Cimitirele sucevene vor fi administrate de biserici
Dimensiune font:
Primarul susţine că se vor percepe taxe de la enoriaşi, dar că acestea nu ar trebui să fie foarte mari
Autorităţile sunt preocupate să asigure locuri de înmormântare în toate cartierele din municipiului Suceava. În ultima şedinţă, Consiliul Local (CL) a aprobat o hotărâre prin care locuitorilor şi parohiilor din cartierul Burdujeni li s-au acordat, pe Dealul Mănăstirii, o suprafaţă de aproape 29.000 de metri pătraţi, cu un disponibil de 2.630 de locuri de veci. Primarul Ion Lungu a declarat că amenajările necesare - care se vor face pe durata a 2 ani - vor costa bugetul local aproximativ 2,4 milioane de lei. Acestea vor fi date, la fel ca şi în cartierul Iţcani, în administrarea unităţilor de cult, transferul fiind considerat în avantajul Primăriei. „Dacă luăm aceste cimitire în administrare, o dată nu avem personal cu care să le gestionăm, iar în doilea rând, cei care vor să înmormânteze persoanele decedate o să vină tot la Primărie să facă formele necesare. Or, cred că preoţii, reprezentanţii cultelor, ar putea gestiona mai bine acest lucru”, spune primarul.
Terenuri gratuite
La Suceava pune gratuit terenuri îngrădite la dispoziţia cultelor şi vor fi înfiinţate alei pietonale, platforme ecologice pentru deşeuri, sistem de iluminat public, parcare, punct de supraveghere şi prăznicar. Dacă, potrivit primarului, pentru zona centrală a oraşului sunt disponibile cimitirele „Pacea-nou” şi „Pacea-vechi”, cartierele Obcini şi „George Enescu” suferă de pe urma deficitului de locuri de veci. „Rămâne o problemă foarte importantă, aceea de găsi cimitir pentru zona cartierelor Obcini şi «George Enescu»”, a adăugat edilul. El a menţionat că se caută terenuri la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă şi Agenţia Domeniilor Statului. La întrebrea dacă este legal ca preoţii să perceapă taxe pentru locurile de înhumare şi alte servicii din cimitirele astfel date în administrare, Lungu a precizat că asupra tarifelor vor conveni membrii consiliilor parohiale. „Nu este problema mea, ci a consiliilor parohiale, pentru că acestea le administrează şi au şi cheltuieli acolo. Însă, sigur, nu pot să aibă nişte tarife foarte mari”, a explicat Ion Lungu.
Citeşte şi: Conducerea Colegiului Silvic, lăsată moştenire soţiei
Lidia DIACONU
În cartierul Iţcani, mărimea terenurilor atribuite diverselor confesiuni a fost stabilită în funcţie de numărul de enoriaşi, beneficiare fiind parohiile „Sfinţii apostoli Petru şi Pavel”(303 locuri), „Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavril”(280 de locuri), Parohia ortodoxă rusă de rit vechi(72 de locuri), Parohia romano-catolică(65 de locuri), cultele neoprotestante(60 de locuri).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau