Hram cu mii de credincioşi la Zilele Sucevei
Dimensiune font:
Pelerinii vor participa la slujba de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” * în curtea lăcaşului de cult a fost scoasă deja racla cu moaştele ocrotitorului Sucevei * astăzi va avea loc tradiţionala procesiune oficiată de preoţi * primarul Ion Lungu a împărţit ieri 5.000 de sarmale din partea familiei sale
Mii de pelerini din toate colţurile ţării şi de peste hotare sunt aşteptaţi astăzi la hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, prăznuit în fiecare an pe 24 iunie, la sărbătoarea Sânzienelor. Potrivit tradiţiei, preoţii au scos din biserica lăcaşului de cult racla în care se află moaştele Sfântului Ioan cel Nou, ocrotitorul Sucevei, şi au aşezat-o pe un baldachin la care oamenii s-au închinat. „Pe 24 iunie sărbătorim Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava”, ne-a spus preotul Vartolomeu Chira.
O noapte în curtea mănăstirii
Oamenii s-au instalat încă de ieri în curtea lăcaşului de cult. Elena Ştefan este din satul Belceşti, judeţul Iaşi. A venit la Suceava împreună cu doi nepoţi, ca să se roage la moaştele Sfântului Ioan cel Nou. „Mă rog pentru sănătate şi mântuire. Pe nepoţi i-am luat ca să aibă o amintire cu bunica”, ne-a spus femeia, care a petrecut noaptea în curtea mănăstirii. Cei care nu au rezistat frigului s-au cazat în internatele şcolilor din apropiere, deschise la cererea autorităţilor. Primarul Ion Lungu şi soţia lui, Luminiţa, le-au împărţit pelerinilor 5.000 de sarmale, darul fiind din partea familiei, nu unul oficial.
Procesiune pe străzile Sucevei
După o noaptea de priveghere, credincioşii vor putea să asiste astăzi la una dintre cele mai importante ceremonii religioase oficiate la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Slujba va începe la ora 6.00, iar Sfânta Liturghie va fi oficiată, începând cu ora 9.00, de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Macarie, Episcop al Europei de Nord, şi IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În jurul orei 11, preoţi şi călugări vor merge într-o procesiune cu racla sfântă, traseul fiind acelaşi în fiecare an - bisericile „Sfânta Înviere”, „Sfântul Gheorghe”, „Sfântul Dumitru”, „Sfântul Nicolae”, Catedrala Naşterea Domnului şi retur la Mănăstirea „Ioan Cel Nou”. După ceremonia religioasă, pelerinii sunt aşteptaţi la masă la Mănăstirea „Sfântul Ioan”. „Le-am pregătit mâncare de post, borş de legume, sarmale şi cozonac”, ne-a spus preotul Vartolomeu Chira. După procesiune, moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava vor fi aduse înapoi în Biserica „Sfântul Gheorghe” a mănăstirii.
Citeşte şi: A doua amânare pentru Aeroportul „Ştefan cel Mare”
Oana ŞLEMCO
Sfântul Ioan cel Nou s-a născut în anul 1300 în localitatea Trapezunt din Turcia de astăzi. Moaştele lui au fost aduse la Suceava de către Alexandru cel Bun, în anul 1402.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau