Primăria ţine cu dinţii de taxa pentru actele de interes public
Dimensiune font:
Băcăuanii trebuie să plătească câte 5 lei pentru orice hârtie eliberată de Primărie, care conţine informaţii de interes public * proiectul a fost votat la ultima şedinţă de Consiliu Local * birul este considerat de multă lume aberant *bloggerul Cristian Ghingheş spune că va da în judecată Primăria şi Consiliul Local
Decizia a fost luată anul trecut de municipalitate şi pare menită să descurajeze cetăţenii care doresc să se informeze despre proiectele instituţiei. Taxa este considerată de multa lume ca fiind aberantă, iar bloggerul Cristian Ghingheş a depus o plângere, în luna august, la Consiliul Local (CL), cerând micşorarea taxei la o valoare rezonabilă. Plângerea a ajuns la conducerea primăriei care respins-o, în ultima şedinţă de CL. 11 din 20 de consilieri locali prezenţi au votat pentru menţinerea taxei.
În motivaţia semnată de viceprimarul Vasile Tescaru se arată că taxa de cinci lei pe pagina copiată este necesară deoarece manipularea documentelor este foarte dificilă: „[…] majoritatea documentelor aflate în cadrul serviciului sunt legate şi sigilate în mape cu peste 250 de file, copierea (mai ales pentru documentele tehnoredactate faţă-verso) acestora, nefiind atât de simplă şi neputându-se compara cu copierea unor file (aduse, deci existente, nu care trebuiesc identificate, de cele mai multe ori nebroşate) la un copiator, nemaipunând la socoteală faptul că aceste mape se desfac, se rup sigiliile, e.t.c. ca urmare a răsfoirii repetate în vederea copierii”.
Au început lucrările pe strada Ştefan cel Mare din Bacău
Conform unui studiu al APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki) privind tarifele percepute de autorităţile locale pentru eliberarea de fotocopii ale documentelor solicitate în temeiul Legii nr. 544/2001, realizat în 2014, CL Bacău se situează pe locul 2 în topul celor mai scumpe tarife practicate de către instituţiile publice din ţară, urmat de Consiliul Judeţean Tulcea şi Consiliul Judeţean Cluj, ambele cu 4 lei/pagină.
Cel mai scump xerox dintr-o instituţie publică din România se găseşte la Drobeta Turnu-Severin, unde Consiliul Local a stabilit o taxă de 18 lei pe pagină. La polul opus se află nouă instituţii care nu percep niciun fel de tarif: consiliile judeţene Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Vaslui şi consiliile locale Botoşani, Brăila, Cluj-Napoca şi Satu Mare, arată acelaşi studiu. Bloggerul Cristian Ghingheş s-a arătat dezamăgit de prestaţia aleşilor locali, dar şi a „executivului“ Primăriei Bacău şi zilele viitoare va înainta o acţiune în instanţă, în contencios, pentru anularea hotărârii Consiliului Local Bacău.
Bloggerul băcăuan a făcut publică şi o scrisoare deschisă adresată consilierilor locali:
Ionuţ ŞERBAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau