Mame înainte de majorat
Dimensiune font:
Zeci de tinere devin mame înainte de vârsta de 18 ani * cele mai multe provin din mediul rural şi fac parte din familii, de cele mai multe ori, dezorganizate
La spitalele din judeţul Vaslui anual sunt înregistrate sute de naşteri. Dintre proaspetele mame, câteva zeci nici nu au împlinit încă vârsta majoratului. O explicaţie, spun medicii, este lipsa educaţiei sexuale. Tot cadrele medicale spun însă că sunt şi cazuri în care minorele nasc doar pentru a beneficia de ajutorul financiar primit din partea statului. „Mama minoră sau gravida minoră are risc obstetrical crescut. La vârsta la care alte fetiţe se joacă, aceste mame sunt în situaţia de a nu-şi continua studiile, în situaţia de a îngriji cu un context financiar deficitar un copil atât timp cât de multe ori nu se pot susţine nici pe ele”, explică medicii.
Mii de mame minore
Direcţia Generală de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului (DGASPC) are în supraveghere majoritatea minorelor care devin mame prea devreme. „Noi evaluăm fiecare caz în parte. În general optăm pentru sprijinul lor şi reintegrarea în familie acolo unde este posibil. Pentru cele care nu au ca plan de viitor implicarea în familie împreună cu copilul, ne putem gândi eventual la o formulă, adopţia”, a spus Ionel Armeanu, directorul DGASPC Vaslui. Anul trecut în judeţ s-au înregistrat peste 2.200 de gravide, dintre care 897 în mediul urban şi 1.248 în mediul rural. Din total, 13 au vârsta sub 15 ani, 367 au între 15 şi 19 ani. Datele statistice arată o creştere îngrijorătoare a numărului de tinere care devin mame în timpul şcolii. Şi mai grav este că mulţi dintre copiii aduşi pe lume de mame minore sunt părăsiţi şi ajung în grija statului, în centrele de plasament.
Simona POP
România ocupă primul loc în Europa în privinţa numărului naşterilor înregistrate la categoria mame minore.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau