăţenii în legătură cu modalităţile minime de protecţie pentru un imobil şi pentru bunurile proprii.
-- Mai există şi dosare cu autori necunoscuţi?
-- Faţă de 1 ianuarie 2014, la începutul anului 2015 am constatat o scădere de aproximativ 1000 dosare cu autori necunoscuţi. Au fost soluţionate peste 4.900 fapte penale cu autori necunoscuţi şi au rămas în lucru 11.895 astfel de fapte.
-- În ce măsură aţi reuşit să recuperaţi bunurile furate?
-- Odată cu identificarea autorilor, de cele mai multe ori se recuperează şi bunurile furate. De exemplu, hoţii sustrag din locuinţe bani, bijuterii, telefoane mobile, aparatură de uz casnic, unelte folosite în construcţii, în general obiecte care pot fi comercializate. Există şi aspecte care ţin de legislaţie şi anume efectuarea percheziţiei după începerea urmăririi penale, conform prevederilor Codului de Procedură Penală, care trebuie respectate întocmai şi care duc la o întârziere în recuperarea bunurilor.
-- La ce capitol ar exista carenţe şi cum ar putea fi ele înlăturate?
-- Cea mai mare problemă o constituie lipsa de personal din mediul rural, dar şi solicitările destul de numeroase ale colegilor care provin din alte judeţe şi care doresc să fie transferaţi la judeţul de domiciliu. Sperăm ca la repartiţiile promoţiilor din acest an, atât de ofiţeri cât şi de agenţi de poliţie, să suplinim acest deficit.
-- Care a fost cel mai dificil caz din acest an?
-- Activităţi complexe au fost desfăşurate de poliţişti în cazul dispariţiei unei minore din municipiul Bârlad, caz singular în judeţul Vaslui, deoarece până la acel moment au fost înregistrate doar plecări voluntare ale minorilor sau dispariţii ca urmare a unor situaţii accidentale. De asemenea, infracţiunile de mare violenţă sau accidentele de circulaţie mortale cu autori necunoscuţi au necesitat activităţi complexe de cercetare, un aport substanţial fiind adus şi de specialiştii criminalişti.
Un alt caz deosebit a fost cel în care poliţiştii huşeni au reuşit să destructureze un grup infracţional specializat în activităţi de contrabandă cu ţigări, prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională fiind de aproximativ 70.000 de lei.
-- Câte decizii ale poliţiştilor au fost contestate în instanţă? Câte au fost câştigate?
-- În cele mai multe situaţii instanţele au dat câştig de cauză poliţiştilor vasluieni şi doar în 12% din cazuri a fost anulat procesul-verbal de contravenţie şi a fost exonerat petentul de la plata amenzii. Practic, numărul plângerilor contravenţionale admise reprezintă doar 0,11% din totalul sancţiunilor aplicate.
-- Planuri de viitor? Când va fi gata sediul IJP?
-- Pentru anul 2015 s-a alocat suma necesară pentru definitivarea corpului C de la reşedinţa inspectoratului, precum şi pentru instalaţia de transmisie voce-date. La sfârşitului anului, o parte din colegi se vor muta într-un spaţiu modern.
Viaţă scumpă la polul sărăciei
Simona POP
„Am speranţa că şi în acest an activităţile desfăşurate de structurile Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui vor conduce la menţinerea sub control a fenomenului infracţional şi lucrând în echipă, vom reuşi să identificăm cele mai bune metode de luptă împotriva infractorilor“ – comisarul-şef Mihai Carp
Mihai Carp a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în 1997, an în care a finalizat şi cursurile Criminalis International Law Enforcement Academy din Budapesta, pe linie de management şi tactică. Este absolvent al cursurilor post-universitare de Ştiinţe penale şi criminalistică de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. În 2003 a absolvit cursurile International Law Enforcement Academy din Roswell (SUA), pe linie de management, limbi străine şi calculatoare. Din 2005 se află la comanda IJP Vaslui.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau