„Siguranţa Alimentaţiei”, tema Zilei Mondiale a Sănătăţii
Dimensiune font:
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Vaslui, în colaborare cu Primăria Municipiului Vaslui, celebrează în data de 7 aprilie 2015, Ziua Mondială a Sănătăţii
Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.
Tema pentru Ziua Mondială a Sănătăţii 2015 este „Siguranţa Alimentaţiei” , o temă de maximă importanţă pentru toţi oamenii de pe planetă şi pentru multe părţi interesate, incluzând guvernele, societatea civilă, sectorul privat, precum şi agenţiile interguvernamentale.
Scopul campaniei este de a stimula guvernul să îmbunătăţească siguranţa alimentaţiei (prin campanii de sensibilizare a publicului şi evidenţierea acţiunilor în curs de desfăşurare în acest domeniu), precum şi încurajarea consumatorilor pentru a se asigura că alimentele din farfuria lor sunt sigure (să pună întrebări, să verifice etichetele, să urmeze sfaturile de igienă).
Siguranţa alimentaţiei este un domeniu de acţiune al sănătăţii publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecţie alimentară sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente.
La nivel global, bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a aproximativ două milioane de persoane, din care o proporţie însemnată sunt copii. Alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică acută şi până la cancer. Bolile transmise prin alimente pot influenţa dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naţionale, a turismului şi comerţului.
De asemenea, Ziua Mondială a Sănătăţii din 2015 este considerată o oportunitate pentru sensibilizarea persoanelor care lucrează în diferite sectoare guvernamentale, fermieri, producători, comercianţi, personal medical dar şi consumatori, cu privire la importanţa siguranţei alimentaţiei, la rolul pe care fiecare trebuie să-l adopte.
Astfel, campania este centrată pe cele cinci mesaje cheie pentru siguranţa alimentaţiei, concepute de OMS: păstraţi curăţenia, separaţi alimentele gătite de cele crude,gătiţi cât mai bine alimentele,păstraţi alimentele la temperaturi sigure, folosiţi surse de apă şi materii prime sigure.
Direcţia de Sănătate Publică, în parteneriat cu Primăria Municipiului Vaslui, va desfăşura în unităţile de învăţământ din judeţ, acţiuni de informare, educare şi comunicare (I.E.C.) despre siguranţa alimentaţiei.
2.000 de săteni din Viişoara au rămas fără medic de familie
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau