Strategie pentru salvarea Vasluiului
Dimensiune font:
Pe 20 februarie, va avea loc o întâlnire cu parlamentarii vasluieni, cu reprezentanţii autorităţilor şi ai oamenilor de afaceri din teritoriu * se vor căuta soluţii pentru industrializarea judeţului * declararea Vasluiului drept „Zonă defavorizată” ar fi un alt pas pentru sprijinirea mediului de afaceri
Iniţiatorii petiţiei „Salvaţi Moldova de Sărăcie” se pregătesc pentru o întâlnire cu parlamentarii, care va avea loc pe 20 februarie. Întâlnirea va urmări concretizarea cererilor patronatului înscrise în apelul către Guvern şi Parlament. Oamenii de afaceri vor ca aleşii să preia doleanţele lor în proiecte de legi, interpelări, acţiuni de promovare a economiei locale. Acţiunea va avea loc la Camera de Comerţ, Industrie. „Vrem să facem o scurtă analiză a situaţiei în care se află economia judeţului. Până acum nimeni nu a descoperit o altă soluţie de redresare economică, în afară de cea de a face producţie. Anul trecut, când am organizat o astfel de întâlnire, din 13 parlamentari au venit doar patru. Vrem ca anul acesta să vină toţi şi să punem pe masa problemele cu care se confruntă mediul de afaceri”, a spus Ovidiu Copacinschi, preşedinte al Asociaţiei Patronale a IMM-urilor Vaslui.
Strategie pentru următorii 15 ani
Oamenii de afaceri sunt convinşi că trebuie pusă la punct o strategie de dezvoltare pentru următorii 10-15 ani care să aducă investiţii serioase şi să stopeze migraţia forţei de muncă. „Am făcut o anumită gândire pentru ca Vasluiul să iasă din sărăcie şi să ajungă la nivelul celorlalte judeţe din ţară. Ar fi nevoie de investiţii de 1 miliard de euro. Trebuie să punem pe hârtie o strategie de dezvoltare pentru cel puţin 10 -15 ani, în ceea ce priveşte reindustrializarea şi ocuparea forţei de muncă. De asemenea, trebuie să stopăm migraţia tineretului în afara ţării. De la an la an populaţia judeţului e în scădere. Vedem că ne pleacă oamenii de valoare. Bogăţia cea mai mare e valoarea umană şi trebuie să avem grijă de ea”, a mai spus Copacinschi.
La nivel naţional, Moldova contabilizează investiţii mai mici cu 10-15% în raport cu alte zone, în timp ce 3.000 de societăţi se închid anual numai în Regiunea Nord-Est. De asemenea, costurile pentru transport suportate de operatorii economici din regiune, inclusiv din judeţul Vaslui, sunt mai mari cu 30-33% faţă de alte judeţe din ţară din cauza infrastructurii proaste. Judeţul este cunoscut ca fiind un pol al sărăciei în România, iar intervenţiile ar fi mai mult decât necesare.
Decât pensionar mai bine şomer
Simona POP
„Să vedem soluţiile care sunt necesare ca mediul de afaceri să se dinamizeze, să devină un motor de creare a locurilor de muncă, un motor de reindustrializare a judeţului. Aceasta este soluţia pentru salvarea Vasluiului. Nu putem trece cu vederea faptul că judeţul este o zona defavorizată şi vrem să cerem acest lucru pentru a avea o serie de facilităţi” - Ovidiu Copacinschi, preşedintele Asociaţiei Patronale a IMM-urilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau