S-au stabilit normele de venituri pentru agricultori
Dimensiune font:
Fermierii îşi pot calcula singuri ce impozite au de plătit la stat
Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA) au avut o întâlnire cu reprezentanţii structurilor asociative din judeţ, din sectoarele vegetal, zootehnic şi apicol, pentru consultǎri privind propunerea normelor de venit pentru anul 2015. În urma discuţiilor, au rezultat următoarele norme de venit pe sectoare de activitate. În sectorul vegetal: cereale 218 lei/ha; plante oleaginoase 315 lei/ha; cartofi 2516 lei/ha; sfeclă de zahăr 313 lei/ha; tutun 1.010 lei/ha; legume 3.824 lei/ha; leguminoase pentru boabe 576 lei/ha; pomi pe rod 2.656 lei/ha; vie pe rod 1.000 lei/ha; arbuşti fructiferi 2.360 lei/ha; flori şi plante ornamentale 5.430 lei/ha. În sectorul zootehnic - vaci şi bivoliţe 113,8 lei/cap; ovine şi caprine 11,3 lei/cap; porcine pentru îngrǎşat 21,2 lei/cap; albine 37,3 lei/familie;pǎsǎri de curte 1,52 lei/cap. La aceste norme de venit se aplicǎ cota de impozitare de 16%. „Vreau să înţeleagă toată lumea că aceste norme de venit s-au stabilit după consultarea structurilor asociative profesionale, patronale/sindicale din agriculturǎ. S-au analizat devizele de lucrări, costurile care se impun pe fiecare hectar”, a spus Gigel Crudu, director executiv la DJA.
Cine sunt cei scutiţi de impozit!
Potrivit legii, nu toţi fermierii plătesc impozit la stat. Astfel, sunt scutiţi cei care au doar 2 hectare de cereale şi plante oleaginoase. Cei care au un hectar de tutun, sau 0,5 hectare de legume nu plătesc nici ei impozit. La fel nu plătesc impozit cei care deţin suprafeţe de 1,5 ha pomi fructiferi sau un hectar de vie pe rod. În sectorul zootehnic se plăteşte impozit doar de la două capete de bovină în sus. Crescătorii de oi plătesc impozit de la 50 de capete în sus, la capre de la 25 de capete , la porci de la 6 capete şi de la 100 de păsări. Crescătorii de albine plătesc impozit dacă au mai mult de 75 de familii.
Palatul Administrativ va fi consolidat
Simona POP
„La sumele obţinute ca norme de venit se aplică acea cotă de impozitare de 16%. Deci la un hectar de cereale de exemplu, impozitul este de 34,88 de lei” - Gigel Crudu, director executiv la DJA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau