Prof. dr. Traian Mihăescu: „Tuberculoza este o boală băgată sub preş”

default

Dimensiune font:

| 03-08-2017 13:20

 Traian Mihăescu este profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, medic primar pneumolog şi şeful secţiei Clinice I de Pneumoftiziologie a spitalului cu acelaşi nume, din Iaşi. Un om calm şi o persoană care spune mereu lucrurilor pe nume, fără teama consecinţelor, medicul îşi face meseria cu dăruire încă din anul 1981 la aceeaşi unitate, asistând la toate suişurile şi coborâşurile prin care aceasta a trecut. Familist convins, aceasta e de părere că România este ţara în care îi este locul şi nu ar lăsa-o pentru străinătate niciodată. Dacă ar fi să aibă posibilitatea s-o ia de la capăt, ar alege acelaşi drum, numai că ar face specializarea peste hotare.

Sincer şi direct, aşa cum a arătat şi până acum că este, medicul a acceptat să vorbească în cadrul unui interviu acordat reporterilor „Evenimentul Regional al Moldovei” despre dificultăţile meseriei, nemulţumirile legate de sistemul de sănătate din România, felul în care sunt percepute anumite afecţiuni, dar şi despre relaţia sa cu pacienţii. 

-Domnule profesor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Unde aţi copilărit şi cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina?
-M-am născut în Vaslui, în oraş, şi acolo am copilărit. Pot spune că am avut o copilărie fericită. Am învăţat la Liceul „Anghel Rugină”, la o clasă cu profil real, Matematică- Informatică şi apoi am dat la Medicină, la Iaşi. Tata a fost medic şi dacă tot am stat în acest mediu, m-am hotărât să fac şi eu asta şi nu mi-a părut rău niciodată.
-De ce pneumologie şi nu altă specialitate?
-În anul al şaselea de facultate, lucram, am fost intern, cum era atunci, şi îmi amintesc că voiam Hematologie, dar posturile s-au blocat şi am fost distribuit la Ivăneşti, în judeţul Vaslui. Având familia la Iaşi, m-am decis apoi să aleg singurul post disponibil din Iaşi, care era de pneumolog. Şi nu îmi pare rău nicio clipă pentru că pneumologia este o specialitate foarte frumoasă. Ulterior, s-au mai scos posturi, dar nu am mai vrut eu să plec, astfel că sunt aici din anul 1981.
-V-a trecut vreodată prin gând să plecaţi în străinătate?
-Sincer, poate aş fi plecat, dar având familia aici, nu ar fi fost o decizie uşoară. De aceea poate nici nu am plecat. Au plecat copiii, o fată care este medic psihiatru.
-Să înţeleg că dacă aţi fi din nou la vârsta studenţiei, aţi alege acelaşi drum?
-Da, ar fi acelaşi, numai că mi-aş face specializarea în străinătate. Am avut nişte oferte, dar nu am fost atunci lăsat să plec şi dacă nu reuşeşti să pleci când trebuie, cum au acum studenţii posibilitatea cu Erasmus, degeaba apoi. Lucrurile trebuie să le faci la timpul lor.
-Sunteţi la Spitalul de Pneumoftiziologie de la începuturi şi ştiţi cam tot ce s-a întâmplat aici. Ce vă nemulţumeşte cel mai tare la acest spital?
-Nemulţumirile sunt multe. Îmi amintesc, spre exemplu, că atunci când spitalul a fost făcut, lucrările trebuiau să continue, dar din cauza economiilor s-a blocat la jumătate, s-a inaugurat şi a rămas spitalul cu secţii exterioare, care trebuiau aduse, de fapt, aici, la spital. Problema cu secţiile exterioare e una dintre nemulţumiri pentru că avem patru secţii şi mulţi nu înţeleg că e vorba de patru servicii de pază, servicii speciale, costuri importante şi alte lucruri. Şi, sincer, din păcate, nu văd să fie aduse înapoi în niciun fel. În plus, cum arată acestea şi ce condiţii sunt acolo, e greu de explicat. Acelea sunt condiţii? Trebuie renovate urgent. Din păcate, aşa se întâmplă mai peste tot la spitalele de Pneumoftiziologie din ţară şi la cele de Psihiatrie. Acestea sunt băgate sub preş. În schimb, ne lăudăm cu transplanturile.

„Medicina este un sport de echipă”

-Ce vreţi să spuneţi cu transplanturile?
-Că cei ce investesc, o fac în tehnici ultramoderne, dar uită de boli simple. Spre exemplu, trebuia investit în vaccinări, pentru că miile de cazuri descoperite şi tratate de când a început epidemia cu rujeolă au costat mult. Nu mai degrabă se investea iniţial în campanii şi nu se ajungea aici? Sunt necesare şi cele ultramoderne, dar când poţi să salvezi mii de oameni, de ce nu o faci? Medicina este un sport de echipă, nu un sport individual. Nu mergem pe principiul „acesta este bolnavul meu”. Ar trebui să fie altfel. Dar cel mai tare mă doare pe mine că nu se cere măcar o părere. Am fost în străinătate şi cei din Consiliul de Administraţie de la spitale nu erau acolo trimişi pe criterii politice. Înainte să participe la alegeri, făcuseră studii, erau pregătiţi să ştie ce să ceară. Doctorii îşi spuneau părerile, pacienţi la fel, nu ca la noi. Acum, când se fac investiţii mari, vezi, cu părere de rău, că se iau de fapt banii de la alţii şi nu e în regulă. Trebuie o viziune a sistemului sanitar.

„Situaţia Ambulatoriului arată incompetenţă”

-Despre problema Ambulatoriului de specialitate care a fost inaugurat, dar stă închis, ce părere aveţi?
-Problema aceasta cu Ambulatoriul care a stat închis a scăzut mult adresabilitatea. Policlinica e departe şi mulţi nu mai merg, iar apoi descoperă târziu că au boli precum TBC. Lucrurile sunt evidente şi trebuie recunoscute şi reparate. Am înţeles iniţial că va fi vorba de câteva luni pentru remedierea problemelor, dar ceea ce se întâmplă acum e o situaţie critică. A dat activitatea peste cap pentru că sunt nişte circuite care trebuie respectate, sunt aparate care stau degeaba şi multe altele, în timp ce cei de la secţiile exterioare stau în condiţiile în care stau. Trebuie să se deschidă pentru că deja situaţia arată incompetenţă. Am mai spus că sunt oameni care nu-şi fac treaba, dar când spui eşti pus la Comisia de Disciplină.
- Ştiu că dumneavoastră sunteţi un om direct şi spuneţi lucrurilor pe nume. Aţi avut neplăceri din această cauză?
-Sigur că au fost, şi nu puţine. Dar nu îmi pare rău de nimic.
-Care sunt cazurile cu care vă confruntaţi cel mai des? Ce boli predomină sau sunt în creştere în ultima perioadă?
-Bronşita cronică e o afecţiune foarte des întâlnită şi este cauzată în special de fumat, de poluarea atmosferică, dar şi de poluarea indoor, de casă, prin folosirea combustibililor, prin încălzirile care se fac la ţară şi generează poluare. Este în toată lumea în creştere numărul cazurilor, nu numai la noi, fiind pe locul al patrulea ca mortalitate. Populaţia este şi ea tot mai îmbătrânită şi necesită oxigenoterapie, ventilaţie, sunt bolnavi care ajung din ce în ce mai grav, în stadii avansate. Şi, din nou, intervine o nemulţumire, o problemă, aceea că nu există îngrijiri paliative. Discutăm de Paliaţie la cancer, dar la bolile cronice pulmonare nu există. Şi bolnavii aceştia trebuie ajutaţi, nu?

„Tuberculoza nu este considerată o boală prioritară”

-Cu incidenţa tuberculozei cum stăm? Este şi aceasta în creştere?
-Au fost incidenţe mari şi stăm prost faţă de ţările europene pentru că nu este o boală prioritară. O boală prioritară înseamnă şi asistenţă psihologică şi asistenţă socială, anchete epidemiologice, lucru pe teren şi multe altele, nu numai medicamente. Cel mai mult şi mai mult, bolile respiratorii cronice sunt în creştere şi sunt probleme de asistenţă. Bolnavii aceştia au nevoie de asistenţă complexă fiindcă au multe boli din cauză că plămânul oxigenează greu, organismul suferă şi apar boli cardiace, tulburări renale, diabet, osteoporoză şi alte probleme complexe.
- Despre Legea Tuberculozei, al cărei proiect zace de mai bine de un an printr-un sertar din Parlamentul României, ce părere aveţi?
-Nu sunt de acord cu o lege a Tuberculozei. Sistemul sanitar include faptul că trebuie să combatem tuberculoza. Facem o lege pentru fiecare boală? Când se termină cu tuberculoza desfiinţăm legea? Tuberculoza face parte din sistemul intrinsec al sănătăţii şi este o prioritate mare. Înainte se ştia că trebuie să se investească în aşa ceva, era vorba de bolile sărăciei, acum, din cauza tratamentelor, este o boală care se bagă sub preş.
A consemnat Roxana NĂSTASĂ

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei