Afaceri de familie la Primăria Ciurea EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 31-01-2016 08:11

Edilul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, şi-a aranjat familia pe latura financiară * pe fata cea mică a instalat-o la Grupul de Acţiune Locală (GAL) Colinele Iaşilor, unde câştigă anual mai bine decât un primar * angajarea a fost o simplă formalitate, mai ales că această entitate funcţionează în sediul Primăriei Ciurea, iar preşedintele GAL-ului este chiar… primarul comunei * asupra lui Cătălin Lupu planează unele semne de întrebare privind incompatibilitatea * în 2014, folosindu-se de această poziţie, i-a făcut cadou soţiei, Luminiţa Lupu, un contract de aproape 100.000 de euro cu fonduri de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, pentru o întreprindere individuală * urmând exemplul primarului, contabila comunei şi-a angajat şi ea fiul în GAL Colinele Iaşilor, pe un salariu fabulos * funcţia de primar i-a priit lui Cătălin Lupu, după ce, din bani publici, şi-a tras o impozantă casă de vacanţă în satul Curături

La Ciurea, rudele primarului se lăfăiesc pe bani publici. Primarul sfidează orice regulă a bunului simţ când vine vorba de aranjamente familiale, iar proiectele europene demarate printr-o asociere comunală nu trec fără semnătura lui.

  Puţini ştiu că, prin intermediul puterii pe care o are, primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, şi-a angajat-o pe cea mai mică dintre fete în Grupul de Acţiune Locală (GAL) Colinele Iaşilor, o asociaţie care moderează toate contractele europene ale comunităţilor partenere.

   Preşedinte al acestei entităţi este chiar primarul PSD Cătălin Lupu, iar asociaţia îşi are sediul în clădirea Primăriei Ciurea. Ca să aibă un control şi mai strâns pe proiectele filtrate de GAL Colinele Iaşului, primarul şi-a angajat aici rudele. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Lupu câştigă anual 36.942 lei, în timp ce fiica angajată la GAL Colinele Iaşului, Elena Lupu, a încasat 38.400 lei, adică 3.200 lei pe lună.

Asociaţia condusă de ani buni de primarul Cătălin Lupu se întinde pe o suprafaţă totală de 680 de kilometri pătraţi şi reuneşte 61.512 locuitori din comunele Bârnova, Ciurea, Dagâţa, Grajduri, Ipatele, Mironeasa, Mogoşeşti, Scânteia, Şcheia, Tansa, Ţibana, Ţibăneşti şi comuna Pânceşti, din judeţul Neamţ. Niciun proiect european din mediul privat ori al unităţilor administrativ teritoriale partenere ale acestui organism nu trece fără acordul edilului. GAL Colinele Iaşilor a fost pus pe picioare în 2006, de primarii de atunci ai comunelor Ciurea, Grajduri, Bârnova şi Dobrovăţ.

  Mai apoi, când a câştigat primul mandat, în 2008, actualul primar Cătălin Lupu a transformat GAL-ul într-o afacere de familie. Într-o informare trimisă pe adresa redacţiei cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, unul dintre iniţiatorii acestei asocieri, care a dorit să rămână anonim, povesteşte că, în momentul în care apelat la serviciile edilului din Ciurea pentru un proiect european, i s-a cerut o cotizaţie, iar selecţia se face după preferinţe politice.

 

GAL Colinele Iaşilor colcăie de neamuri

 

Angajările piloase la Colinele Iaşilor nu s-au limitat doar la rudele primarului. Contabila primăriei Ciurea, Veronica Agapie, ocupă aceeaşi funcţie şi la GAL Colinele Iaşilor, fiind un important pilon de control al primarului. Urmând exemplul lui Cătălin Lupu, şi aceasta şi-a angajat fiul, Lucian Agapia, pe funcţia de consilier financiar în GAL. Nici nu-i de mirare că posturile din grupul de acţiune locală se împart pe criterii de rudenie, dacă privim asupra lefurilor. În timp ce Veronica Agapie câştigă la primărie, din funcţia de contabil, doar 24.500 lei pe an, fiul ei încasează 37.800 de lei la GAL, anual. Asta înseamnă o leafă lunară de 3.150 lei.

Pe mâna acestor căpuşe ale banilor publici au intrat, de la înfiinţare şi până la finele anului trecut, 2,5 milioane euro din fonduri europene, pentru 53 de proiecte.
 

Primarul comunei Ciurea, în incompatibilitate

 

Redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au stat de vorbă cu managerii altor GAL-uri din zona Moldovei, care au pus pe hârtie scenariile în care primarul, ca preşedinte al unui grup de acţiune locală, cum este cazul la Ciurea, intră în incompatibilitate.Un primar poate fi preşedintele unui GAL atât timp cât, prin intermediul acestei asociaţii, nu demarează proiecte pentru comuna pe care o conduce. Dacă se întâmplă asta, atunci, sigur, este în stare de incompatibilitate”, a declarat Mihai Stoica, managerul GAL Podişul de Nord al Bârladului, din judeţul Neamţ.

În luna septembrie, anul trecut, dată la care a fost prezentat un raport al GAL Colinele Iaşilor, primarul Cătălin Lupu a recunoscut că, prin intermediul acestei organizaţii a ridicat un siloz în comuna Ciurea, pentru depozitarea şi păstrarea pe termen lung a recoltei şi diversele achiziţii ale beneficiarilor privaţi în utilaje agricole moderne. Drept urmare, primarul, în calitate de preşedinte al acestui GAL, a intrat în incompatibilitate.

 

Cadouri pentru soţie: casă de vacanţă şi finanţare întreprindere individuală

 

Lui Cătălin Lupu i-au trebuit doar doi ani la şefia primăriei Ciurea să-şi ridice o casă de vacanţă de toată frumuseţea în satul Curături, de 56 metri pătraţi, dar pe care a trecut-o pe numele soţiei. Primul lucru care l-a făcut în 2008, după câştigarea funcţiei de primar, aşa cum se vede şi în ultima declaraţie de avere, şi-a tras un teren intravilan în satul Curături, cu o suprafaţă de 0,23 hectare. Pe acest teren, doi ani mai târziu a răsărit vila primarului. Toată investiţia a costat în jurul a 75.000 de franci elveţieni, dacă ar fi să ne luăm după contul bancar deschis în 2008 de către Cătălin Lupu.

Nici soţia acestuia, Luminiţa Lupu nu o duce mai rău, ea câştigând, anual, 29.306 lei ca educator la Şcoala Lunca Cetăţuii. Cu sprijinul soţului, Luminiţa Lupu a reuşit, în aprilie 2014, să pună mâna pe un contract de 96.100 euro prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), fosta Agenţie de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, pentru deschiderea unei întreprinderi individuale. Durata acestui contract, aşa cum se observă în declaraţia de interese a primarului, este de cinci ani, iar ca o coincidenţă, GAL-urile lucrează exclusiv cu AFIR. Greu de crezut că o educatoare de şcoală rurală, fără pile grele, ar reuşi vreodată să contracteze o asemenea sumă pentru deschiderea unei afaceri.

 

* * *

Primarul, ca preşedinte de GAL, nu are voie să contracteze investiţii în comună, folosindu-se de acest organism” - manager GAL, Neamţ

* * *

3.200 LEI

Este leafa lunară pe care o ridică Elena Lupu, fata cea mai mică a primarului din Ciurea, de la GAL Colinele Iaşilor

***

În doar doi ani la cârma Primăriei, Cătălin Lupu şi-a tras casă de vacanţă de 75.000 franci elveţieni

***

Cu sprijinul primarului, soţia a contractat, în 2014, suma de 91.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri, tot prin GAL

 

Citeste si:

Ultimul moft la Primăria Ciurea. Sporuri grase pentru funcţionarii radiaţi de wireless 

Citeste si

Fata lu' tata face cărţile cu proiecte europene

Afaceri de familie la Primăria Ciurea 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei