În satele Vasluiului se construieşte haotic
Dimensiune font:
Reprezentanţii Consiliului Judeţean sunt îngrijoraţi de fenomen * ei i-au atenţionat pe oameni să aibă grijă unde îşi ridică locuinţele * multe case sunt în zone inundabile şi fără curent electric * vinovaţi sunt şi primarii care dau autorizaţii mult prea uşor
Odată cu încălzirea vremii se dezgheaţă şi piaţa construcţiilor. Sunt vasluieni care şi-au luat autorizaţii sau îşi vor lua pentru a-şi ridica locuinţe. Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că o parte dintre cetăţeni îşi construiesc locuinţe în zone greu accesibile, departe de sat, unde este dificil de racordat la reţeaua electrică.
Case construite aiurea
Mulţi vasluieni îşi ridică locuinţe fără a avea autorizaţie, apoi se plâng că nu se pot racorda la reţeaua de energie electrică. Potrivit administratorului judeţului,Valeriu Caragaţă, sunt şi cazuri în care terenurile agricole sunt scoase de primării din circuitul agricol, dar nu sunt incluse într-un plan urbanistic zonal, pentru ca ulterior să se poată construi pe ele, motiv pentru care cetăţenii întâmpină dificultăţi la branşarea la energia electric. „Există câteva situaţii în care cetăţenii nu pot să se racordeze la reţeaua electrică. Ori au construit haotic, pe suprafeţe de teren pe care le-au moştenit, fără ceară în prealabil informaţii cu privire la posibilităţile de branşare şi au constat că nu au bani pentru efecturea lucrărilor, ori primăriile au scos cu prea mare uşurinţă din circuitul agricol anumite suprafeţe pe care cetăţenii consider că pot construi fără problem. Oamenii nu iau legătura cu furnizorul de energie, să vadă dacă reţelele vor fi extinse până la ei, se trezesc că au terminat casa, dar nu o pot racorda la curent electric”, a declarat administratorul judeţului Vaslui, Valeriu Caragaţă.
Campanii de informare
Primarul comunei Soleşti, Mona Bujor spune că a făcut în comuna sa o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la riscurile pe care şi le asumă când încep să construiască locuinţe fără a avea autorizaţii. „Ne-am confruntat cu situaţii de acest fel. Oamenii au construit case acolo unde au avut terenuri, chiar şi în câmp, fără să întrebe pe nimeni. La terminarea lucrărilor, când nu au putut racorda locuinţele la curent electric au venit să ceară socoteală la primărie. De aceea, am considerat oportună demararea unei campanii de informare a cetăţenilor”, a declarat primarul Mona Bujor. Practic, au fost trimise înştiinţări şi s-a reuşit astfel rezolvarea multor cazuri. „Suntem deschişi la dialog şi încercăm să găsim soluţii legale pentru toţi cetăţenii care, din diverse motive, nu se pot racorda la reţeaua de electricitate”, a adăugat edilul. La această oră în judeţul Vaslui sunt peste 3.000 de locuinţe care nu au energie electrică. Foarte mulţi primari eliberează însă mult prea uşor autorizaţiile, lucru care a atras atenţia şi Consiliului Judeţean.
Simona POP
„În unele zone este posibil ca primăriile să sprijine financiar racordarea unor locuinţe, dar sunt foarte puţine astfel de cazuri” - Valeriu Caragaţă, administratorul judeţului Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau