Obezitatea, boala generaţiei tinere
Dimensiune font:
Mii de copii din judeţ suferă de diverse afecţiuni. Din păcate şi obezitatea face tot mai multe victime în rându minorilor.
Aproximativ 6.000 de copii din cei peste 80.000 de elevii şi preşcolarii care frecventează unităţile de învăţământ din Vaslui suferă de diferite afecţiuni şi au fost luaţi în evidenţele medicilor din judeţ. În 2014, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au examinat 80.875 de elevi. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii DSP, bolile cronice de care suferă elevii vasluieni sunt: afecţuni ale aparatului locomotor 348 de cazuri, respiratorii aproximativ 500 de cazuri, boli cardiovasculare 345 de cazuri, aici cei mai mulţi, 209, suferă de malformaţii congenital de cord, boli digestive 144, boli renale peste 120 de cazuri. De asemenea, 1.191 de elevi suferă de boli metabolice şi de nutriţie. Un număr foarte mare de copii suferă de boli neuropsihice, fie că vorbim de preşcolari sau de adolescenţi. Astfel 1.495 de copii au fost diagnosticaţi cu astfel de afecţiuni. Aproape jumătate dintre aceştia, adică 540 de persoane suferă de retard psihic şi intelect de limită. În acelaşi timp 320 de copii au tulburări de vorbire, iar 174 au tulburări de adaptare şcolară. Peste 1.200 de copii suferă de boli senzoriale, cei mai mulţi, adică 1.100 fiind diagnosticaţi cu vicii de refracţie. Medicii din cadrul DSP consideră că, în comparaţie cu 2013, în cazul celor mai mulţi elevi care suferă de boli cronice, evoluţia a fost staţionară.
Sute de cazuri
Aproape 400 de copii suferă de obezitate. În judeţul Vaslui, numărul persoanelor obeze este în creştere. Cele mai multe cazuri sunt în mediul urban. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică spun că obezitatea este de cele mai multe ori legată de stilul de viaţă. Este vorba în special de obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarism. Mâncărurile tip fast-food se numără şi ele printre cauzele luării în greutate, iar faptul că mulţi minori sunt lăsaţi mai mult în faţa calculatorului fără să practice niciun sport nu îi ajută absolut deloc. Medicii spun, la rândul lor, că principalii vinovaţi sunt părinţii. Dacă nu le impun celor mici un stil de viaţă sănătos, nu e de mirare că odraslele lor ajung să aibă mult mai multe kilograme.
Din păcate, şi sărăcia e uneori vinovată. Familiile necăjite nu îşi permit pentru copii o alimentaţie diversificată. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, în evidenţele medicilor se află 202 copii diagnosticaţi cu malnutriţie proteino-calorică. Examinarea elevilor a mai scos la iveală faptul că aceştia sunt complexaţi de propria greutate. Mulţi copii cu vârste de peste 12 ani au afirmat că iau medicamente sau laxative, nu mănâncă ori îşi provoacă stări de vomă pentru a slăbi.
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau