Aplicaţia care revoluţionează Poliţia, creată de un adolescent din Iaşi

default

Dimensiune font:

| 06-05-2017 06:00

Un elev al Liceului „Grigore Moisil” a dezvoltat un sistem informatic prin care vrea să vină în sprijinul autorităţilor, pentru a combate astfel infracţionalitatea, încurajând implicarea cetăţenilor în viaţa comunităţii. David Burcovschi nu este la primul său proiect. Acesta are deja un grup de lucru în domeniul IT, pe care îl conduce şi în care şi-au găsit locul tineri talentaţi, atât din ţară, cât şi de peste hotare 

Succesul se dobândeşte prin muncă şi perseverenţă, lecţie pe care de cele mai multe ori ajungem să o învăţăm la vârsta maturităţii. Totuşi, există printre noi şi tineri care descoperă că perseverenţa, dorinţa de a excela şi munca pot aduce rezultate neaşteptate şi respectul celor din jur. Un astfel de exemplu este David Burcovschi care, la doar 17 ani a reuşit să-şi formeze propriul grup de informaticieni, fiind lider şi coleg pentru IT-iştii care i s-au alăturat. „Sunt dezvoltator al Grupului D>Soft care reuneşte un număr de freelanceri ce încearcă să-i ajute pe oameni. Concret, ni se dau nişte proiecte din domeniul informaticii care trebuie realizate într-un anumit termen limită, noi le facem. În felul acesta ne dorim să ne extindem, astfel încât în curând să reuşim să deschidem şi o afacere”, explică elevul. David povesteşte cum învăţătura s-a transformat în joacă, datorită faptului că a făcut ceea ce i-a plăcut. „Am început singur, acum trei ani de zile. Primul proiect pe care l-am avut a fost site-ul unui judecător ieşean, după care au urmat şi altele. Am avut şi proiecte care au fost legate de aplicaţii mobile, care au fost pentru sisteme de automatizări, panouri solare, case. Am lucrat pe partea de web. Printre cereri s-au regăsit şi lucrări în care a trebuit să facem sisteme de calcul paralel, ca de exemplu o platformă similară cu una pentru o reţea de socializare, iar noi l-am gândit ca un sistem care să poată decupa pozele sau să le adapteze, având în vedere că fluxul de utilizatori era foarte mare. Pentru aceasta lucrare am dezvoltat sisteme care lucrau în paralel, mai multe servere...”, povesteşte David, amintind că în echipa sa au intrat IT-işti şi de peste hotare, pe care i-a recrutat de pe platformele speciale de locuri de muncă, sau prin intermediul reţelelor de socializare. „Avem un coleg din Italia, două persoane din Republica Moldova care lucrează cu noi şi urmează să mai căutăm pe cineva din China, pentru că am primit cereri că ar vrea să intre în echipa noastră”, explică viitorul întreprinzător al Iaşului.
Deşi deţine o poziţie de lider în D>Soft şi întâmpină anumite dificultăţi, David nu se dă bătut, considerând toată activitatea ca pe un joc, în care ai provocări ce, odată depăşite, reuşeşti să ajungi la un alt nivel: „în general dacă se lucrează pe sarcini date fiecărui membru D>Soft nu apar probleme de organizare. Eu le mai dau colegilor şi indicaţii, îi pun să refacă dacă lucrurile nu au ieşit bine, fără a pune presiune. Totuşi, îmi place să respect termenele limită şi pe colegi în general, lucru care-mi doresc să fie reciproc”.
Având un spirit antreprenorial bine dezvoltat, fondatorul D>Soft aşteaptă cu nerăbdare să împlinească 18 ani pentru a-şi face propria firmă, renunţând astfel la postura de freelancer: „proiectele de până acum au fost negociate pe baza convenţiilor civile, dar vreau să-mi fac un PFA imediat ce voi deveni major”.
Chiar dacă tot mai mulţi tineri aleg să se specializeze în domeniul informaticii din cauza veniturilor mai mari, David este de părere că o persoană ghidată spre această ramură numai din considerente financiare nu va avea succes. „Dacă faci IT doar pentru bani, mai bine renunţi. O meserie nu trebuie făcută numai de dragul banilor. Orice meserie poate fi remunerată bine, dacă este făcută cu responsabilitate... un bucătar ce lucrează într-un restaurant celebru va câştiga mult mai bine decât unul care lucrează la o prăvălie de cartier. În IT este la fel, cu cât eşti mai bun, cu atât eşti mai bine plătit!”, povesteşte elevul care a ajuns să descopere avantajele şi responsabilităţile leadership-ului la o vârstă fragedă.


De la maşinuţe şi roboţi, la programe de operare şi algoritmi
Aşa cum spune o vorbă din popor, că pofta vine mâncând, şi David a descoperit că „foamea de cunoaştere” creşte odată cu îmbunătăţirea bagajelor de cunoştinţe. „Pasiunea pentru informatică este strâns legată de pasiunea mea pentru modelism, deoarece prin clasele a IV-a, a V-a făceam maşini teleghidate construite şi gândite de mine de la 0. Atunci am început să am cunoştinţe minime de aerodinamică, mecanică şi după aceea mi-a venit ideea să transform toate aceste obiecte în roboţi, pentru că văzusem un reportaj despre robotică. Aşa am început să studiez informatica, programare şi am descoperit cum se rezolvă anumite sarcini folosind limbajele de programare. După aceea am început să lucrez pe Arduino, o platformă foarte cunoscută în mediile academice cât şi în mediile profesionale”, povesteşte elevul Liceului de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi. De la modelism la roboţi şi de la roboţi la sisteme de operare a fost doar un pas, David alegând să fie autodidact. „Am început să fac primul meu robot, în clasa a VI-a când am participat la Concursul de creativitate în fizică şi tehnologii «Ştefan Procopiu», unde am ajuns la naţională cu acel robot şi am luat în cele din urmă locul I. De la roboţi mi-am dorit să evoluez, să fac proiecte vizibile public şi m-am apucat de programare web. Am început să lucrez website-uri în HTML simplu, după care mi-am dorit să fac şi ceva mai dinamic şi am învăţat să lucrez în PHP şi limbajele de programare Backend. Deşi site-urile pe care le făceam erau funcţionale, nu mi-a plăcut aspectul loc şi am trecut la a învăţa să lucrez în JavaScript şi CSS, pentru a îmbunătăţi aspectul. Am fost autodidact, cunoştinţele acestea le-am dobândit în decursul a cinci-şase ani. Am învăţat din dorinţa de a îmbunătăţi ceea ce făceam, iar atunci când dobândeam informaţiile dorite treceam la următorul nivel, exact ca la un joc”, ne împărtăşeşte David din experienţa sa.


Când tehnica şi spiritul civic se contopesc
Având o educaţie aleasă, bazată pe respect, bun simţ şi spirit civic, în afara proiectelor informatice desfăşurate cu grupul D>Soft, David şi-a dorit să dezvolte, individual, un proiect care să vină în sprijinul comunităţii şi al autorităţilor: „este vorba despre un proiect personal, pe care îmi doresc să îl dezvoltăm în parteneriat cu Poliţia şi eventual cu toate autorităţile care intervin în situaţii de urgenţă, prin care oamenii să fie conectaţi print-o aplicaţie ce le va permite să raporteze incidentele, conflictele etc. De exemplu, dacă vezi pe stradă două persoane care se bat vei putea filma şi raporta în timp real către Poliţie, care va avea coordonatele GPS şi va interveni”. În acelaşi timp IT-istul vrea să dezvolte şi o parte a aplicaţiei pentru cei care călătoresc, cei care fac drumeţii şi care se expun unor riscuri: „practic aceştia vor putea să trimită un semnal S.O.S care să includă locaţia curentă, SMURD şi salvamontiştii să poată interveni în baza datelor GPS”.
Dat fiind că birocraţia pune piedici în ţara noastră ideilor strălucite, David şi ai săi colegi de la D>Soft încearcă să se dumirească cu privire la procedurile şi demersurile pe care trebuie să le facă pentru a putea implementa acest proiect în parteneriat cu autorităţile. „Dacă nu vom reuşi în România vom încerca în străinătate, acolo unde oamenii sunt mai deschişi la acest gen de aplicaţii. Noi ne-am dori să facem şi un portal al poliţiei astfel încât în fiecare judeţ să existe o persoană care să urmărească în timp real acele sesizări”, explică tânărul. În acest moment proiectul este într-o stare beta-de testare, fiind nevoie ca, până la finalizarea lui, să se încheie şi o formă de parteneriat cu Poliţia.
Deşi interacţionează zilnic cu tehnologia, David este de părere că oamenii au lăsat prea mult calculatoarele şi sistemele de operare să le invadeze viaţa: „cred că am implicat chiar prea mult tehnologia în vieţile noastre. Uneori ar fi bine să lăsăm loc de puţină umanitate pentru că ajungem să robotizăm totul şi să renunţăm la un număr mult prea mare de angajaţi, oameni care întâmpină după aceea probleme în ceea ce înseamnă câştigarea unui venit care să le asigure un trai normal”.
Pe David îl găsiţi la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” acolo unde învaţă în prezent, pregătindu-se pentru admiterea la Facultatea de Informatică din Iaşi. Contrat aşteptărilor, tânărul doreşte să-şi continue studiile în ţară, printre cei dragi şi prieteni.
Anca BURNICHE
* * *
Ştiinţa şi religia nu se bat cap în cap, dar oamenii fac o confuzie. Cuvântul lui Dumnezeu nu vorbeşte despre ştiinţă, scopul lui a fost să arate o cale de mântuire a oamenilor. Mai mult, ştiinţa vorbeşte despre creaţie, în timp ce credinţa vorbeşte despre Creator şi atunci se bat normal cap în cap, pentru că nu ating aceleaşi subiecte” - David Burcovschi

Vreau să-mi înfiinţez un PFA, să plătesc toate taxele şi să lucrez aşa cum se cuvine. Nu vreau să-mi zică nimeni că fac ilegalităţi!”- David Burcovschi

* * *

Îmi place foarte mult să fac lucrurile să meargă cât mai eficient şi într-un timp cât mai scurt, fără a face rabat de la calitate. Am o pasiune pentru a studia Biblia, merg la un Seminar Teologic, fac drumeţii” - David Burcovschi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei