Mediul de afaceri are nevoie de sânge proaspăt
Dimensiune font:
Tinerii vasluieni nu au curajul să-şi deschidă afaceri, chiar dacă pot primi sprijin financiar din partea statului * potrivit specialiştilor cu state vechi în economia de piaţă, tinerilor le lipseşte educaţia antreprenorială, dar sunt şi speriaţi de numărul mare de falimente
Tinerii vasluieni nu au curajul să îşi înfiinţeze Societăţi cu Răspundere Limitată pentru Debutanţi (SRL-D), chiar dacă pot beneficia de un capital de pornire din partea statului de 10.000 de euro. Aproximativ 50 de tineri au profitat în ultimii trei ani de o astfel de oportunitate. Nici studenţii care beneficiază de scutiri de taxe nu au avut mai mult succes în afaceri. Din cele 405 firme înfiinţate de studenţii care au beneficiat de prevederile HG nr. 166/2003, un număr de 160 societăţi au fost deja radiate din Registrul Comerţului.
Potrivit lui Ionel Constantin, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui, tinerilor le este teamă să intre în afaceri când văd cât de multe falimente sunt, dar nici nu au o cultură antreprenorială solidă. „În primul rând nu exisă o cultură antreprenorială dezvoltată în România. Noi nu i-am pregătit pentru aşa ceva. Ei ar trebui să vină din şcoli pregătiţi. Camerele de Comerţ şi patronatele ar trebui să susţină cursuri de pregătire antreprenorială pentru femei, tineri, pentru cei care doresc să deschidă o afacere. A doua cauză ar fi teama de atâtea falimente”, a spus Constantin.
Majoritatea patronilor sunt în vârstă
Potrivit datelor statistice, la jumătatea anului, doar 731 dintre patronii vasluieni aveau vârsta de până la 29 de ani. Raportat la numărul persoanelor împuternicite ce reprezintă persoanele juridice active, administratorii de societăţi de până la 29 de ani sunt în procent de numai 10,83%. La polul opus, şefii de societăţi comerciale cu vârsta de peste 60 de ani totalizează un număr de 805 persoane, respectiv 11,93% din numărul total de persoane împuternicite, care este de 6.745. Segmentul de vârstă care cumulează cei mai mulţi patroni este cuprins între 40 şi 49 de ani cu 1.972 , ceea ce înseamnă un procent de 29,23%. Pe tronsonul de vârstă cuprins între 30 şi 39 de ani sunt 1.710 persoane împuternicite (25,34%), iar pe categoria de vârstă între 50 şi 59 de ani sunt activi 1.529 de şefi de firme (22,66%).
Simona POP
„În judeţul Vaslui vorbim de 650- 1.000 de falimente pe an. Este acelaşi lucru ca şi la tinerii căsătoriţi: cine se mai căsătoreşte când aude că peste şase luni poate da divorţ?” - Ionel Constantin, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau