15 reguli de circulație pe care majoritatea șoferilor români nu le cunosc

default

Dimensiune font:

| 30-01-2015 18:50

Există mereu reguli de care nu suntem siguri când suntem la volan. Codul rutier este o lectură stufoasă, iar de la examenul auto a trecut ceva vreme. Iata15 întrebări legate de trafic la care ai fi vrut să afli răspunsul, dar nu ai avut de unde pentru că fie este explicat vag în Codul Rutier, fie pur și simplu nu l-ai găsit în "Biblia Șoferului".


 

15 situaţii din trafic mai putin cunoscute de şoferi:

1. Cum semnalizezi în sensul giratoriu?

Sensul giratoriu este un tip de intersecție din ce în ce mai răspândit și la noi în țară, iar în vestul Europei este folosit pe scară largă. Regulile de circulație într-o intersecție de tip giratoriu sunt simple şi le cunoaşte toată lumea: automobilul care se află deja în sens are prioritate. Însă cum trebuie să semnalizăm în sensul giratoriu este o discuție care generează atâtea opinii câte persoane discută despre subiect. Conform regulilor, intenţia de a circula pe o anumită direcţie trebuie semnalizată înainte de intrarea în giratoriu, deodată cu preselectarea benzii corecte.

Astfel, dacă ne vom continua deplasarea către dreapta (prima ieşire din giratoriu), vom alege banda întâi şi vom acţiona semnalul dreapta pe care îl vom ţine în funcţiune pe toată durata manevrei. Dacă dorim să efectuam schimbarea direcţiei către stânga (a treia ieşire din giratoriu), vom alege banda a doua (sau cea mai apropiată de axul drumului) şi semnal stânga. Odată intraţi în giratoriu, vom semnaliza apoi ieşirea pe direcţia dorită cu semnal dreapta. Pe scurt, intenția trebuie semnalizată atât înainte de intrarea în sensul giratoriu (cu excepția situației în care mergeți înainte), cât și în interiorul acestuia (în orice situație, mașina trebuie să semnalizeze intenția de părăsire a sensului). Atenţie, nesemnalizarea direcţiei de mers poate fi sancţionată de către agentul de poliţie.

2. La ce dată trebuie să montez anvelopele de iarnă?

Şoferii români ştiu că de la 1 noimebrie trebuie să aibă anvelopele de iarnă montate pe mașină. Ce nu știe foarte multă lume este că legea nu pune limite calendaristice şi prevede că dacă te deplasezi într-o zonă cu risc mare de ninsoare ești obligat să ai mașina echipată cu pneuri de iarnă. Indiferent de dată. Concret, dacă te afli teoretic în pasul Tihuța în septembrie și ești suprins de un mare viscol, nu vei putea prezenta scuza că aveai de gând să îți montezi anvelopele de iarnă pe 1 noiembrie.

3. Unde suni dacă ești implicat într-un accident ușor, fără victime?

Majoritatea șoferilor știu că, dacă au fost implicați într-un accident rutier fără victime și nu au reușit să ajungem la un consens cu celălalt șofer, trebuie să sune la 112. Ei bine, veți suna degeaba, pentru că dacă accidentul a fost uşor şi nu există victime va trebui să apelați la înţelegerea amiabilă sau la cea mai apropiată secţie de poliţie. Dacă unul dintre cei implicaţi părăseşte locul accidentului, e bine să îi notăm numărul de înmatriculare şi să raportăm incidentul în termen de 24 de ore. Atenţie, raportatea se face de asemenea la secţia de poliţie, nu telefonic.

Dacă mașina este însă imobilizată și sunteți în situația de a nu putea să ajungeți la poliție, aflați că poliția rutieră are un număr de telefon dedicat: 9544. Acesta poate fi folosit pentru a raporta probleme în traficul rutier sau orice altă situaţie legată de circulaţia rutieră.

4. Pot motocicletele să avanseze între benzi la semafor?

Motocicletele sunt parte din trafic și în anii care vor urma vom asista la o creștere a numărului lor. Pe motocicletă traficul se vede diferit, iar datorită gabaritului mult mai redus o motocicletă se poate strecura mult mai eficient printre mașini. Dar este legal ca motociclistul să meargă între benzile de circulație? Oficial, nu. Conform codului rutier, participantul la trafic trebuie să îşi păstreze banda de rulare. Însă acest lucru nu este sancţionat întotdeauna pentru motociclete deoarece gabaritul redus al motocicletei le permite acestora să se afle practic pe aceeaşi bandă cu automobilul. Oricum, legea are mari carenţe la capitolul moto şi biciclişti, aceştia fiind privați de o mulțime de capitole vitale dedicate în codul rutier.

5. Ce risc dacă trec pe culoarea galbenă a semaforului?

Este legal să traversezi o intersecție pe culoarea galbenă a semaforului? Răspuns scurt: nu! Cu două excepţii extrem de discutabile și subiective: dacă nu poţi opri în siguranţă sau dacă eşti surprins în intersecţie. Nerespectarea culorii galbene a semaforului este contravenţie şi este reglementată de articolul 99, alineatul 15 din Codul Rutier.

6. Pot să avansez pe linia de tramvai la semafor?

Mersul pe linia de tramvai este un sport național și este de obicei primit prin cuvinte deloc ortodoxe de ceilalți participanți la trafic. Și totuși, legea spune că este perfect legal să considerăm linia de tramvai o bandă de circulație în unele cazuri: dacă drumul are două benzi pe sens, linia de tramvai poate fi considerată bandă de rulare. Cu o excepție: circulaţia pe linia de tramvai nu trebuie să perturbe mersul tramvaiului şi este ilegală în zona staţiilor şi a zonelor de preselecţie a benzii.

7. Pot să depăşesc un vehicul foarte lent pe linie continuă?

O situație cu care ne-a întâlnit cu toții pe drumurile din România este necesitatea de a depăși un vehicul foarte lent (căruță, camion, tractor) într-o zonă în care depășirea este interzisă prin marcaj continuu. Conform legii, oricât de ilogic ar suna, această manevră este legală doar dacă respectivul vehicul este oprit sau staţionat. Dacă este în mişcare şi ne aflăm pe linie continuă, depăşirea este o manevră ilegală și, pe lângă o amendă sănătoasă, îți vei pierde și permisul.

Continuare

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei