Punct final în proiectul „Mierea în lanţul valoric”
Dimensiune font:
Au apărut primele rezultate ale proiectului apicol *în judeţ sunt 100 de noi apicultori, 1.100 de stupi şi peste 20.000 de kilograme de miere
Organizaţia World Vision România a organizat, la Vaslui, ieri, conferinţa de închidere a proiectului „Mierea în lanţul valoric”. Proiectul face parte dintr-un program mai amplu al World Vison România, „Agricultură şi dezvoltare rurală” şi a fost implementat în perioada 2011-2014 pentru 100 de familii lipsite de resurse materiale din comunele Dumeşti, Todireşti şi Rafaila. Ca beneficiari au fost vizaţi atât apicultori cu experienţă cât şi cei interesaţi să înceapă o afacere în apicultură. Apicultorii prinşi în proiect au fost instruiţi cu privire la tehnologia creşterii albinelor, li s-a acordat asistenţă tehnică şi donaţii de material biologic, echipament apicol şi, nu în ultimul rând, facilitarea accesului pe piaţa de desfacere. Cei 100 de beneficiari ai proiectului au primit, fiecare, echipament apicol în valoare de 1.000 de dolari, constând în câte cinci stupi de albine şi instrumentar specific şi au participat la cursuri de apicultură şi lecţii practrice în stupină. În total, bugetul proiectului a fost de 215.000 dolari, bani investiţi în perioada 1 octombrie 2011-1 octombrie 2014. Apicultorii au înfiinţat Asociaţia Apicolă Negreşti, Cooperativa agricolă „Apicola Florile Vasluiului” şi un magazin apicol prin care pot achiziţiona echipamente, medicamente şi hrană pentru albine la preţ e producător şi care le oferă şansa de a-şi vinde mierea.
Şansă pentru un trai decent
Fermierii prinşi în proiect spun că a fost şansa lor pentru a duce un trai decent şi pentru a nu fi nevoiţi să plece la muncă peste hotare. „Pentru noi acest proiect a însemnat venituri noi. Acestă sămânţă aruncată de Asociaţie a însemnat pentru multe familii şansa la un trai decent şi o meserie de viitor. Am învăţat de asemenea să fim oameni mai buni şi poate la fel de organizaţi ca albinele în stupină”, a spus Sorin Popovici, apicultor din Dumeşti.
Rezultate bune!
Conducerea Asociaţiei este mulţumită de rezultatele obţinute şi se gândeşte deja la alte proiecte similare. „Prin munca lor şi cu sprijinul World Vision România, donaţia de 500 de stupi de la începutul proiectului a fost înmulţită la 1.100 de stupi în toate cele trei comune . Apicultorii au produs 20.000 de kg de miere, din care au vândut 10.000 de kg, aducând în comunitate un profit de peste 150.000 lei. Alte 10.000 de kg au fost folosite pentru consum propriu sau pentru hrana albinelor din stupi. Şapte dintre apicultori au atras 52.500 euro, prin proiecte europene”, a precizat Magda Cămănaru, managerul zonal al biroului Iaşi&Vaslui al Fundaţiei World Vision România. Fundaţia World Vision România a făcut şi o trecere in revistă a activităţilor întreprinse de celelalte două proiecte de dezvoltare economică derulate în judeţul Vaslui: „Proiectul Apicol” (Ivăneşti, Poeneşti, Laza) şi Proiectul de creştere a caprelor, Zăpodeni, Bălteni şi Deleşti.
Simona POP
„Pentru a creşte numărul de apicultori din comunităţi, 60 de beneficiari au donat la rândul lor câte un stup pentru alte 12 familii, care vor fi mai departe încurajate şi sprijinite să genereze venituri din apicultură. Zece apicultori au donat câte un stup pentru Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Negreşti, unde apicultorii îi vor învăţa pe elevi tainele meseriei. Toate aceste rezultate ne-au confirmat că a meritat să investim în acest proiect” - Magda Cămănaru, managerul zonal al biroului Iaşi&Vaslui al Fundaţiei World Vision România
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau