Come si dice aici la voi?", "Vin italienii!"...etc

default

Dimensiune font:

| 14-08-2017 12:40

Câte astfel de glume găsim, mai ales în perioada asta, în mediul online! Glumele sunt desigur gustate copios, cu atât mai mult cu cât fiecare dintre noi avem cel puțin o rudă, un prieten, o cunoștință care lucrează..."la Italia".

 Dincolo de glumă și dincolo de personajele extreme create de acest fenomen, există un proces complicat de fugă, integrare și reintegrare care, prin actualitatea și complexitatea lui, merită mai multă atenție.

 Iată câteva date: majoritatea (aproximativ 60%) dintre români stabiliți în Italia, provine din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre imigranții români din Italia au absolvit o formă de învățământ liceal și aproximativ 10% dintre ei au studii superioare. În ceea ce privește calitatea muncii, mai mult de jumătate dintre românii angajați în Italia lucrează pe poziții care nu sunt potrivite nivelului lor de studiu și calificării lor profesionale.

 Sectoarele predominante în care lucrează românii (construcții, agricultură și servicii asistență persoane) sunt, de asemenea, și cele în care se întâlnesc cel mai des fenomenele negative de pe piața forței de muncă: munca nedeclarată, angajarea ilegală și exploatarea lucrătorilor străini. În presa italiană se mediatizează frecvent apariția cazurilor în care cad victime cetățeni români în fiecare colț al peninsulei. Un alt aspect negativ al situației ocupării forței de muncă îl constituie prevalența cazurilor de români în rândul muncitorilor răniți înregistrați în cursul anului 2015, cu 15,368 de accidente, dintre care 48 fatale.

 Comunitatea românilor din Italia este considerată cea mai mare comunitate străină fiind înregistrate la începutul anului 2016, un număr de 1,151,395 de persoane. Si numărul de copii români înscriși în școlile italiene este în continuă creștere, cu 157,806 elevi înregistrați în anul școlar 2015/2016. (Antonio RICCI, Centro Studi e Ricerche IDOS)

 Tendința, datorită aproprierii geografice, este de a menține legătura cât mai strânsă cu România (unii primesc și trimit pachete celor dragi săptămânal) iar perioada de transfer poate dura mai mulți ani, dar mulți nu își doresc să rămână acolo pe tot parcursul vieții și se întorc în țară atunci când condițiile economice permit, uneori, cu mult înainte de pensionare.

 Majoritatea au reușit să învețe limba italiană în mai puțin de un an, fără a recurge la cursuri de limbă italiană pentru străini, datorită mass-mediei italiene și conversațiilor, procesul fiind facilitat și de similitudinea dintre cele două limbi. Câteodată contaminează limba română cu expresii italiene, cuvinte dar și forme gramaticale. Un fel de limbă mutantă, ai cărei ambasadori devin în special tinerii români care au crescut și învățat în Italia. De multe ori sunt ținta ironiilor din partea celor "rămăși acasă", care consideră acest proces de contaminare lingvistică doar o toană, fiind acuzați că au uitat limba maternă.

 Lucrând ca și Coordonator al Compartimentului de Recrutare Open Mind și având zilnic contact cu vorbitorii de limbă italiană, cunosc foarte bine întregul proces de reintegrare.

 Interacționez cu multe persoane care au avut mai mult sau mai puțin același parcurs și pot să vă spun că este foarte dificil din toate punctele de vedere pentru acestea să reușească să se reintegreze condițiilor de viață și de muncă din România. Revenirea în țara pentru majoritatea este ca un salt în timp. Unii au lucrat în România înainte de a-și pune pauză vieții pentru motive diverse, relativ nesemnificative poate pentru noi restul, dar foarte importante pentru persoanele în cauză, iar cu cât este mai lungă perioada lucrată pe o poziție sub calificarea lor profesională (de multe ori chiar sub forțele lor fizice și psihice ca de exemplu tineri de 18, 19 ani lucrând ca îngrijitori pentru persoane cu boli grave care ar presupune supravegherea constantă a unei persoane calificate din punct de vedere medical) cu atât este mai dificil pentru aceste persoane să își recapete încrederea în capacitățile lor de a face ceva mai mult și cu atât mai greu pentru noi să-i ajutăm.

 În Open Mind cursul de formare profesională depășește cadrul tehnic de specialitate, semănând mai mult cu un curs de reintegrare, de multe ori chiar de mediere între cele două culturi (dacă vorbim despre candidații mai tineri care au studiat în Italia).

 Activitatea noastră, presupunând contact telefonic cu clienții din Italia (promovăm și vindem de servicii de telefonie) este considerată dincolo de orice, o muncă de stare: îți trebuie curaj, siguranță, dar și relaxare în modul de a comunica, capacitate de persuasiune, prezența telefonică, calm, voce, perseverență etc. Dar pentru a avea rezultate bune trebuie să ai pentru început încredere în tine!

 Sunt atât de multe povești de viață și toate par cumva diferite dar în realitate toate converg în aceeași direcție spre aceeași constantă axă a nevoilor umane: dorința de a fi acceptați!

 Foarte mulți sunt interesați, dincolo de câștigurile consistente, de atmosfera de lucru și adresează întrebări directe despre colectiv, din dorința de a găsi un grup în care să se integreze, să se simtă acceptați, parte dintr-un întreg în care să poată recupera tot timpul în care nu au făcut altceva decât să câștige bani și să-i trimită acasă familiilor rămase aici. La noi ei găsesc această latură aproape personală, familială, într-o echipă care este unită prin mult mai mult decât niște simple obiective de performanță.

 Ciao si " buone vacanze" !

Liliana Pastragus, Coordonator Compartiment Recrutare SC OM IASI SRL 
Pentru mai multe detalii privind posturile disponibile în cadrul companiei Open Mind Group vă rugăm să sunați la numărul: 0755018010 sau să trimiteți un e-mail la adresa: l.pastragus@openmindgroup.it. Puteți de asemenea să ne vizitați aici: http://openmindgroup.eu [1] sau aici: https://www.facebook.com/OPENMINDGROUP/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei