Ce beneficii are ardeiul iute pentru sănătate
Dimensiune font:
Mâncarea condimentată este apreciată în toată lumea întrucât mirodeniile adaugă un surplus de savoare alimentelor. Culturile din întreaga lume consumă preparate culinare care stârnesc senzaţii şi bucură papilele gustative cu ajutorul mirodeniilor şi aromelor ingredientelor folosite zilnic
Cercetări recente au demonstrat că folosirea de noi mirodenii la mesele zilnice poate oferi multe beneficii pentru sănătate. Pe lângă faptul că vor încânta cu gustul lor plăcut, ardeiul iute oferă o serie de avantaje sănătăţii.
1. Contribuie la scăderea în greutate. Ardeiul iute conţine capsaicină, care poate accelera metabolismul şi ajută organismul să ardă calorii într-un mod rapid. Capsaicina creşte temperatura corpului şi numărul bătăilor inimii, intensificându-i activitatea. În plus, studiile au demonstrat că persoanele care consumă alimente condimentate mănâncă mai puţine produse alimentare, fapt ce duce la scăderea numărului de calorii.
2. Beneficii pentru inimă. Tot ardeiul iute ajută la îmbunătăţirea sănătăţii inimii prin stimularea capacităţii organismului de a dizolva cheagurile de sânge. Cercetările au demonstrat că nivelurile scăzute de colesterol LDL sau colesterol rău s-au diminuat atunci când ardeiul iute a fost introdus în dieta unei persoane, reducându-se astfel riscul de accident vascular. Capsaicina reduce inflamaţia, identificată ca un factor favorizant pentru bolile de inimă. În plus, statisticile arată că, în culturile în care se consuma în mod frecvent alimente condimentate, rata apariţiei infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale este mult mai scăzută.
3. Îmbunătăţeşte funcţia sistemului circulator. Când o persoană consumă preparate condimentate, temperatura corpului creşte, la fel şi fluxul sanguin, iar activitatea inimii este intensificată. Ardeiul iute ajută şi la consolidarea pereţilor vaselor de sânge prin vitaminele A şi C.
4. Luptă contra cancerului. Multe studii au concluzionat că un consum regulat de ardei iute şi curry reduce riscul dezvoltării cancerului. Capsaicina încetineşte creşterea celulelor canceroase şi, în unele cazuri, acestea sunt distruse fără să fie afectate celulele din jur. În ţările în care dietele sunt bogate în capsaicină, în mod tradiţional (India, Mexic), anumite forme de cancer sunt manifestate într-o proporţie mult mai mică.
5. Favorizează digestia. Condimentele optimizează activitatea digestivă, cresc fluxul de sânge către stomac şi susţin calitatea mucoasei acestuia. Capsaicina ajută la eliminarea bacteriilor specifice bolii helicobacter pylori şi contribuie la prevenirea sau vindecarea ulcerului gastric.
6. Răceala şi gripa. Capsaicina stimulează transpiraţia şi diminuează disconfortul rezultat în urma simptomelor de gripă şi răceală, desfundă nasul, dar poate fi utilizată şi pentru ameliorarea manifestărilor sinuzitei.
7. Înlătură depresia. Consumul de ardei duce la creşterea nivelului de endorfine şi serotonină, fapt ce determină instalarea bunei dispoziţii şi eliberarea de stres.
8. Uşurează respiraţia. Ardeiul iute are şi rol expectorant, fiind util persoanelor care suferă de astm, bronşită cronică, emfizem, sinuzită, dar şi alte boli respiratorii.
Cu toate acestea, este important să se consume cu moderaţie, mai ales de către persoanele care au probleme digestive sau au un grad scăzut de toleranţă la condimente.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau