Ultimul sticlar al Iaşului FOTO-VIDEO

00000 ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 20-11-2022 09:45

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este singura instituţie de învăţământ superior din Iaşi care are angajat un prelucrător sticlă * arta sticlăriei este pe cât de grea, pe atât de frumoasă, însă, din păcate, se îndreaptă spre dispariţie * din mâinile talentate ale sticlarului de la „Cuza” ies, pe lângă eprubete şi alte echipamente de laborator, obiecte decorative care ar putea fi uşor considerate adevărate opere de artă 

 

 Într-un colţ de atelier, înconjurat de zeci de cioburi care mai de care mai colorate şi acompaniat de o flacără imensă, aşa îşi desfăşoară activitatea, zilnic, singurul sticlar rămas în Iaşi. De aproape 30 de ani, Romică Robu este angajatul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, pe postul de „prelucrător sticlă şi baghete – aparatură laborator”. Din mâine lui ies eprubete, pahare Berzelius şi tot felul de echipamente necesare în laboratoarele Facultăţilor de Chimie, Biologie, Fizică sau Geografie. Însă, atunci când are timp liber, sticlarul dă frâu liber imaginaţiei şi creativităţii, realizând adevărate opere de artă.

Artă din cioburi

A învăţat arta sticlăriei în urmă cu mai bine de trei decenii, la Bucureşti şi de atunci a făcut din asta nu doar profesia pe care o va practica toată viaţa, dar şi pasiunea care îi va ocupa timpul liber. La atelier, în timpul programului de lucru, confecţionează sau modifică echipamentele care ajung în faţa studenţilor la orele de laborator. „Realizez baloane, eprubete, distilatoare şi toate echipamentele de care au nevoie studenţii şi profesorii în laboratoare. Uneori, modific unele echipamente deja achiziţionate. Vin profesorii cu schiţa şi îmi explică de ce fel de pahar sau eprubetă au nevoie, iar eu le realizez”, a explicat Romică Robu.

Atunci când timpul îi permite, experimentează cu materialele, cele mai multe dintre ele rebuturi sau obiecte din sticlă sparte, prinzând viaţă în mâinile sale, de la flori nemuritoare la copăcei sau chiar animale. „Îmi place să mă mai joc. Fac tot felul de flori sau animale, din ce apuc sau găsesc: sticle sparte, vaze, pahare. Fac asta pentru că-mi place şi pentru că e bine ca într-o astfel de meserie să ţii mereu mâna şi imaginaţia antrenate”, a mărturisit sticlarul.

Lucrul cu sticla este unul complex”

Timpul de realizare a unui produs depinde foarte mult de acesta, în timp ce o floricică poate ieşi din mâinile îndemânoase ale sticlarului în aproximativ 15 minute, realizarea unui distilator de laborator poate dura şi o săptămână. „Timpul de realizare depinde foarte mult de ceea ce am de făcut. Un distilator, de exemplu, poate dura şi o săptămână. Lucrul cu sticla este unul complex. Ea trebuie suflată, apoi trebuie căutate tensiunile din sticlă, după care se bagă la recoacere şi trebuie lăsată să se răcească încet”, a mai explicat Romică Robu.

Mai mult decât atât, arta prelucrării sticlei este cu atât mai grea cu cât, uneori, meşterul sticlar este nevoit să stea ore întregi cu ochii în flacără sau în preajma anumitor substanţe sau gaze nu tocmai prietenoase cu organismul uman. „Se poate spune şi că este o meserie periculoasă. Trebuie să stau mult cu ochii în flacără, se lucrează la temperaturi foarte mari. Una este să lucrezi la cuptor, ce vedeţi aici este sticlărie de laborator, alta este sticlăria la ţeavă. Eu am făcut de ambele. Sticlăria la ţeavă este grea; acolo se fac, de exemplu, damigenele de dimensiuni foarte mari”, a mai spus sticlarul.

 

Propriul atelier – un vis greu de realizat

Să-şi deschidă un atelier separat, în care să facă obiecte decorative pe care să le comercializeze, nu s-a gândit niciodată, explicând că pe lângă actul de creaţie propriu zis, ar trebui să fie atent la ambalare, promovare, etc., lucruri cu care nu este tocmai obişnuit. „Creez tot felul de flori şi animale, dar numai pentru familie şi prieteni. Nu am comercializat niciodată şi nici nu m-am gândit să o fac. Este o muncă migăloasă, care necesită atenţie şi timp. Singur nu aş putea face, probabil, decât câteva sute de produse. Şi, pe lângă asta, se pune problema ambalării, comercializării propriu-zise, lucruri care, de asemenea, necesită timp şi atenţie. Dacă nu m-am apucat de aşa ceva cât am fost mai tânăr, acum sigur nu mă mai apuc”, a completat sticlarul.

Mâna trebuie întreţinută, pentru a nu-şi pierde din abilitate”

Despre pasiunea sticlarului, şeful atelierului, Mihai Ciolan, vorbeşte cu drag şi entuziasm; acesta fiind una dintre persoanele care îl încurajează pe Romică să-şi antreneze mâna şi când vine vorba de obiecte decorative, nu numai materiale de laborator. „El (n.r. – Romică Robu) face asta pentru că îi place. Lucru care se vede şi din creaţiile sale, însă alte persoane dornice să înveţe nu se găsesc. Şi mai este ceva, care se aplică tuturor meşterilor, indiferent că vorbim de tâmplar, sticlar sau altceva. Mâna trebuie întreţinută, pentru a nu-şi pierde din abilitate. Un sticlar care face pauze prea mari, îşi iese din mâna”, a declarat Mihai Ciolan, şeful atelierului UAIC.

Familia sticlarilor din Iaşi

De perioada în care a început munca în domeniul sticlăriei, Romică îşi aduce aminte cu nostalgie; pe atunci, deşi tot puţini, sticlarii fiind totuşi întâlniţi la fiecare instituţie de învăţământ superior şi nu numai. „Când am început să lucrez la Cuza, fiecare universitate mare avea propriul sticlar. Şi Medicina (n.r. – Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa) avea, şi Universitatea Tehnică (n.r. – Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi), şi Agronomia (n.r. – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad), chiar şi Institutul Petru Poni (n.r. – Institutul de Chimie Macromoleculară Petru Poni). Ne cunoşteam toţi între noi, încă ne cunoaştem; eram ca o familie, ba chiar, unii erau rude, a mai povestit sticlarul celei mai vechi universităţi din ţară.

Între timp, sticlarii ieşeni fie au avut de înfruntat trecerea anilor şi de urmat calea pensiei, fie s-au reprofilat. „Ei au ieşit la pensie, eu am rămas, din câte se pare, singurul”, a completat Romică Robu.

Maestru într-ale amestecului de nisip, piatră de var, carbonat de sodiu şi diferite alte materiale auxiliare, a mărturisit că acesta este şi unul dintre regretele sale. Tinerii care vin în practică sunt prea puţini şi prea dezinteresaţi de o astfel de viitoare carieră, iar şcolile de arte şi meserii nu mai pun accent pe formarea sticlarilor. „Este greu. Tineri vin în practică, stau o oră, două, sunt curioşi de ce se întâmplă în atelier, dar atât. Niciunul nu s-a întors până acum să mă întrebe dacă-l pot învăţa meserie. După ce voi ieşi la pensie, nu ştiu ce se va întâmpla cu postul. Singura soluţie este să găsim tineri dornici să înveţe arta sticlăriei”, a adăugat Romică.

O artă pe cale de dispariţie

Regretul sticlarului a fost întărit şi de şeful atelierului, care a mărturisit că în trecut, Universitatea „Cuza” a trebuit să apeleze la un sticlar din altă ţară, pentru că în Iaşi nu se găseau. „În ţară au rămas foarte puţin sticlari în adevăratul sens al cuvântului. Mulţi dintre cei mai vechi au ieşit la pensie, iar cei mai noi s-au orientat spre anumite nişe, precum obiectele decorative sau bijuteriile. În trecut, am fost nevoiţi să aducem sticlar din Austria, pentru că la noi nu găseam”, a declarat Mihai Ciolan, şeful atelierul UAIC.

Mai mult decât atât, potrivit acestuia, una dintre cauzele care stau la baza dispariţiei sticlarilor, mai ales a celor care lucrează produse de laborator, este impactul economic pe care produsele acestora îl au. „Atelierul este întreţinut din forţele noastre proprii. Nu mai găsim tineri doritori, iar acesta este marele meu regret. Nu este o meserie care să aibă impact economic. Dacă ne-am apuca de comercializat eprubete, de exemplu, preţul nostru ar fi mai mare decât a celor aflate deja pe piaţă, aduse din China. Este o meserie care se îndreaptă spre dispariţie. Singura şansă ar fi să găsim pe cineva care ne poate ajuta cu forţă de muncă tânără şi dornică să înveţe astfel de meserie”, a completat şeful atelierului. 

 

* * *

Creez tot felul de flori şi animale, dar numai pentru familie şi prieteni” - Romică Robu

 

* * *

În ţară au rămas foarte puţin sticlari în adevăratul sens al cuvântului” - Mihai Ciolan, şeful atelierul UAIC

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Șofranul, aurul roșu al gastronomiei și farmacopeei mondiale
27/03/2024 13:11

Sofranul, cunoscut stiintific sub numele de Crocus sativus, este o plantă perenă din familia Iridaceae, apreciată de milenii pentru florile sale de un violet intens si pentru stigmatele rosii strălucitoare, ...

Scuba diving și descoperirea ultimei frontiere pământene
27/03/2024 12:07

Scuba diving este o activitate fascinantă care deschide portile către o lume subacvatică ascunsă, plină de frumusete, mister si aventură. Această practică permite explorarea adancurilor oceanice, oferin ...

 Acupunctura, podul milenar între trecut și viitorul vindecării
26/03/2024 15:14

Acupunctura, o practică străveche care isi are originea in China, a devenit unul dintre pilonii medicinei traditionale chinezesti si a castigat recunoastere si popularitate pe plan global ca metodă alternati ...

Bumerangul, arcul civilizației între trecut și viitor
25/03/2024 14:38

 Bumerangul, adesea văzut ca un simplu obiect de divertisment, isi are rădăcinile adanc infipte in istoria si cultura umanitătii. De la vechii aborigeni australieni la entuziastii contemporani, bumeran ...

Sakura. Euforie efemeră în Țara Soarelui Răsare
24/03/2024 14:46

În fiecare primăvară, Japonia devine martora unei spectaculoase transformări naturale, care atrage atentia si incantă inimile oamenilor din intreaga lume: inflorirea ciresilor, cunoscută sub numele d ...

Psihologia energetică, o punte între minte și corp
24/03/2024 14:11

  Într-o lume care se miscă rapid, unde stresul si anxietatea par să fie la ordinea zilei, psihologia energetică apare ca un far de lumină, promitand o abordare mai holistică si integrativă as ...

Prizonier în propriul corp: ororile conștientizării anestezice
23/03/2024 18:24

Constientizarea sub anestezie reprezintă o experientă rară si infricosătoare prin care unele persoane devin partial sau complet constiente in timpul procedurilor chirurgicale, in ciuda faptului că au fost ...

Scânteia timpului. Istoria fascinantă a bijuteriilor
23/03/2024 15:09

În fiecare an, 13 martie marchează Ziua Bijuteriilor, prilejul perfect de a pune in valoare giuvaiere vechi sau de a cumpăra podoabe noi.  Bijuteriile sunt un accesoriu obligatoriu. Creatori ...

 Balanța între carieră și viață în lumea tehnologiei
23/03/2024 14:59

În era tot mai complicată a tehnologiei, echilibrul dintre viata personală si cea profesională a devenit o provocare majoră pentru multi oameni. Tehnologia, in ciuda beneficiilor sale indiscutabile de ...

 Între magie și realitate: misterul veșnic al vrăjitoriei apei
23/03/2024 14:45

Vrăjitoria apei, cunoscută si sub numele de „dowsing” sau „rabdomantie”, este o practică veche care presupune utilizarea unui instrument, de obicei o furcă din lemn sau două baghete ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei