Colecţia cu 205 biblii în 50 de limbi
Dimensiune font:
În satul Ilişeşti există un muzeu al Bibliei * proprietarul, Vasile Chindriş, a colecţionat 205 cărţi sfinte scrise în 50 de limbi * cea mai mică Biblie are doar două pagini, iar literele pot fi zărite doar cu o lupă specială
Vasile Chindriş a deschis muzeul care-i poartă numele în anul 2007, chiar în antreul casei sale din Ilişeşti. Cărţile Sfinte i-au plăcut încă din copilărie şi aşa i-a venit ideea colecţiei. „Am o colecţie de 205 biblii, fără culoare confesională. Biblia nu dă confesiuni. Confesiunile ţin de oameni. Am colecţionat mai întâi Bibliile părinţilor, pe care le-am şi citit. După care am început să cumpăr sau să obţin la schimb cărţi sfinte vechi şi foarte vechi. M-a interesat tot ce s-a tradus în limba română”, ne-a declarat Vasile Chindriș. Cel mai vechi obiect din colecţie este un fragment dintr-un pergament, scris de mână, pe piele, în condiţii speciale. „Fragmentul are vechime milenară. Este scris de evrei. Acum se reproduc de marocani. Mai am un manuscris pe piele numit Mezuză, adică un fragment din Vechiul Testament, pe care evreii îl puneau într-o cutiuţă deasupra uşii de la intrare în casă”, ne-a spus proprietarul muzeului. În colecţia lui Chindriş mai găsim o Psaltire care îşi începe „Pascalia” (calendar bisericesc special – n.r.) cu anul 1470. „Mai am o Psaltire de dinainte de 1800 cu copertă de lemn, îmbrăcată în piele și cu ornamente speciale. Mai am o carte în ebraică din 1889 care este explicaţia Vechiului Testament. Este ediţie de lux, cu o copertă de fildeş”, ne-a declarat Vasile Chindriș.
Cartea veche nu se falsifică
Vasile Chindriş îşi procură cărţile vechi de la târgurile de antichităţi şi nu se teme că va fi păcălit şi că va cumpăra un fals. „Costul reproducerii poate fi mai mare decât originalul şi atunci nu se merită. Ştiu ce cumpăr. Am un catalog care conţine informaţii despre toate cărţile care s-au tradus în limba română. Aici nu este ca la tablouri”, a spus Chindriș. El a explicat că toţi cei care colecţionează carte veche riscă să se îmbolnăvească dacă nu respectă câteva reguli simple atunci când răsfoiesc volumul. „Cartea veche este periculoasă, conţine ciuperci, bacterii. La carte veche se lucrează cu mască şi se restaurează cu soluţii speciale pentru distrugerea bacteriilor. Sunt 3000 de ciuperci şi de bacterii care pot să apară la cartea veche. Arhivarii ştiu. Oricum, cărţile bolnave se văd cu ochiul liber. De exemplu, foile par a fi roase cu un vârf de ac. Apoi, pot să apară pete mărunte maronii. Imediat te ustură faţa şi gâtul”, a spus proprietarul muzeului Chindriș.
Cea mai mică Biblie
Alături de cărţile vechi, în muzeul Chindriş se regăsesc şi biblii foarte mici. Atât de mici încât literele nu se zăresc cu ochiul liber, iar lectura se face cu ajutorul unei lupe. Este vorba despre două coli în format A 5, pe care au fost tipărite Cărţile Sfinte, susţine Vasile Chindriş. „Toate cele cele 66 de Cărţi sunt tipărite pe aceste două pagini în format A5”, a completat proprietarul muzeului. La prima vedere, cele două pagini par a fi o coală albă, pătată cu un tuş de culoare gri. Muzeul Chindriș de la Ilișești este deschis zilnic, iar intrarea este gratuită.
Citeşte şi: Circ la racla Sfântului Ion cel Nou
Oana ȘLEMCO
„Falsul la carte veche nu se face. O reproducere fidelă a unei cărţi vechi este extrem de costisitoare” – Vasile Chindriş, colecţionar de cărţi sfinte
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau