Satele din Vaslui sunt pline de şomeri
Dimensiune font:
În judeţul Vaslui, cei mai mulţi şomeri se regăsesc în lumea satului. Investitorii nu se înghesuie să vină în aceste zone unde nu au nici un fel de condiţii, aşa că, singura speranţă pentru posibile locuri de muncă ar fi să vină la oraş. Doar că, naveta i-ar costa jumătate din salariul pe care l-ar lua. Atunci, preferă statutul de şomer.
Peste 80 la sută dintre şomerii aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea forţei de Muncă (AJOFM) Vaslui, sunt din mediul rural. Reprezentanţii instituţiei susţin că această situaţie este generată de faptul că şomerii din comunităţile rurale nu pot ocupa un loc de muncă în oraşele judeţului din cauza cheltuielilor mari pe care le presupune transportul de la domiciliu şi de lipsa posibilităţilor de cazare. „Din totalul de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, numărul şomerilor proveniţi de la sate este preponderent. Majoritatea sunt beneficiari ai venitului minim garantat", a declarat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Vaslui.
Cei mai mulţi şomeri sunt neidemnizaţi
Judeţul Vaslui se menţine lider incontestabil în ţară în ceea ce priveşte rata şomajului. Cu cele peste 17.000 de persoane fără slujbe, judeţul se situează pe primul loc la nivel naţional. Din nefericire, numărul ceor neindemnizaţi este cu mult mai mare decât al celor are primesc lună de lună indemnizaţia. Peste 14.300 sunt şomeri care nu primesc nici un leu din partea statului. Doar sunt în baza de date ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Ca de obicei, cei mai mulţi şomeri sunt bărbaţi şi vin din sectorul privat. Peste 16.400 de prsoane sunt din acestă zonă. „În evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Vaslui sunt înregistraţi 17.076 de şomeri, din care 6.295 sunt femei. De asemenea, numărul şomerilor neindemnizaţi este de 14.375 de persoane, în timp ce şomeri indemnizaţi sunt doar 2701”, a mai spus Laura Toporăscu.
Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj au mai multe obligații. În primul rând, cei care au obținut acești bani trebuie să se prezinte lunar la Agenție pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă. Orice persoană căreia i-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile ei poate obține indemnizație de șomaj. Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare și anume 75% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare la dată stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an.
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau