Afacerile din Vaslui ale celui mai mare arendaş
Dimensiune font:
Cel mai mare arendaş este Constantin Duluţe, care are în grijă şi Insula Mare a Brăilei, concesionată de la firma TCE Trei Brazi, controlată de Culiţă Tărâţă
Cele mai multe terenuri luate în arendă au ajuns la Constantin Duluţe, acţionarul Agricost SRL, care are cea mai mare exploataţie de teren arabil din România, potrivit site-ului economica.net. Apropiat al lui Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, el a concesionat, în august 2012, terenul de 57.720 de hectare din Insula Mare a Brăilei pe care l-a administrat iniţial TCE 3 Brazi, firma controlată de Tărâţă.
Restul companiilor care au făcut investiţii în agricultură au preluat de la stat loturi de maximum 11.000 de hectare. Printre cele mai mari exploataţii preluate de la stat le deţine SC Intercereal SA (10.457 ha), deţinută de Ioan Niculae, SC Maria Trading, o societate a oamenilor de afaceri libanezi Sarkis Sarkis şi Laoun Youssef ce exploatează 8.535 de hectare de teren în judeţul Giurgiu, şi SC Agronova SRL (7.313 ha în Olt).
Cine este cel mai mare arendaş român
Născut la Cotnari, judeţul Iaşi, Constantin Duluţe s-a stabilit la Bârlad. Între anii 1984 şi 1996 a fost director al societăţii Agrocomplex Bârlad, iar între 1996 şi 1999 a condus Direcţiei Agricolă Vaslui, cu susţinerea ţărăniştilor.
Angajaţii vechi ai primei instituţii agricole a judeţului nu-şi amintesc prea multe lucruri despre el. Ştiu însă că după ce a fost şeful agriculturii a reuşit să prospere. În judeţul Vaslui nu are afaceri mari cu terenuri, cum sunt cele din Insula Mare a Brăilei, dar patronează Vinicola Avereşti.
Domeniu boieresc, înfiinţat în 1884 de către boierul Negruzzi şi administrat la acea vreme de către viticultorul francez Rene Forret, centrul viticol Avereşti a fost locul unde a fost introdus primul sistem de irigare din ţară. În 2005, este preluat de către Constantin Duluţe, care îl transforma în Vinicola Avereşti 2000.
În acest moment, compania exploatează 560 de hectare de viţă-de-vie, plantate cu Aligote, Zghihară de Huşi, Fetească Regală, Fetească Alba şi Sauvignon Blanc. În urma investiţiilor în reconversia a peste 100 de hectare, în plantaţie vor mai apărea şi parcele de Muscat Ottonel, Traminer Roz, Busuioacă de Bohotin şi Chardonnay.
Afacerile lui Duluţe au început după ce a fost mazilit din postul de şef al agriculturii vasluiene. A revenit apoi la Agrocomplex, după care, s-a angajat ca „specialist şi consilier personal” al lui Gheorghe Strungariu, preşedintele SC Cerealcom SA Vaslui. În mai puţin de un an, Duluţe a devenit omul de bază al elveţienilor ce finanţau de fapt Cerealcom, mai exact Salco Grain AG. A fost nevoie de încă un an ca Cerealcom să intre în faliment, iar Duluţe să preia, prin SC Salco Imobiliar SRL, toată afacerea lui Strungariu, adică 100.000 de hectare teren arabil şi tot parcul de utilaje. Constantin Duluţe vine destul de rar pe la Vaslui şi doar când este vorba despre expoziţii cu animale, unde vine să-şi admire armăsarii pe care îi îngrijeşte la Avereşti.
În schimbul terenului pe care îl folosesc, firmele plătesc redevenţe către ADS. Sumele care se achită de către parteneri în baza contractelor privind exploatarea terenurilor agricole sunt calculate în lei, echivalenţa în lei stabilindu-se după cotaţia grâului de la Bursa Internaţională de Tranzacţii Funciare Futures de la Londra.
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau