Elevii vor să devină militari
Dimensiune font:
La Vaslui a început Târgul Educaţional * liceele şi-au prezentat oferta pentru anul şcolar următor * cel mai aglomerat stand a fost cel al Centrului Militar
Sute de elevi din Vaslui, din clasele a VII-a şi a VIII-a au trecut ieri pe la Centrul Judeţean de Asistenţă şi Resurse Educaţionale (CJRAE) pentru a vedea care sunt ofertele de şcolarizare pentru anul 2015-2016. Fiecare liceu a încercat să îşi prezinte cât mai bine punctele forte. Cei mai mulţi elevi au fost interesaţi de şcolile militare. „Cel mai aglomerat stand a fost cel al Centrului Militar Judeţean. Băieţii au vrut să ştie exact ce condiţii trebuiesc îndeplinite pentru a putea urma o şcolaă militară. Atât cei de- VIII-a cât şi cei care mai au un an până la finalizarea gimnaziului. Haina militară îi atrage şi foarte probabil şi părinţii sunt cei care au avut un cuvânt de spus în această privinţă”, a spus Daniela Laic, director CJRAE Vaslui. Elevii care doresc să urmeze şcoala militară spun că îşi doresc un loc de muncă sigur şi bine plătit. „Vreau să mă fac poliţist, jandarm sau să mă duc la şcoală militară. Îmi şi place, dar ai şi siguranţă că îţi găseşti un loc de muncă sigur şi bine plătit. Părinţii mă susţin , cu ei m-am consultat”, a spus Alexandru, elev al gimaziului „Elena Cuza”.
Ghidul absolventului!
Toţi cei care au trecut pragul târgului au primit şi o broşură intitulată sugestiv „Ghidul absolventului”. Aici au putut găsi informaţii cu privire la numărul de locuri din licee, opţiunile elevilor, mediile de admitere din anii trecuţi. „Noi am conceput acest ghid după ce am finalizat studiul pentru testarea opţiunilor elevilor de clasa a VIII-a şi are drept scop informarea elevilor şi părinţilor asupra opţiunilor colegilor lor şi constituie totodată un sprijin în fundamentarea proiectului planului de şcolarizare pentru anul şcolar următor 2015-2016. Rezultatele acestui studiu sunt, sperăm, un sprijin în analiza alternativelor de care elevul dispune în scopul continuării traseului său educaţional”, a mai spus Daniela Laic. Din analiza acestui studiu reiese şi faptul că 2.559 de elevi, reprezentând un procent de 75,04% se îndreaptă către licee, în timp ce doar 656 (19,24%) elevi aleg învăţămâmtul profesional. Cel mai solicitat traseu educaţional în rândul elevilor care doresc să-şi continue studiile rămâne cel teoretic. Filiera teoretică, întruneşte deci 51,93% din totalul opţiunilor elevilor, urmată de filiera tehnologică cu 36,26% şi cea vocaţională cu 11,80% din totalul opţiunilor.
Elevii, interesaţi de liceele teoretice
Majoritatea celor care optează pentru filiera tehnologică preferă profilul servicii, 43,53% dintre aceştia alegând acest profil, în detrimentul profilului tehnic (33,73%) şi resurse naturale şi protecţia mediului (22,74%). Pentru filiera teoretica se constată că profilul uman se află în faţa celui real cu 26,26 procente (63,13%, faţă de 36,87%). In ceea ce priveşte filiera vocaţională, se observă că procentul cel mai mare în opţiunile elevilor îl deţine profilul sportiv cu 41,06%, urmat de profilul pedagogic cu 28,15%, profilul militar cu 13,91% şi de profilul muzical cu 6,62% , profilul arte vizuale cu un procent de 5,30% , şi profilul teologic cu 4,30%. În privinţa motivaţiei alegerii făcute, principalele motive care stau la baza alegerii făcute sunt dorinţa elevului (45,38%), precum şi specializarea este necesară pentru practicarea profesiei dorite (22,97%). Pe locul trei s-a situat răspunsul dorinţa/influenţa părinţilor (7,55%).
În ceea ce priveşte criteriile principale ce stau la baza deciziei de continuare a studiilor, pe primul loc rămâne ca şi criteriu apropierea de casă a unităţii şcolare, cu 32,69%, al doilea loc ocupându-l condiţiile oferite de şcoală (27,06%). Un loc important îl reprezintă şi prietenii şi cunoştinţele care învaţă în cadrul liceului ales, cu 14,07% dar şi prestigiul profesorilor şi venitul părinţilor - 9,47%, respectiv 7,02% dintre elevii chestionaţi menţionând acest criteriu de alegere.
Simona POP
„Chestionarele de OSP, la clasa a VIII –a, au fost aplicate unui număr de 3.439 de elevi din judeţul Vaslui. Centralizatorul datelor colectate ne indică faptul că din total elevilor care au răspuns doar 3.410 (99,16%) şi-au exprimat clar opţiunea. Un procent de 2,05% (70) din totalul celor care şi-au exprimat clar opţiunea nu mai doresc să îşi continue studiile. Mai trebuie menţionat că, 97 de elevi (2,84%) s-au orientat spre licee din alte judeţe, dar şi faptul că 28 (0,82%) de elevi nu ştiu încă ce profil să urmeze” - Daniela Laic, director CJRAE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau