Circ la racla Sfântului Ioan cel Nou
Dimensiune font:
Peste 10.000 de pelerini au participat la slujba de priveghere, la Sfânta Liturghie şi la procesiunea de Sânziene * în goana după iertarea păcatelor, mulţi dintre enoriaşi au uitat de cele sfinte şi s-au îmbulzit ca să treacă pe sub raclă sau să sărute crucea din mâna lui IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor * oamenii s-au înghesuit să atingă moaştele, să dea pomelnice şi şi-au făcut poze cu telefonul mobil
Potrivit estimărilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, de marţi dimineaţă şi până ieri la prânz, pe la racla Sfântului Ioan cel Nou au trecut peste 10.000 de pelerini. Niciunul cu mâna goală. Unii au adus flori de Sânziene, alţii au lăsat câte un pomelnic în care au strecurat bani. Sumele donate nu au fost mari. Cei mai mulţi dintre credincioşi au lăsat câte 10 sau 20 de lei.
Selfie la procesiune
De Sânziene, aproape de ora prânzului, în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” se aflau, ieri, peste 5.000 de oameni. Unii dintre ei au petrecut ore în şir la coadă ca să ajungă lângă moaşte, însă nu au reuşit. S-au resemnat cu ochii inundaţi de lacrimile credinţei. Au ascultat Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Macarie, Episcop al Europei de Nord, şi IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. „Am venit de la Vicovu de Sus, ca să mă rog pentru sănătate. Mi-am luat costumul popular, pentru că aşa se merge la biserică la noi în Bucovina”, ne-a spus Maria Savin, o bătrână de 80 de ani.
Pentru ca timpul să treacă mai repede, unii dintre pelerini şi-au scos telefoanele mobile, au fotografiat mai întâi baldachinul în care se afla racla, după care şi-au făcut câte un selfie.
Tradiţionala îmbulzeală
După oficierea Sfintei Liturghii în ziua hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, a început procesiunea prin oraş. Câţiva preoţi au purtat pe umeri racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Ca în fiecare an, cortegiul s-a oprit la mai multe biserici. Pe traseu, preoţii au fost aşteptaţi de peste 10.000 de oameni. Unii dintre credincioşi s-au înghesuit nevoie de mare, ca să treacă pe sub raclă sau să sărute crucea ori mâna lui IPS Pimen. Procesiunea s-a încheiat aproape de ora 14.00, când racla a fost adusă din nou în Biserica „Sfântul Gheorghe” din curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.
Citeşte şi: Hram cu mii de credincioşi la Suceava
Oana ŞLEMCO
Sărbătoarea Sânzienelor şi hramul Sfântului Ioan cel Nou, patronul Sucevei, sunt aşteptate în fiecare an de zeci de mii de oameni, care vin din toate colţurile ţării să se închine la moaşte.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau