Administraţia locală se pregăteşte de grevă
Dimensiune font:
Funcţionarii vasluieni vor decide săptămâna viitoare ce arme vor folosi în războiul cu guvernanţii * pentru 20 februarie anunţă o grevă de o jumătate de oră * sindicaliştii cer mărirea salariilor şi tichete de masă
Nu se ştie încă ce aduce anul 2015 în administraţia locală în ceea ce priveşte bugetul şi eventualele investiţii. Certitudini există însă în privinţa protestelor. Funcţionarii din administraţia locală intră în grevă de avertisment, ăsta ar fi un prim proiect.
La luptă cu guvernanţii
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a declanşat conflictul colectiv de muncă, iar pe 20 februarie va fi întreruptă activitatea timp de o jumătate de oră. Decizia a fost luată după ce negocierile cu reprezentanţii Guvernului au eşuat. Sindicatele solicită modificarea legii dialogului social, la capitolul negocierea contractelor colective de muncă, dar şi acordarea tichetelor de masă şi aplicarea legii salarizării. Reprezentanţii FNSA spun că au constatat că mai toate categoriile de personal bugetar (şi din sănătate, şi din asistenţă socială, apărare, învăţământ) vor beneficia de creşteri salariale şi îmbunătăţiri ale condiţiilor de muncă, în schimb despre salariaţii din administraţia publică locală nu a fost făcută nicio menţiune, „salariaţi care sunt şi rămân printre cei mai prost plătiţi din sectorul bugetar, generând nemulţumire şi revoltă în rândul acestora”.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a dat în judecată 37 de medici
Protest de o jumătate de oră
La Vaslui, potrivit liderului Sindicatului Salariaţilor Consiliului Judeţean Vaslui, Gheorghe Ochianu, salariaţii instituţiei urmează să se întâlnească în cursul săptămânii viitoare pentru a stabili dacă funcţionarii vasluieni se vor alătura protestului şi vor semna pentru oprirea lucrului pentru jumătate de oră. În teorie toţi angajaţii din administraţia locală se declară nemulţumiţi de salarii şi drepturile băneşti ce le revin şi pe care Guvernul refuză să le acorde. Oamenii se plâng că nu sunt bine plătiţi, iar greva ar fi justificată, spun ei, având în vedere responsabilitatea pe care o au.
Revendicări
Sindicaliştii cer „reglementarea şi liberalizarea acordării începând cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii; creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”. De asemenea, au mai solicitat creşteri salariale similare cu cele aprobate pentru salariaţii din învăţământ, adică 10% în două tranşe, începând cu 1 martie 2015 şi aceleaşi creşteri în anul 2016 şi 2017 şi scoaterea salariaţilor din sănătate în afara sectorului bugetar, astfel încât plafonul de fonduri pentru salarizare să permită aplicarea Legii nr. 284/2010.
Simona POP
Dacă revendicările nu vor fi soluţionate, nu este exclusă nici varianta unei greve generale, pe perioadă nelimitată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau