Casele de poveste din Piatra Neamţ

default

Dimensiune font:

| 04-07-2015 06:00

Oamenii şi realizările lor dau mereu farmec aşezărilor * ceea ce lasă în urmă este important nu numai pentru ei, ci şi pentru generaţiile viitoare * o călătorie prin Piatra Neamţ arată clar că omul sfinţeşte locul şi sufletul pus în zidire dă trăinicie oricărei construcţii

Cel mai căutat obiectiv istoric din Piatra Neamţ este Turnul lui Ştefan Cel Mare, care a avut peste 7.000 de vizitatori doar în ultimul an. Obiectivul face parte din complexul arhitectural Curtea Domnească şi a fost ridicat de marele voievod în 1499, cupă cum arată şi pisania de pe unul dintre ziduri. „Io Ştefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al ţării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit această clopotniţă împreună cu doamna sa Maria, fiica lui Radu voievod, şi cu prea iubitul lor fiu Bogdan voievod, în anul 7007 (1499), iar al domniei sale anul al 43-lea curgător, octombrie 28”, spune istoria zidită în piatră. În Turnul-clopotniţă poate fi vizitată o expoziţie permanentă, mult apreciată de oaspeţi. La parter a fost amenajat un mini-muzeu al Bisericii „Sf. Ioan Domnesc”, iar la primul etaj sunt prezentate aspecte legate de istoria turnului. La etajul următor se regăsesc detalii legate de şcolile care a funcţionat în preajma bisericii voievodale. La etajul al treilea sunt expuse informaţii referitoare la clopotele bisericii, iar la ultimul poate fi admirat un orologiu construit în 1890. „Turiştilor le place atmosfera de epocă creată de expoziţia permanentă, fapt care nu poate decât să ne bucure în speranţa că punerea în valoare a acestui monument istoric ne face cu adevărat cinste, ca păstrători şi continuatori ai trecutului cultural naţional”, a spus Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Judeţean. În toată zona Moldovei, analogic pentru Turnul Clopotniţă este Turnul Bisericii de la Popăuţi (Botoşani), o altă ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare.

Bijuterii arhitecturale
La Piatra Neamţ nu doar muzeele sunt emblematice, ci şi casele, localitatea fiind vestită pentru construcţii de valoare, după cum a spus şi profesorul de istorie Luminiţa Moscalu, semnatarul unui volum despre construcţiile ridicate în secolul al XIX-lea şi până la începutul secolului XX - „Case în Piatra Neamţ. Expresie şi stil”.
Acele clădiri merită o atenţie deosebită şi pentru că modul în care au fost construite, renovate sau conservate reflectă istoria societăţii la un moment dat. „Dacă locuinţele orăşenilor săraci, de multe ori simple bordeie, erau departe de a exprima bunăstarea, casele celor înstăriţi erau, în general, spaţioase cu numeroase camere, saloanele erau bine mobilate şi luminate. O incursiune în acest segment al cotidianului înseamnă o detaliere şi a moravurilor epocii, a modului de viaţă, a tipului de alimentaţie, a personalităţilor care au marcat perioada”, spune Luminiţa Moscalu.
O casă nu are doar o dimensiune funcţională, ci reprezintă şi o expresie a realităţii, a stilului arhitectonic al epocii. Aceste construcţii sunt cea mai completă şi mai puternică mărturie a timpului, reprezentând pe de o parte cadrul în care se manifestă viaţa unei societăţi şi totodată conţinutul prin care chiar locuitorul exprimă stilul epocii prin formă, ornament şi simbol.

Citeşte şi: Secretele reţetelor mănăstireşti

Regulamente urbanistice din veacuri trecute
La sfârşitul secolului al XIX-lea existau puţine repere stabile în oraşul aflat în plină transformare, aşa încât, păstrate sau restaurate, multe case poartă încă amprenta secolului al XVIII-lea. Multe erau construite sau reconstruite după model tradiţional şi aşa se explică arhaismul real. Regulamentele urbanistice ale acelor vremuri stabileau, ca şi astăzi în linii mari, condiţiile de amplasare şi conformare a construcţiilor, orientarea faţă de punctele cardinale şi în raport cu drumurile publice. Într-un astfel de regulament se preciza, de pildă, că amplasarea se va face astfel încât „să nu se umbrească reciproc sau să obtureze din interiorul încăperii vizibilitatea bolţii cereşti” sau că se va evita „amplasarea în direcţia est-vest, iar când nu este posibil se va recurge la dubla orientare”. Cele mai frecvent utilizate materiale de construcţii erau piatra cioplită, cărămida dar şi lutul. Au supravieţuit tăvălugului vremii şi multe clădiri din lemn, materie primă ce se găsea din belşug pe teritoriul oraşului înconjurat de dealuri împădurite. Chiar şi locuinţele construite fie din cărămidă, fie din argilă arsă, erau susţinute de o armătură de lemn. „În prima jumătate a secolului al XX-lea apar construcţiile de zidărie şi piatră (gresia de Kliwa). La acoperirea acestora se foloseau olanele, dar nu lipseau nici draniţele. Aceste materiale au marcat linia progresului tehnic, dar şi diferenţierea socială”, am aflat de la Luminiţa Moscalu.

Casa reflectă condiţiile economice ale comunităţii şi individului, situaţia socială şi stilul de viaţă, iar amenajările interiorului erau în directă legătură atât cu numărul şi destinaţia încăperilor, cât şi cu funcţionalitatea camerelor, sistemul de încălzit, aşezarea patului şi a mesei în raport cu intrarea. Pe partea decorativă, înfrumuseţarea interiorului se făcea cu scoarţe, ştergare, ceramică, icoane, mobilier. În casa tradiţională piesele de mobilier sau de construcţie aveau o anumită conotaţie spirituală: patul era astfel orientat încât poziţia corpului în timpul somnului să fie, pe cât posibil, pe direcţia est-vest, aceeaşi cu poziţia odihnei veşnice din morminte.
Fiecare încăpere îndeplinea, în cele mai multe cazuri, mai multe funcţii. Interesantă este şi încercarea pietrenilor din acele vremuri de a fi în pas cu moda de la Viena sau Paris, de unde aduceau diferite obiecte decorative sau de mobilier: servante, şifoniere, comode. Lambriurile sculptate şi pictate, argintăriile, oglinzile, aplicele, sfeşnicele, porţelanurile făceau parte din decorul grandios al acestor locuinţe şi reflecta dezvoltarea vieţii economice.

Casa lui Calistrat Hogaş
Multe dintre locuinţele emblematice ale aşezării de munte sunt locuite şi poartă amprenta unor personalităţi culturale (Casa Hogaş), politice sau administrative (Casa Ivaşcu, Casa Lalu).
Casa Lalu, actualmente Palatul Copiilor, a fost construită în anul 1914 de către antreprenorul Carol Zane, după planurile arhitectului Roger Bolomey, pe strada Ştefan cel Mare, nr. 44. Construcţia cuprinde parter, etaj, mansardă parţială, demisol, şi este realizată din cărămidă aparentă. Acoperişul este construit în şarpantă, cu învelitoare din ţiglă smălţuită, dispusă în solzi. În interior există multe atracţii pentru vizitatori - scara din lemn cu balustradă sculptată, vitralii, oglinzi de cristal , tapet de mătase, mobilier din lemn de stejar sculptat.
„Casa cu amfore”, situată pe strada Ştefan cel Mare nr. 14 şi realizată la sfârşitul secolului al XIX-lea, este o construcţie tip, doar parter, realizată din cărămidă. Ferestrele sunt decorate cu motive sculpturale, care amintesc de vasele antice greceşti.
Pe o strada liniştită şi umbroasă se ridică, de mai bine de un secol, casa în care a locuit marele povestitor Calistrat Hogaş, iar strada pe care se află locuinţa îi poartă numele. Clădirea a fost ridicată în 1885 şi oferită drept zestre tinerei ce a devenit soţia lui Calistrat Hogaş, iar acum este un muzeu cochet, aflat în Patrimoniul Cultural Naţional. Puţini sunt turiştii care, odată ajunşi la Piatra Neamţ, nu află de aceste case de poveste care sunt mereu nu numai o emblemă, ci şi un loc unde poţi petrece câteva clipe în faţa unei limonade aromate lângă care este musai aşezată chiseaua cu şerbet, amintire de la marii boieri ai Neamţului

 

Ingrid CIOFOAIA

Clădirile dintr-un oraş sunt precum treptele către uşa unei biserici. Fiecare dintre ele poate fi considerată încă un pas către a înţelege sufletul unei comunităţi, viaţa ei intimă, secretă pe care numai divinitatea o cunoaşte şi fiecare dintre personajele ce au locuit-o în timp.


O casă dezvăluie profilul unui oraş şi al locuitorilor acestuia, având şi valoare de document, confirmând dezvoltarea sau declinul, prosperitatea ori sărăcia, stilul şi expresia unui anumit moment istoric” - profesorul de istorie Luminiţa Moscalu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei