Profilul vasluianului violent
Dimensiune font:
Numărul actelor de violenţă este în creştere în judeţ * principalele cauze sunt consumul exagerat de băuturi alcoolice şi lipsa educaţiei * poliţiştii au făcut şi un portret robot al vasluianului violent - bărbat, cu vârsta cuprinsă între 19 şi 40 ani, preponderent din mediul rural, fără antecedente penale * victimele sunt, în general, membrii familiei
Analiza evoluţiei infracţiunilor comise cu violenţă în judeţul Vaslui în ultimul an evidenţiază următoarele aspecte esenţiale: din cele 13.332 infracţiuni sesizate, 8.476 sunt infracţiuni de natură judiciară (63,57%). Din cele 8.476 infracţiuni de natură judiciară sesizate, 4.359 sunt infracţiuni contra persoanei. „În anul 2014, au fost înregistrate creşteri la infracţiunile loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (4 fapte, +1) şi infracţiunile de loviri sau alte violenţe (2.630 fapte, +935). Pe un trend descrescător se situează infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, când au fost sesizate 47 astfel de fapte, faţă de70 în anul 2013, în scădere cu 23”, a spus Mihaela Ştraub, purtător de cuvânt la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Vaslui.
Piaţa celor mai ieftine apartamente
Victime între 21 şi 61 ani
Infracţiunile de mare violenţă, respectiv infracţiunile de omor, tentativă de omor şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte sesizate în anul 2014 au fost în număr de 27, reprezentând un procent de 0,86 % din numărul total al infracţiunilor contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii. „Din analiza infracţiunilor de mare violenţă sesizate în anul 2014, putem concluziona că persoana predispusă la comiterea infracţiunilor de omor se încadrează în următorul tipar : bărbat, cu vârsta cuprinsă între 19 şi 40 ani, preponderent din mediul rural, fără antecedente penale, comite fapta asupra membrilor de familie sau a cetăţenilor din aceeaşi localitate, în locuinţă sau în locuri publice, pe fondul consumului de alcool”, a mai spus purtătorul de cuvânt. Victime sunt atât persoane de sex masculin, cât şi de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 21 şi 61 ani.
Oricâte măsuri ar lua Poliţia, situaţia rămâne neschimbată atât timp cât educaţia lasă de dorit. În satele judeţului, care de altfel în multe localităţi din Moldova, există înrădăcinată ideea că trebuie să ştii se frica stâlpului casei, ceea ce predispune la multe abuzuri. Femeile se plâng rareori atunci când bărbaţii le snopesc în bătaie, copiii înghit lacrimile şi poveştile violente nu se mai termină. Centrele pentru protecţia victimelor oferă asistenţă însă doar pe perioade reduse. La final, victimele se întorc în acelaşi mediu viciat, în care băutura şi violenţa merg mână în mână.
Simona POP
„Constatăm de asemenea o scădere a infracţiunilor cu violenţă sesizate, pe următoarele genuri: omor (8 fapte, -1), tentativă de omor (14 fapte,-11), vătămarea corporală (19 fapte,- 50), tâlhărie (126 fapte,- 18) şi viol (93 fapte, -7)” - Mihaela Ştraub, purtător de cuvânt la IJP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau