Vasluienii vor tăia 45.000 de porci
Dimensiune font:
Cele două ferme mari de porci din judeţ şi gospodarii particulari vor asigura fără nicio problemă carnea de porc pentru sărbători * un kilogram de carne în viu este 10 lei * ceva mai scumpi sunt porcii vietnamezi care nu sunt crescuţi decât de câţiva fermieri vasluieni
Fleicuţele, şoriciul şi cârnaţii nu vor lipsi de pe masa de sărbători a vasluienilor. Oferta este destul de bogată, iar preţurile nu sunt foarte mari poate şi pentru că numărul porcilor a crescut.
Dacă anul trecut efectivul a scăzut, în prezent, pe fondul unui an agricol mai bun (care permite creşterea godacilor), numărul animalelor este mult mai mare. În 2012 s-a înregistrat un efectiv de 80.000 de capete, anul trecut - 55.000 de capete, iar în acest an a ajuns la circa 90.000 de animale. Mikloş Attila, directorul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Vaslui, spune că aproximativ jumătate din totalul porcilor va fi sacrificat la Crăciun.
Nu se anunţă scumpiri
În acest context, vestea bună este că preţul cărnii de porc în judeţul Vaslui nu va creşte faţă de anul trecut. Dimpotrivă, este pe un trend descrescător. Dacă în 2013 porcii pentru sacrificat (în jur de 100 kilograme) au costat 11 lei/kilogramul în viu, în acest an, foarte multi fermieri îşi vând animalele şi cu 10 lei/kilogramul. „Producţia este îndestulătoare, nu pot absorbi cumpărătorii tot. Sunt cele două ferme mari de la Negreşti şi Murgeni, sunt crescătorii medii şi ţăranii care asigură piaţa”, a spus Attila Mikloş, director ORAZ Vaslui.
10 lei kilogramul de carne în viu
Fermierii care au scos porcii la vânzare au ca preţ de pornire 10 lei în viu, preţ care este însă uşor negociabil. Sunt şi câteva oferte de porci vietnamezi, cu 20 de lei kilogramul, dar cu toate că proprietarii acestora le laudă calităţile care spun ei sunt mult superioare faţă de porcii autohtoni, nu sunt prea multe oferte de achiziţii. „Sunt doar doi fermieri în judeţ care au câteva animale. E mai mult aşa, un moft. Nu sunt vasluienii prea interesaţi de astfel de carne, chiar dacă se spune că nu are colesterol şi ar fi ideală pentru diabetici sau pentru persoanele cu boli cardiace”, a mai spus Mikloş. În schimb, cine vrea să cumpere godaci, preţurile sunt mai mari. Pentru un purcel care are o greutate de cel mult 50 de kilograme, preţul de tranzacţionare este de 15 lei/kilogram.
Simona POP
„Din fericire, oferta este bogată, iar preţurile sunt acceptabile. Acum, să aibă oamenii bani să cumpere” - Attila Mikloş, director ORAZ Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau