Cine mai citeşte la Vaslui
Dimensiune font:
Bibliotecile nu mai reprezintă în ziua de astăzi o atracţie. Cei mai frecvenţi utilizatori sunt doar copiii. Mulţi dintre aceştia vin la bibliotecă nu pentru că sunt ahtiaţi după lectură, ci pentru că sunt obligaţi de dascăli să citească anumite cărţi. In lumea satelor, copleşiţi de activităţile la câmp şi în gospodării ,oamenii nici nu-şi pot imagina că ar putea trece şi pe la bibliotecă.
Copiii sunt cei care mai citesc! Obligaţi în special de dascăli şi părinţi, aceştia sunt principalii utilizatori ai bibliotecilor. Adulţii trec rar prin sălile de lectură. „Dacă ar fi să facem un profil al utilizatorului am spune că acesta are vârstă fragedă. Şi acestă categorie reprezintă marea majoritate. Apoi urmează cei cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani care mai studiază. Şi aici cele mai multe cititoare sunt femei. Peste 60% . Există şi utiliza din alte categorii de vârstă, dar ponderea aşa arată. De asemenea mai sunt o serie de persoane care vin la noi pentru activităţi conexe, cum ar fi cursurile, manifestările culturale, lansările de carte”, a spus Gelu Voicu Bichineţ, director general al Bibliotecii Judeţene „ Nicolae Milescu Spătaru” Vaslui.
În sate, cartea nu mai prezintă nici un interes
Şi dacă in mediul urban mai sunt totuşi persoane trecute de 30 de ani interesate de carte, în umea satelor, după acestă vârstă, oamenii nici nu se gândesc să mai intre în aceste lăcaşe de cultură. „În mediul rural, cea mai mare parte a publicului, este reprezentată de populaţia şcolară. Aici în lumea satelor, un om care a terminat liceu, sau un gospodar de 35 ani cu 4 ha de pământ, animale şi păsări , cât de des îl vom vedea în bibliotecă ? Doa dacă au copii lor vreo acţiune să participe şi ei. În rest, trudesc din zori până în seară şi sunt mai puţin interesaţi de carte”, a mai spus directorul.
Ce se poate face?
Pentru a reuşi atragerea unui număr cât mai mare de utilzatori, ar trebui aplicat modelul occidental, cred cei din domeniu. Adică cei ce intră în bibliotecă să găsească orice fel de informaţii. „Este tristă situaţia noastră ,dacă facem o paralelă cu zonele dezvoltate unde biblioteca este cel mai căutat loc. La noi biblioteca este pe un tipar tradiţional, axat pe împrumutul de carte şi cred că lucrurile ar trebui schimbate. Nu are o deschidere largă spre toate domeniile. În ţările occidentale la bibliotecă te duci şi găseşti toate informaţiile, din toate domeniile, începând cu mersul trenurilor . Noi suntem calaţi pe un stil clasic şi cred ca se impun nişte schimbări cât mai curând”, a mai spus directorul.
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau