Preţuri derizorii pentru pământ
Dimensiune font:
Cele mai mici preţuri sunt la Dragomireşti unde un hectar costă între 3.000 şi 4.000 de lei
Odată cu liberalizarea pieţei funciare, tot mai mulţi ţărani îşi vând terenurile. Astfel, în cursul anului trecut, Vasluiul a fost în primele trei judeţe din ţară la numărul de oferte de vânzare a terenurilor agricole publicate.
Pe site-ul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui au fost postate, la finele lui 2014, 2.227 de oferte cu vânzare de terenuri agricole. În total, prin dosarele înregistrate se intenţionează tranzacţionarea unei suprafeţe de 3.855 hectare. Cele mai multe oferte de vânzare de terenuri agricole au venit din comunele Dimitrie Cantemir, Berezeni, Fălciu, Viişoara, Perieni, Pochidia şi Roşieşti.
Oamenii nu cunosc valoarea pământului
Potrivit lui Corneliu Bichineţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), mulţi ţărani din zonele mai îndepărtate ale judeţului nu ştiu exact valoarea terenurilor şi dau pământul la preţuri de nimic. Pe Valea Prutului însă, situaţia este cu totul alta. „Am sugerat totdeauna ca oamenii care îşi pot lucra pământul să facă asta, cei care nu mai pot lucra să îl dea în arendă, iar cei care nu au pământ, dar au braţe bune, să lase băutura şi să cumpere pământ. Le-am sugerat şi oamenilor cu bani să cumpere pământ şi să investească în agricultură. Problema e că oamenii care îşi vând pământul nu sunt informaţi corect”, a spus Corneliu Bichineţ. Potrivit unor analize de piaţă, la nivel naţional, preţul terenurilor agricole a crescut de 25 de ori în perioada 2002-2012, cu un ritm de apreciere anuală de 40%. Preţurile pot creşte dacă terenurile sunt comasate în suprafeţe mari, dacă au cartea funciară completă şi dacă dispun de infrastructură funcţională de irigaţii.
S-au stabilit normele de venituri pentru agricultori
Simona POP
„Pe Valea Prutului, un hectar costă 5.000-6.000 de euro. În Negreşti nu-l mai poţi lua cu 3.000 de lei, cum era pe vremuri. Fără 10.000 de lei nu te mai apropii. La Dragomireşti, de exemplu, mai poţi lua un hectar cu 3.000-4.000 de lei. Un preţ corect la vânzare, de la un om care îşi iubeşte pământul, este de 10.000 de euro pe hectar” - Corneliu Bichineţ, vicepreşedintele CJ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau