Beneficiile oţetului balsamic
Dimensiune font:
Nelipsită în bucătăriile cu pretenţii, licoarea a fost apreciată şi ca medicament. Reţeta produsului original are aproape o mie de ani
Unul dintre cele mai folosite tipuri de oţet din lume este cel balsamic, un adevărat simbol al tradiţiei culinare italiene. Se produce doar în anumite arii, respectiv Modena şi Reggio Emilia. El este clasificat în două mari categorii: oţet balsamic tradiţional de Modena sau de Reggio Emilia (DOC) şi oţet balsamic netradiţional de Modena (IGP).
O poveste milenară
Prima atestare a acestui elixir culinar datează din anul 1046. Reţeta originală spune că oţetul balsamic este fabricat doar din boabe de struguri albi Trebbiano di Castelvetro, care sunt presate. Mustul rezultat, mosto cotto, este fiert până rămâne doar o jumătate sau o treime din volumul iniţial, apoi este turnat în butoaie spălate cu oţet şi lăsat o durată de un an. La finalul perioadei este mutat în butoaie de lemn, care pot fi din stejar, castan, cireş, frasin, gorun sau dud. Procesul de transvazare în alte butoaie este repetat an de an, până la epuizarea perioadei de învechire: 12 ani pentru oţetul balsamic „vechi” şi 25 de ani pentru cel „străvechi”. Pe durata maturării, oţetul balsamic se concentrează în mod natural şi dobândeşte o savoare complexă. La final se obţine un produs de culoare brună, dens şi siropos, limpede, dulce şi uşor acid, cu gust fructat. O singură picătură pusă în dressinguri, sosuri, marinade, peste fructe de mare sau cărnuri poate să le schimbe complet gustul. Se potriveşte de minune şi lângă brânzeturi.
Pentru foarte mult timp, a fost considerat un adevărat medicament şi, datorită proprietăţilor antibacteriene, era folosit la dezinfectarea rănilor, în tratarea infecţiilor unghiilor sau a bolilor de piele. El conţine flavonoide, care sunt compuşi naturali antioxidanţi ce blochează radicalii liberi cauzatori de boli cardiovasculare, anemie sau calviţie. Este bogat în acizi graşi omega 3, printre care acizi alfa linoleici, vitali pentru sănătate. Reglează glicemia şi ajută la arderea grăsimilor, îmbunătăţeşte digestia şi ajută la reducerea şi eliminarea colesterolului.
Oţetul balsamic este indicat diabeticilor, deoarece reglează cantitatea de zahăr din sânge.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau