Bacăul vrea autostradă spre Braşov

default

Dimensiune font:

| 27-05-2013 06:32

* gestionarea fondurilor europene la nivelul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est este una dintre cele mai importante propuneri ale şefilor administraţiei locale din Bacău în contextul regionalizării * atât primarul Romeo Stavarache (PNL), cât şi şeful judeţului, Dragoş Benea (PSD), susţin conducerea prin rotaţie a regiunii * Stavarache nu exclude o candidatură la şefia Moldovei

Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” continuă campania de informare a opiniei publice cu privire la regionalizare. După publicarea viziunii şefilor administraţiei publice din Botoşani şi Vaslui, astăzi a venit rândul liderilor din Bacău. Interviurile şi analizele publicate anterior în cadrul acestei campanii pot fi vizualizate pe www.ziarulevenimentul.ro în cadrul secţiunii „Moldova/Regionalizare”.

Moldova ar putea fi legată de Transilvania printr-o autostradă Bacău - Braşov. Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Bacău, Dragoş Benea, a susţinut că un astfel de proiect este mai eficient decât Iaşi - Tg Mureş, atât timp cât costurile sunt de până la şase ori mai mici, iar peste jumătate din traficul din zona Moldovei este concentrat în zona Bacăului. „S-au făcut nişte calcule şi vă spun că o autostradă Bacău - Braşov este de şase ori mai ieftină, vorbim de 1,5 - 2 miliarde euro, şi nu este o tiribombă pe care o arunc eu acum. Este un proiect la care se lucrează în aceste momente şi care poate fi o soluţie pentru a ajunge mai repede în inima ţării şi de acolo mai departe spre Europa. Dacă vom aştepta să facem Tg Mureş - Iaşi, cu 9 - 10 miliarde euro, o să aşteptăm mult şi bine. Eu consider că o autostradă Bacău - Braşov este mult mai fezabilă şi nu trebuie să fie un proiect doar al Bacăului ci un proiect prioritar pentru regiune”, a spus Benea.

FOTO: Dragoş Benea

În schimb, liberalul Romeo Stavarache, primar al Bacăului, a fost mai reţinut în declaraţii privind acest proiect. „Putem vorbi de o autostradă Brașov – Suceava de exemplu, de ce trebuie să ne oprim în Bacău? Pe de altă parte, nu cred că este înţelept să discutăm în termeni comparativi dacă o autostradă este mai importantă decât alta. Orice investiţie în infrastructură este importantă şi, din păcate, în ultimii 23 de ani, guvernele au cam arătat care le este priceperea în construcţia de autostrăzi”, a menţionat Stavarache.

FOTO: Romeo Stavarache

Potrivit lui Benea, sursa de finanţare pentru un astfel de proiect ar putea fi fondurile europene, care ar urma să fie absorbite direct de către o autoritate regională.

Ce vor şefii de la Bacău de la regionalizare

Primarul Bacăului a susţinut că un lucru foarte important în contextul regionalizării constă în derularea de proiecte de pe urma cărora să beneficieze un număr cât mai mare de locuitori. „Vorbim de proiecte integrate care să rezolve mai multe probleme şi nu doar una punctuală aşa acum a fost până acum. Trebuie să existe viziune în îmbinarea programelor de dezvoltare naţională cu cele regionale. Accentul trebuie schimbat de pe strategii sectoriale pe programe integrate, care să cuprindă mai multe sectoare şi să se adreseze unui număr cât mai mare beneficiari”, a spus Stavarache. La rândul lui, Benea a subliniat necesitatea transferului de competenţe în gestionarea fondurilor europene de la nivelul autorităţilor de management la Agenţiile de Dezvoltare Regionale. „Eu lucrez din 2007 cu trei autorităţi de management de la nivel central. Vreau să vă spun că sunt nişte structuri birocratice. Am avut contracte de finanţare şi diverse documente prealabile care au stat la semnat între trei luni şi un an. Prea mult totuşi. De multe ori, un minister nu avea capacitatea şi, uneori, nici dorinţa de a debloca anumite proiecte”, a subliniat Benea, adăugând că procedurile s-ar simplifica foarte mult dacă gestionarea fondurilor ar fi făcută la nivel regional.

Drumuri naţionale ar putea deveni regionale

O altă propunere a şefilor de la Bacău constă în trecerea drumurilor naţionale la autorităţi regionale astfel încât acestea să poate fi finanţate din fonduri europene. „Vă dau un exemplu, drumul Vaslui - Bacău. Este un drum care arată foarte prost şi care ar putea deveni regional. La acel moment, nu am mai sta cu mâna întinsă la Ministerul Transporturilor, ci vom putea atrage fonduri noi”, a spus şeful CJ Bacău. Acesta a adăugat că trebuie regionalizate o serie de instituţii, nominalizând în acest sens inspectoratele şcolare, direcţia silvică, serviciul de gospodărire a apelor, direcţia agricolă ş.a.. O strategie coerentă în abordarea problematicii regionalizării este susţinută şi de către primarul Bacăului. „Cine se va axa pe jocuri de putere, de influenţă, riscă să nu poată construi nimic şi atunci degeaba facem regionalizare. Fără viziune, vom continua să cârpim, să rezolvăm probleme punctuale. Trebuie o gândire strategică şi proiecte serioase. Lipsa coordonării între strategiile la nivel naţional şi cele regionale au costat deja România şi s-a văzut în rata scăzută a absorbţiei de fonduri UE, în fragmentarea proiectelor de infrastructură, în atractivitatea scăzută pentru investitori pentru proiecte de talie regională, dacă acestea au existat”, a completat Stavarache.

Benea susţine conducerea prin rotaţie a regiunii

Şeful judeţului Bacău a aderat la iniţiativa PNL privind modul în care ar trebui condusă regiunea în perioada 2014 - 2016. Benea susţine ca preşedinţii sau vicepreşedinţii de CJ să asigure prin rotaţie şefia regiunii. „După 2016, mareşalul, aşa cum mai îmi place mie să-i spun, să fie ales prin vot uninominal”, a completat Benea. O astfel de iniţiativă este susţinută şi de către Stavarache, membru al unei Comisii speciale din cadrul PNL responsabilă cu întocmirea viziunii liberale asupra regionalizării. PSD, partid din care face parte Benea, vrea ca preşedintele de regiune să fie ales prin vot indirect în perioada 2014 -2016. Ulterior, social-democraţii susţin, de asemenea, votul uninominal.

Instituţii regionale în fiecare judeţ

Şefii de la Bacău se pun de acord şi asupra modului în care ar trebui să fie concentrate sediile regionale ale viitoarelor instituţii. „În ceea ce priveşte capitalele şi sediile cred că până în 2016 fiecare judeţ poate conduce, prin rotaţie, regiunea din care face parte”, a precizat Stavarache. La rândul lui, Benea afirmă că fiecare judeţ din Moldova poate găzdui una sau două instituţii regionale. „Sunt suporterul acestei repartiţii echilibrate în funcţie de specificul fiecărui judeţ, dar acum nu suntem într-un concurs de opţiuni, mai întâi să vedem cum se vor structura”, a spus Benea, amintind de potenţialul economic, cultural, agricol, universitar sau turistic al Bacăului.

Scurt interviu

 

- Faceţi trei propuneri/principii pentru procesul de regionalizare pe care ar trebui să le aibă în vedere Ministerul Dezvoltării în elaborarea iniţiativei legislative

Romeo Stavarache: În Europa există suficiente modele de bune practici la care ne putem raporta, şi pentru reducerea decalajelor, şi pentru creşterea calităţii vieţii. Putem însă să creăm şi propriul nostru model de regionalizare eficientă. O altă orientare este cea spre rezultate - reducerea birocraţiei, introducerea de noi indicatori, care să permită evaluarea proiectelor pe bază de rezultate, dar şi efectuarea plăţilor în funcţie de rezultate.

Dragoş Benea: Descentralizarea trebuie să aducă spre consiliile judeţene domenii de interes precum mediu, agricultură, silvicultură, educaţie. E foarte important cum va fi abordată infrastructura de transport, inclusiv feroviară şi transferul competenţelor autorităţilor de management la regiune, respectiv la ARDNE.

- Care credeţi că va fi principalul avantaj pentru Bacău în contextul reorganizării administrativ-teritoriale?

Romeo Stavarache: Bacăul este, evident, motorul economic al acestei regiuni, şi stă foarte bine şi la capitolul resurse umane. Iaşul poate îndeplini rolul de capitală culturală, ştiinţifică, şi să nu uităm şi Piatra Neamţ care găzduieşte sediul ARDNE.

Dragoş Benea: Acest judeţ are nevoie de investiţii şi locuri de muncă, iar proiectele se vor debloca şi vor merge mai repede doar cu ajutorul regionalizării. Cu experienţa pe care o avem din anii trecuţi şi cu unele pârghii fundamental modificate cred că, în perioada 2014 - 2020, vor ajunge mult mai mulţi bani în judeţ. Investiţiile şi locurile de muncă sunt cel mai important beneficiu.

- Ce calităţi ar trebui să aibă viitorul conducător al regiunii ? Faceţi un scurt portret robot al preşedintelui de regiune ideal.

Romeo Stavarache: Orice conducător trebuie să cunoască administraţie, să aibă viziune, să fie un bun negociator, dar, mai ales, să fie puternic racordat la ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană şi în organismele acesteia.

Dragoş Benea: E foarte important să fie recunoscut de cât mai mulţi oameni din zona Moldovei, atât din punct de vedere al competenţei administrative, precum şi politic sau al notorietăţii. Să fie un om reprezentativ pentru această regiune şi să aibă cel puţin o experienţă de 4-5 ani în administraţie.

- Dacă ar fi să alegeţi pentru această funcţie între Gheorghe Nichita (PSD), Cristian Adomniţei (PNL), Romeo Stavarache (PNL) şi Gheorghe Flutur (PDL) pentru cine aţi opta?

Romeo Stavarache: Nu exclud o asemenea cadidatură şi cred că experienţa de primar, de om politic liberal şi de vicepreşedinte al Comitetului Regiunilor la Bruxelles, raportor al CoR din partea Grupului ALDE m-au pregătit benefic pentru a face faţă uneori asemenea provocări. Despre alte persoane nu doresc să comentez.

Dragoş Benea: La domnul Flutur spun „nu”, timp de patru ani nu a dovedit echilibru şi echidistanţă. Domnul Adomniţei are o experienţă administrativă destul de redusă, dar are un viitor politic important. Domnul Nichita are un avantaj că este primarul al Iaşului, şi nu de ieri, ci de 10 ani, din care 8-9 ani în opoziţie şi Iaşul nu a mers nicidecum în jos, ci a avut un trend ascendent. Domnul Stavarache este un primar al Bacăului cu o credibilitate importantă la nivel regional. Este primar de 8 ani, care iarăşi nu este un amănunt la voia întâmplării, are realizări administrative, are proiecte europene şi o poziţie importantă la Bruxelles.

Pagină realizată de Alex Andrei

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei