Măririle de salarii, sub lupa primarilor
Dimensiune font:
Dacă proiectul legislativ privind dublarea salariilor edililor va fi aprobat aceştia vor ajunge să aibă mii de lei lunar * un primar de comună cu 3.000 de locuitori ar putea avea venituri brute de 6.874 de lei, iar unul de municipiu reşedinţă de judeţ ar putea avea un salariu de 12.059 de lei * primarii din Bacău spun că astfel ar dispărea corupţia * unii sunt însă sceptici că există bani pentru mărirea lefurilor
Primarii din judeţul Bacău spun că, în cazul în care salariile li se vor dubla, aşa cum prevede noua lege a salarizării, tentaţia de a comite fapte neortodoxe va dispărea. Conform noii legi a salarizării, cel mai prost plătiţi primari, cei de comune mai mici de 3.000 locuitori, ar putea avea venituri brute de 6.874 de lei, în timp ce un primar de municipiu reşedinţă de judeţ ar putea avea un salariu de 12.059 de lei, adică mai mult decât dublu faţă de cât câştigă în prezent.
Edilii văd cu ochi buni iniţiativa. „O astfel de măsură este binevenită, dar având în vedere că anul trecut salariile primarilor au fost majorate, nu cred că în acest moment există resurse financiare pentru încă o mărire. În ceea ce priveşte stoparea corupţiei, acest aspect ţine de caracterul omului. Nimeni nu te obligă să stai în funcţia de primar, poţi să-şi dai demisia şi să cauţi un loc de muncă mai bine plătit. Nu înseamnă că dacă nu este mulţumit de salariu un primar poate face nebunii”, este de părere Daniel Soroiu (PC) , primarul comunei Caşin.
Primăria ţine cu dinţii de taxa pentru actele de interes public
În schimb, edilul din comuna Bereşti Tazlău, Dumitru Tulpan (PSD), spune că majorarea e perfect justificată de nivelul de responsabilitate pe care îl implică funcţia: „În mod categoric se impune o majorare, raportat la câtă responsabilitate are un primar. Iniţiativa e foarte bună, având în vedere cea mai mică amendă pe care un primar o poate primi în timpul exercitării funcţiei, faceţi şi dumneavoastră un calcul şi vedeţi cam cât ar trebui să câştigăm”.
Primarul oraşului Dărmăneşti, Constantin Spiridon (PSD), crede că salariile mai mari ar diminua faptele de corupţie şi că e nedrept că alte categorii de demnitari au primit deja majorări. „E bună majorarea. Ar trebui să se respecte nivelul de responsabilitate pe care funcţia de primar o are, în comparaţie cu alte funcţii publice cu salarii mult mai mari. În felul ăsta ar dispărea tentaţia de a face lucruri neortodoxe. Dar mari speranţe că vom vedea majorările promise nu prea am”, spune Spiridon.
Nemulţumit de faptul că, dintre toate categoriile de demnitari, aleşii locali au fost lăsaţi la urmă în ceea ce priveşte majorările salariale, este şi Valentin Vieru (PC), viceprimarul municipiului Moineşti. „La ora asta s-au majorat salariile doar pentru unele categorii de demnitari. Este o neconcordanţă între cum sunt plătiţi aceştia şi cum sunt plătiţi primarii şi viceprimarii, care au rămas ultimele categorii ale căror salarii nu au fost majorate. Cred că, odată cu apropierea anului electoral, şansele ca majorările astea să devină reale cresc. Dar mi-e teamă că doar prima tranşă va avea loc”, afirmă edilul.
„Această majorare salarială se va întâmpla”
În replică, deputatul PSD Cosmin Necula spune că majorarea salarială e de bun augur, pentru că ar aduce după sine o creştere a performanţei şi dă garanţii că nu va rămâne doar la stadiul de promisiune. „Din punctul meu de vedere, este un lucru pe care trebuie să îl facem noi, cei din Parlament şi Guvern, să creştem distribuţia salarială către lucrătorii administraţiei publice. Am convingerea că, dacă vrei să ai prestaţii de calitate şi oameni responsabili, aceşti oameni trebuie plătiţi. Voi susţine întotdeauna creşterile salariale în domeniul administraţiei publice, mai cu seamă că sunt un om care provine din rândul oamenilor care au fost în administraţia publică locală. Cred că vor fi o serie de aleşi locali care nu vor prinde aceste măriri salariale, pentru că nu îşi vor mai continua mandatele în 2016, dar această majorare salarială se va întâmpla, va fi făcută eşalonat, începând cu 2016”, explică Necula. El îi contrazice însă pe primari şi spune că nu e nicio legătură între veniturile mici şi faptele de corupţie.
„Dacă îţi doreşti salarii foarte mari, poţi alege cu totul alte meserii. Pe de altă parte, cred că poţi, şi sunt oameni care trăiesc cu nişte salarii destul de mici, trăiesc fără să fie tentaţi de alte chestiuni. De aceea, consider că această majorare salarială nu ne va feri de corupţie sau de alte abuzuri, ci va stimula practic performanţa angajaţilor” - deputatul PSD Cosmin Necula
Ionuţ ŞERBAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau