Regionalizarea se amână

default

Dimensiune font:

| 05-08-2013 07:00

Cotidianul "Evenimentul Regional al Moldovei" continuă campania de informare a opiniei publice privind procesul de reorganizare administrativ-teritorială. În ediţia de astăzi vă prezentăm ultimele reacţii de pe scena politică cu privire la faptul că, cel mai probabil, regionalizarea va fi implementată începând cu anul 2015. Materialele publicate anterior în cadrul acestei campanii pot fi vizualizate pe www.ziarulevenimentul.ro la secţiunea "Moldova/Regionalizare".

* tot mai multe voci susţin amânarea reorganizării administrativ-teritoriale pentru anul 2014 * principalii lideri ai USL sunt de acord cu o astfel de iniţiativă * o decizie finală va fi anunţată în cursul acestei luni

Prim-vicepreşedintele PNL, cel care conduce comisia pentru regionalizare din acest partid, Klaus Iohannis, a declarat joi, că liberalii "nu se grăbesc cu regionalizarea", pentru că "aproape sigur că nu o facem anul acesta". "Şi în situaţia în care am ajuns, cu cvorumul la Referendum, cam toată lumea între timp vede Referendumul de modificare a Constituţiei organizat spre a doua parte a anului viitor. Şi atunci sigur este mai mult timp pentru pregătirea regionalizării. (...) dacă nu facem în acest an regionalizarea şi aproape sigur că nu o facem, îşi pierde urgenţa şi o pierde de tot (...). Nu avem motive să ne grăbim, fiindcă nu avem motive să ne grăbim acum", a spus Iohannis.

România nu riscă să piardă fonduri UE

În contextul în care unul din principalele obiective ale regionalizării constă în creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, Iohannis a precizat că nu există un "risc real" de a pierde din banii UE. "România are regiunile de dezvoltare care au atras fondurile şi până acum. Şi dacă stăm să ne uităm unde s-au consumat fondurile europene şi unde nu, la regiunile de dezvoltare stăm foarte bine. Restul mai are de lucru. Aceste agenţii de dezvoltare pot continua gestionarea fondurilor europene, ca şi până acum. Nu e nicio problemă", a completat prim-vicepreşedintele PNL. Klaus Iohannis nu crede că regionalizarea trebuie făcută neapărat după modelul actualelor Agenţii de Dezvoltare Regională (ADR). "Însă dacă nu facem în acest an regionalizarea şi aproape sigur că nu o facem, îşi pierde urgenţa şi o pierde de tot, fiindcă dacă actualele ADR-uri vor prelua gestionarea fondurilor europene, acest lucru va trebui să rămână în acea formă până prin 2022, dacă luăm varianta de n plus doi, rata bugetară plus doi ani. Şi atunci avem timp până în 2022, să tot lucrăm la regiuni şi să le formăm, să le reformulăm, în ce priveşte fondurile europene", a explicat liberalul.

 

Ponta: "Un lucru bun nu trebuie făcut în grabă"

Premierul Victor Ponta s-a alăturat şi el grupului de politicieni care propun amânarea regionalizării, deşi, nu mai departe de câteva luni, acesta susţinea contrariul. "Opinia mea personală este că un lucru bun nu trebuie neapărat făcut în grabă. Aşa încât, dacă nu va fi anul acesta şi va fi la anul, e o mică problemă vizavi de modul de organizare a absorbţiei fondurilor europene, dar poate că avem timp mai mult ca să ne gândim să facem proiectul de regionalizare într-adevăr pentru următorii 20-25 de ani", a precizat Ponta.

 

*** Decizia autorităţilor de a amâna regionalizarea a venit în contextul în care pentru aprobarea noii Constituţii, pentru a fi introdusă noţiunea de "regiune" este necesară o prezenţă de 50% plus unu din alegători. Cel mai probabil, referendumul va avea loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale

 

UDMR jubilează la ideea amânării regionalizării

* regionalizarea îi va învrăjbi pe români şi maghiari, potrivit unui lider UDMR

Amânarea regionalizării este susţinută şi de liderii UDMR. Senatorul Marko Bela a declarat că reorganizarea administrativ-teritorială nu se va face în acest an şi a subliniat cu UDMR nu va accepta ca prin acest proces să aibă loc o slăbire sau o destrămare a judeţelor în care reprezentanţii comunităţii maghiare sunt majoritari. "Eu nu sunt deloc dezamăgit dacă se amână sau dacă nu va avea loc această regionalizare, pentru că de la început am spus că nu sunt de acord cu reorganizarea administraţiei noastre, în aşa fel încât să complicăm şi mai mult birocraţia şi să includem între judeţe şi Guvernul central un alt nivel al administraţiei, regiunile", a declarat Bela. Potrivit acestuia, o "destrămare" a judeţelor în care maghiarii sunt majoritari ar duce la crearea unor frustrări. "Vom crea o frustrare enormă în cadrul comunităţii maghiare, ceea ce nu are numai efecte sentimentale, ci are efecte foarte dăunătoare în ceea ce priveşte convieţuirea celor două etnii, în ceea ce priveşte integrarea comunităţii maghiare în societatea românească", a afirmat Marko Bela.

Bela: "USL face regionalizarea pentru control politic"

Liderul UDMR susţine că obiectivul actualei guvernări în realizarea regionalizării constă de fapt în "spargerea actualelor structuri ale judeţelor" pentru crearea unor structuri administrative care să fie controlate de USL. "O astfel de viziune demonstrează o miopie politică foarte mare, pentru că vor veni şi alte guverne şi aşa mai departe. Cei care vor să reformeze administraţia trebuie să gândească în perspectivă", a completat Bela.

 

"Nimeni nu a reuşit să-mi explice de ce nu ar fi spre binele întregii societăţi dacă maghiarii au şi ei în anumite zone astfel de atribuţii sau o astfel de putere" - Marko Bela, senator UDMR

 

Oprescu vrea Bucureştiul port la Dunăre

* regiunea Bucureşti ar urma să cuprindă Ilfovul, judeţul Giurgiu şi câteva localităţi din Călăraşi

Amânarea regionalizării redeschide dezbaterile în ţară privind modul în care ar trebui organizate regiunile. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a susţinut în cadrul unei emisiuni televizate că regiunea Bucureştiului ar trebui să cuprindă Ilfovul, precum şi judeţele Giurgiu şi unele localităţi din Călăraşi. Potrivit lui Oprescu, astfel, capitala ţării va avea ieşire la Dunăre. "Bucureştiul are nevoie de Ilfov ca de o respiraţie, pentru că el trebuie să se întindă. Dezvoltarea urbanistică se produce aici. Foloseşti motorul pe care îl ai, el la rândul lui are o zonă de influenţă şi foloseşte banii pentru ridicarea celorlalte regiuni apropiate, aşa cum este Ilfovul, Giurgiu, o parte din Călăraşi", a explicat Oprescu.

Calea navigabilă are două obiective: utilitar şi turistic

Ieşirea la Dunăre a Capitalei va favoriza crearea unui canal cu două obiective: transport de resurse naturale şi dezvoltarea turismului. "Legătura directă între Bucureşti şi Dunăre, pe baza acestor canale, nu face altceva decât să se vorbească despre Bucureşti-capitală la Dunăre şi intră în regimul important de susţinere a fondurilor europene pentru dezvoltarea Dunării de Jos", a mai spus Oprescu. Primarul Bucureştiului a adăugat că va face această propunere Ministerului Dezvoltării, o propunere bazată pe factori politici şi economici, iar reprezentanţii acestei autorităţi vor trebui să fie „raţionali”.

 

În anul 1986, autorităţile comuniste au demarat lucrări pentru realizarea unui canal Dunăre - Bucureşti, proiect sistat după Revoluţie. Discuţiile despre un canal utilitar şi turistic s-au consemnat încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, iar în perioada interbelică, Parlamentul a votat o lege pentru construirea unui astfel de obiectiv, dar recesiunea economică din anii '30 a dus la abandonarea proiectului

 

MRU: "Regionalizarea este un proiect fals"

Liderii opoziţiei de pe scena politică afirmă că regionalizarea propusă de USL este un "camuflaj" pentru a abate atenţia de la problemele cu care confruntă românii: lipsa locurilor de muncă, emigrarea masivă, situaţia din agricultură sau declinul demografic. "Regionalizarea este nimic altceva decât un proiect fals şi el nu se va produce. Riscul de a strica este atât de mare încât nici măcar PSD nu şi-l va permite", a spus liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit acestuia, un proces de reorganizare are nevoie de studii de impact temeinice capabile să ofere o privire exactă asupra consecinţelor pe termen mediu şi lung. "Aceste studii lipsesc. Un proces amplu de refacere a statului nu se poate face în condiţiile în care economia României gâfâie, iar bani la buget nu există", a menţionat MRU.

 

"Protectoratul" lui Tokes, sancţionat de politiceni şi oficiali

Declaraţiile lui Laszlo Tokes, cu referire la faptul că regionalizarea ar fi un "genocid anemic", a stârnit un val de reacţii din partea politicienilor români, precum şi a autorităţilor guvernamentale. Secretarul de stat din Ministerul de Externe Radu Podgorean a susţinut că este "inacceptabil" ca la un eveniment politic organizat în România să fie promovate "proiecte revizioniste care pun sub semnul întrebării unitatea, integritatea şi suveranitatea statului". "Afirmaţiile europarlamentarului Tokes Laszlo cu privire la o autonomie a Ţinutului Secuiesc, sub forma unui protectorat, sunt expresia unei viziuni iredentiste cu sorginte în perioada interbelică", a spus oficialul MAE. Acesta a adăugat că Tokes nu poate depăşi o "viziune bazată pe criterii etnice înguste" privind realizarea procesului de reorganizare. "Propunând un protectorat pentru etnicii maghiari, pastorul Tokes omite faptul că în România, această minoritate naţională se bucură tocmai de posibilitatea de a fi parte la decizie, atât la nivel central, cât şi la nivel local", a mai declarat Podgorean.

 

Apare în fiecare luni

 


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei