Un nou pericol pe piaţa etnobotanicelor
Dimensiune font:
De peste Prut, e posibil să vină o serie de ţigări letale confecţionate din plante halucinogene * semnalul de alarmă a fost tras de prof. dr. Adrian Streinu Cercel
Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, prof.dr. Adrian Streinu Cercel, a avertizat autorităţile din Vaslui cu privire la apariţia pe piaţă a unei ţigări letale cu plante etnobotanice. El a precizat că în România nu au fost semnalate cazuri de deces din cauza respectivei ţigări, dar că în Republica Moldova s-au înregistrat astfel de cazuri. „În momentul în care avem astfel de informaţii este de datoria noastră să atragem atenţia atât potenţialilor consumatori, cât şi medicilor din camerele de gardă ale spitalelor, care pot primi pacienţi care au consumat etnobotanice de acest tip, pentru ca ei să ştie la ce să se aştepte”, a afirmat Adrian Streinu Cercel. Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” a mai declarat că descentralizarea nu face bine sistemului sanitar.
Probleme cu vaccinurile din cauza descentralizării
La întâlnire s-a ridicat şi problema vaccinării populaţiei din două localităţi, unde au fost semnalate focare de hepatită virală de tip A. Lipsa vaccinurilor a fost pusă de Adrian Streinu Cercel pe seama descentralizării din sistemul medical. „Există posibilitatea împrumutului de vaccin de la Direcţiile de Sănătate Publică vecine. Noi avem o problemă -- tot descentralizăm sistemul acesta de sănătate, că nu mai ştim cine răspunde de el. Sunt dezavantaje ale descentralizării. Într-un sistem centralizat, şi eu militez pentru sănătate în sistem centralizat, se ia decizia şi se aplică imediat, pe când într-un sistem descentralizat trebuie să baţi la mai multe porţi ca să rezolvi aceeaşi problemă”, a afirmat Adrian Streinu Cercel. El a precizat că tot din cauza descentralizării, Ministerul Sănătăţii nu mai poate rezolva anumite probleme de natură financiară ale unităţilor sanitare. „În momentul în care ministerul are bani de la Guvern pentru a rezolva nu ştiu ce problemă la un spital, nu poate să-i folosească pentru că nu are în subordine unitatea respectivă şi fiindcă banii urmează proprietatea, evident că problema rămâne fără rezolvare. La momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii a rămas la rang de politică de sănătate. E nevoie de politici de sănătate, numai că ele mai şi trebuie puse în practică”, a completat Adrian Streinu Cercel.
Simona POP
„Trebuie să tragem un semnal de alarmă, mai ales că suntem la câţiva paşi de Prut şi pot apărea şi la noi astfel de ţigări, care nu sunt altceva decât o nenorocire pusă pe piaţă de nişte iresponsabili” -- Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau