Piaţa terenurilor agricole, în creştere
Dimensiune font:
Tot mai mulţi moldoveni aleg să renunţe la suprafeţele pe care le au în proprietate * unii sunt prea bătrâni pentru a le mai putea lucra, alţii au venituri mult prea mici pentru a se putea descurca * preţurile amplasamentelor au fost ridicate în unele zone de ofertele venite din partea străinilor
În judeţele Botoşani şi Vaslui, în ultimul an, tot mai multe persoane au ales să-şi vândă pământul. Astfel, piaţa funciară începe să fie populată cu tot mai multe oferte pentru astfel de tranzacţii.
500 de hectare vândute la Botoşani
În primele opt luni din an, în judeţ au fost depuse documente pentru tranzacţionarea a 500 hectare de terenuri agricole. Este vorba despre achiziţii făcute de persoane fizice din România şi de companii înmatriculate în România. Până acum niciun cetăţean străin nu a venit să cumpere teren agricol în judeţul Botoşani în nume propriu. „Potrivit noilor prevederi legale, Direcţia Agricolă trebuie să avizeze tranzacţiile de terenuri agricole. În total ar fi vorba de 400 de parcele care însumează 500 hectare. Nu avem niciun cetăţean străin care să fi cumpărat ca şi persoană fizică terenuri agricole în judeţul Botoşani”, a spus Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole.
Preţuri între 1.000 şi 2.500 de euro
În ceea ce priveşte preţul de tranzacţionare a terenurilor agricole, acesta începe de la 1.000 de euro suprafeţele mici, de 1-3 hectare, până la 2.500 sau chiar 3.000 de euro hectarul atunci când este vorba despre suprafeţe compacte ce pornesc de la 10-20 până la peste 100 de hectare. „Piaţa are o cerere mare de terenuri agricole, dar pentru parcele, pentru loturi în care situaţia juridică este clarificată. Şi vânzători sunt mulţi, dar sunt şi probleme cu actele, cu succesiunea. Din acest motiv, numărul tranzacţiilor continuă să fie mic”, a declarat Marcela Florariu, directorul unei agenţii imobiliare din Botoşani. De asemenea, la APIA au fost depuse cereri de subvenţii pentru 274.000 de hectare de către 37.800 de fermieri. Primii 10 fermieri din judeţ deţin împreună 22.508 hectare, iar primii 25 de fermieri ai judeţului au împreună 40.392 hectare.
Străinii au mărit preţurile la Vaslui
După publicarea normele metodologice de aplicare a Legii nr.17/2014 privind vânzarea terenurilor din extravilanul localităţilor, peste 800 de oferte au fost postate pe site-ul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui. Diligenţele privind vânzarea de terenuri arabile sunt tot mai numeroase, majoritatea comunităţilor având persoane dispuse să tranzacţioneze parcele de pământ. Reprezentanţii DJA spun că majoritatea parcelelor care sunt scoase la vânzare au dimensiuni între 0,5 şi 10 hectare. De departe, în comunele de pe Valea Prutului se ofertează terenurile cele mai scumpe din judeţ, preţul mediu al unui hectar fiind de 4.000 de euro. Cea mai căutată este comuna Vetrişoaia, unde cu greu se mai găseşte teren de cumpărat, iar străinii au majorat semnificativ preţurile. „La noi un hectar se vinde cu până la 4.000 de euro. Au venit străini şi au cumpărat şi au ridicat preţurile. Avem peste 300 de hectare vândute la un german”, a spus primarul Vasile Puiu. În rest, preţul depinde de zonă, calitate, cât de mare este parcela scoasă la vânzare şi ajunge la aproximativ 2.000 de euro.
Alina CALINIUC, Simona POP
Firma Agri PE SRL Frumuşica este cea care lucrează, oficial, cea mai mare suprafaţă de teren din judeţul Botoşani. Potrivit APIA, societatea cultivă nu mai puţin de 4.318,97 hectare de teren. Potrivit primarului Constantin Rădeanu, firma Agri PE SRL are capital german şi este o companie care face performanţă în agricultură şi investeşte în fiecare an în tehnologizare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau